Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Biserna školjka Mediterana

Malta - muzej na otvorenom

Imam osjećaj da sam u nekom od ranijih života ovuda hodao i uživao. Možda sam se upravo zato i sa velikim žarom uputio na ovu odavno željenu i dugo sanjanu destinaciju. Bez sumnje za to je dobrim dijelom zaslužan i Hugo Prat, kreator legendarnog strip junaka Korto Maltezea čije sam avanture nekad pomno pratio u “Politikinom zabavniku”. Ništa manje uticaja na dječačku maštu nije ostavio ni film “Malteški soko” sa Hemfri Bogartom u glavnoj ulozi. Kada dodamo tome i legende o Templarima i priče o Bokelju Petru Želaliću, lista razloga je bila zaokružena, a pravo vrijeme da se dječački snovi i ostvare. 

Od tihog Mediteranskog mora do kamenih ulica starih gradova unutar ostrva, Malta odiše šarmom i karakterom koji se teško nalazi na drugim mjestima. Glavni grad Valeta, proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom, nudi impresivnu mješavinu barokne arhitekture, živopisnih tržnica i impozantnih utvrđenja koja svjedoče o bogatoj istoriji Malte koja je vjekovima bila bastion krstaša.

20231116 1243370

No, Malta nije samo muzej na otvorenom. Ona je očaravajuće moderno odredište s brojnim mogućnostima za istraživanje. Od sunčanih plaža do živopisnih ribarskih sela, ostrva Malte nude obilje aktivnosti koje zadovoljavaju sve ukuse i interese putnika namjernika. Slijedeći tragove prošlosti i uronjeni u živahnu savremenu scenu, posjetioci na Malti ne samo da su u prilici da uživaju u bogatstvu kulture i prirodnih ljepota već mogu i da osjete osjećaj pripadnosti ovom jedinstvenom kutku svijeta. Što bi se reklo - imam osjećaj da sam u nekom od ranijih života ovuda hodao i uživao. Možda sam se upravo zato i sa velikim žarom uputio na ovu odavno željenu i dugo sanjanu destinaciju. 

Bez sumnje za to je dobrim dijelom zaslužan i Hugo Prat, kreator legendarnog strip junaka Korto Maltezea čije sam avanture nekad pomno pratio u “Politikinom zabavniku”. Ništa manje uticaja na dječačku maštu nije ostavio ni film “Malteški soko” sa Hemfri Bogartom u glavnoj ulozi. Kada dodamo tome i legende o Templarima i priče o Bokelju Petru Želaliću, lista razloga je bila zaokružena, a pravo vrijeme da se dječački snovi i ostvare. 

1

20231115 082846


NAŠI SMO

Jutro smo započinjali u jednom hipsterskom kafe baru šoljicom aromatične malteške kafe. Naši domaćini Toman i Leko, Podgoričani na privremenom radu na Malti, davali su nam savjete đe da idemo, što da vidimo, koju hranu da probamo i ,naravno, koje pivo da pijemo. Oni su na Malti već nekoliko godina, dobro su se snašli i kažu da im je Malta odlično “legla”. Vele da ovđe nije floskula da “posla ima ko ‘oće da radi”. Druženje sa ova dva naša čovjeka ostalo mi je u lijepom sjećanju pa se nadam ću ih opet posjetiti da malo više i duže skitamo ovim čarobnim mediteranskim ostrvom. 

Naravno da susret sa drugarima iz Podgorice nije bio jedini susret sa Crnogorcima na Malti. Taksista koji nas je vozio do aerodroma bio je Pljevljak, čuvši nas kako pričamo pita nas odakle smo. Rekosmo da smo iz Podgorice, a on se nasmija i reče “Naši smo”.

Reče nam da je došao na par mjeseci da radi, pa ostao nekoliko godina i skrasio se. Kaže da mu je povratak u rodni kraj sve manje privlačna opcija. Nostalgiju “ubije” intenzivnom komunikacijom sa porodicom i prijateljima preko društvenih mreža, a s vremena na vrijeme jeftinim letovima stigne i da ih vidi. Nije više, kaže on, putovanje dugo i skupo, tako da daljinu ne osjeća…

Poželio nam je srećan put uz želju da se opet sretnemo.

Nadamo se da će se i njemu i nama želja ispuniti.


Bila je polovina novembra i dok su kod nas padale kiše jesenje, avion kojim sam letio na Maltu vedrim nebom je jezdio ka mojem odredištu. Ostrvo je bilo “opkoljeno” brodovima koji su čekali da pristanu u neke od malteških luka, a avion je iznad krovova zgrada, uz blage turbulencije, sletio na pistu. Bio sam srećan kao nekad kada sam čekao petak ujutro da se na trafikama pojavi novo izdanje “Zabavnika” sa novim avanturama omiljenog junaka. On je plovio morima, a ja sam konačno stigao u njegovu postojbinu.

