Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Stranac u Crnoj Gori: Katya Logunova

Ruskinja Katya Logunova je model i fotograf koja je Crnu Goru vidjela prvi put 2014. godine, turistički, a kad joj se nakon nekoliko godina vratila, iako nije imala plan ni namjeru da ostane – ostala je da živi u našoj zemlji. Bilo je to kao i svako zaljubljivanje, neplanirana fascinacija i prelijepi osjećaj pripadnosti i ispunjenosti, inspiracije i nadahnuća za novi početak...Ova zemlja je nju odabrala, ona ovu zemlju, a obostrana ljubav je najjača. O Crnogorcima ne može da govori u trećem rodu “oni” prosto joj je prirodno da kaže “mi”. Živi u Tivtu, ali cijela Crna Gora je njen novi dom, tako je osjeća i vidi, a njene fotografije su ispričana emocija o mjestima širom Crne Gore... Kaže odmah se zaljubila u Crnu Goru i za sve joj uzvraća promovišući je s ljubavlju.
katya2

Žabljak Crnojevića. Ako bi me pitali kako izgleda raj, ja bih odgovorila – upravo tako. Sa vrha male tvrđave vide se rijeke koje vijugaju u petlje, najljepše Skadarsko jezero, doline nad kojima se strmo dižu moćne, velike planine. Da budem iskrena, od takve ljepote potekle su mi suze


C.M: Kako ste i kada stigli u Crnu Goru i iz kojih razloga? Koliko ste prije toga znali o našoj zemlji?
- Prvi put sam u Crnoj Gori bila 2014. godine, sa svojim roditeljima. Do tad ovu zemlju nikada ranije nijesam vidjela. Čak ni na fotografijama. Sjećam se slike sa kojom se moj pogled prvo susreo: sutomorska panorama i otvoreno more... Došli smo na dvije nedjelje, i za to vrijeme smo se dosta kretali kroz Crnu Goru i uspjeli dosta toga da vidimo, ali naravno ne sve. Slike ove zemlje su se duboko ucrtale u moj um i već tada sam shvatila da želim da se vratim ponovo.


Meni su u ovoj zemlji glavna atrakcija i najveće dobro ljudi i priroda


 C.M: Šta je to zbog čega ste se Vi i Vaš partner „usidrili“ u Crnoj Gori? Šta Vas je zadržalo kod nas?
- Drugi put sam u Crnu Goru došla bez namjere i ozbiljnog plana da se zadržavam duže... Ali u to vrijeme, ništa me nije zadržavalo u Rusiji, i tako je prošao mjesec dana boravka u Crnoj Gori, a kad se produžio i na sljedeći shvatila sam da mi se život ovdje zaista sviđa i da ne moram nužno da se vraćam kući... Shvatila sam da bih mogla da probam da otpočnem novi život, pun novih mogućnosti i sa perspektivom. I tako, počela sam da se bavim onim što sam najviše voljela cijelog svog života - fotografisanjem. Brzo sam se zaljubila u ovu zemlju i odmah se osjećala kao kod kuće, zbog čega mogu samo da zahvalim ljudima koje sam upoznala na samom početku svog putovanja, i koji su me na neki način sačuvali u meni nepoznatoj zemlji.

RAZGOVARALA: SANJA GOLUBOVIĆ
FOTOGRAFIJE: KATYA LOGUNOVA, DANIEL NYÚL, ŽELJKO POPOVIĆ


Opširnije u štampanom izdanju

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!