20231114 093513

Taksi me vozio u Sliemu do hotela sa čije je terase pogled pucao na otvoreno more. Ispod su bile kamene plaže, a iako je bila pozna jesen desetine kupača je uživalo u, za ovo doba godine, toploj vodi. 

VALETA JE SRCE I DUŠA MALTE 

Kao jedan od najimpresivnijih evropskih baroknih gradova, Valeta je proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom. Ona danas očarava goste elegancijom i bogatom istorijom. 

Susret sa Valetom bio je očaravajući. Gradu sam došao s mora, iz obližnje Slieme. Talasi su bili visoki pa je putovanje brodićem na otvorenom moru bilo veoma uzbudljivo. No, iza ogromnih lukobrana voda je bila mirna, pa je posmatranje grandioznih bedema koji se uzdižu iznad luke bilo pravi ugođaj za mene. Pažnju su mi zaokupili i stari brodovi koji su u arsenalima bili na remontu. Malta je inače dom brojnim pomorskim kompanijama pa ovdje možete vidjeti svakojaka plovila od malenih brodica na latinsko jedro do prekookenskih teretnih brodova, tankera i kruzera.

Valeta 2

Valeta 12

Utvrđenja su vjekovima gradili vitezovi Jovanovci, a Valeta je zbog hrabrih branilaca postala simbol otpornosti i snage. Jedan od heroja na Malti je i Bokelj Petar Želalić koji je sredinom 18. vijeka od Turaka oteo njihov najveći brod “Veliku sulataniju” i s njim pobjegao na Maltu. Zbog heroja je postao “Malteški vitez” i ostao zapamćen kao prvi pravoslavac koji je tu titulu dobio. Na Malti je živio do smrti, slavljen kao jedan od najvećih heroja svog vremena.

Šetnja ulicama Valete između impozantnih palata i katedrala, preko slikovitih trgova i zidina s panoramskim pogledima na more pravo je uživanje za sve one koji vole Mediteran. Ulice vode na obje strane poluostrva pa treba malo kondicije za neprestano penjanje i spuštanje. Na Malti su temperature vrlo visoke čak i u kasnu jesen, pa mještani, ali i turisti u prekrasnim vrtovima i parkovima traže utočište od gradske vreve. 

Valeta 11

Svaki kutak Valete krase tragovi bogate istorije i kulture, čineći ovaj grad nezaobilaznom destinacijom za putnike koji žele istražiti šarm i ljepotu Mediterana. Jedna od najpoznatijih znamenitosti Valete je katedrala Svetog Jovana, remek-djelo barokne arhitekture koje oduzima dah svojom bogatom unutrašnjosti ukrašenom djelima čuvenog italijanskog slikara Karavađa.

 MDINA - GRAD TIŠINE

Mdina je od Valete udaljena manje od pola sata vožnje autobusom. Ja sam se odlučio da uzmem „hop on – hop off“ bus i da obiđem neke najpoznatije lokacije, bez puno razmišljanja o redu vožnje. Želio sam da uživam, a tehnikalijama sam se bavio u hodu ne želeći da kvarim ugođaj trivijalnostima.

Autobus je krivudavim putem polako išao ka vrhu brda na kojem se nalazi nekadašnja prijestonica Malte. Krajolik je suv i škrt biljem, pa pogled privlače ogromni bastioni koji uokviravaju gradić na vrhu visoravni sa koje pogled puca na slikoviti malteški krajolik.

mdina karl paul baldacchino 06j8rNYNO 0 unsplash

Mdina, “grad tišine” kako ga odavno zovu, odiše mističnom atmosferom i bogatom istorijom. Ovaj drevni grad, čiji temelj su postavili rimski legionari, nekad je bio prijestonica Malte i dom mnogih plemićkih porodica. Danas je Mdina savršeno očuvan primjer srednjovjekovnog fortifikacijskog grada, s uskim kamenim ulicama, visokim zidinama i impozantnim utvrdama koje štite njegovu istorijsku baštinu.

Šetajući kroz Mdinu, posjetoci se olako gube u lavirintu uskih ulica, voltova i skrivenih bašti. Svaki kutak oživljava priče drevnih vladara, krstaških vitezova i arapskih osvajača koji su oblikovali sudbinu ovog pituresknog grada. Impresivna katedrala Svetog Pavla dominira gradskim horizontom, privlačeći pažnju svojom elegantnom baroknom arhitekturom i umjetničkim blagom unutar svojih zidova.

MEDINA 9

MEDINA 15

Za posjetioce koji žele da dublje urone u istoriju i kulturu grada, brojni muzeji, galerije i znamenitosti nude uvid u život Mdine kroz vjekove koji su prohujali. Uprkos svojoj drevnoj prošlosti, Mdina nije samo grad-muzej, ona je takođe živahno središte kulturnih događanja, umjetničkih izložbi i gastronomskih doživljaja. Restorani i kafići u Mdini utrkuju se u prezentaciji gastronomske ponude, a gosti mogu okusiti tradicionalne malteške delicije u romantičnom ambijentu srednjovjekovnih dvorišta i trgova.

Mdina ima nekoliko svojih prepoznatljivosti, a neke od njih su i klupe pod hladom razgranatih raznobojnih puzavica. Koraci posjetilaca i buka turista s vremena na vrijeme razbiju tišinu a onda ona ponovo prekrije sokake i ulice.

Sijestu mještani koriste da sa familijima ručaju i malo dremnu popodne. Za nas goste to je vrijeme da u nekom od lokala na obodu starog grada čekamo ono što je jedan od najljepših doživljaja u Mdini, a to je posmatranje zalaska sunca s ivica bastiona. Dok sunce nestaje u daljini pruža se nezaboravan pogled na malteške pejzaže i obalu. Uz čašu vina prolazi još jedan dan na Malti. Noć polako pada nad nekadašnjim gradom templara. Kako kaže naša stara pjesma “tišina je svud okolo, sve živo počiva…”.

 MEDINA 18

DELICIJE KAKVE VAM DUŠA IŠTE

Za putnika hedonistu koji traži užitke u isprobavanju raznih ukusa i mirisa, ali i atmosfere krivudavih uličica i u njima zabačenih autentičnih kafanica Malta je pravi raj. U šarmantnim gradskim uličicama nailazili smo na fantastične restorane i tratorije koji nude raznovrsne malteške specijalitete. Malteška kuhinja nastala je spajanjem italijanske, mediteranske, bliskoistočne i afričke. Dalo joj je to specifičan šmek i prepoznatljivost pa su tako nastala jela poput fenkata (malteške kobasice), pastizzi (tradicionalne pite od tijesta punjene sirom ili mesom) i ftira (malteška pogača s raznim nadjevima od ribe, mesa i povrća). Mirisi i ukusi tradicionalne malteške kuhinje mamili su nas da probamo svakojake delicije i otkrijemo nove gastronomske užitke. 

hrana maltese food cannoli

Valeta privlači posjetioce svojom živopisnom tržnicom Is-Suq tal-Belt na kojoj ima skoro svega što ribari izvlače mrežama iz dubina Sredozemlja. Hrana je raznovrsna, šarena, sa mnoštvom mirođija, a tu je i raznorazno voće i povrće, mediteranske delicije slanog i slatkog tipa. Sve to možete kušati, uživajući u gastronomskim vragolijama maštovitih malteških domaćina. Dodajte tome još koju kapljicu vina ili kraft piva i radosti za vaša nepca i stomake neće faliti.

Kasni popodnevni sati idealni su za uživanje u opuštenoj atmosferi vinskih barova i vinoteka, đe se degustiraju razne vrste od lokalnih sorti. Malteško vino nije poznato u svijetu, ali ne bi se reklo da je loše. Naprotiv, ovo što smo imali prilike da probamo bilo je odlično i siguran sam da će u godinama koje dolaze malteška vina postati tražena. 

ftira 100967117 2778269165726569 5119383115961204736 n

U turističkim prospektima koje sam u momentima dokolice prelistavao čekajući da mi dospu čašu vina pročitao sam da se u Valeti tokom cijele godine organizuju raznovrsni gastro događaji i festivali posvećeni hrani i piću. Eto još jednog razloga da ponovo dođem i detaljnije se posvetim lokalnoj kulturi i tradiciji degustirajući lokalna jela i pića.

PRIRODA I DRUŠTVO

Ova ostrvska država mala je površinom, ali izuzetno bogata prirodnim ljepotama i onim što je ljudska ruka napravila. Simbioza čovjeka i prirode na Malti je primjer na koji se treba ugledati. Tako je od vremena kada su ovuda bivstvovali Feničani, Kartaginjani, Grci, Rimljani, Arapi, Vizantijci, Normani, Englezi... 

Upravo na Malti nalaze se neke od najstarijih slobodno stojećih struktura na svijetu, poput Megalitskih hramovakoji su stari nekoliko hiljada godina. Povezanost s drevnom prošlošću ljudskog društva na ovim mjestima je nešto što sam dosad osjetio samo u Stonhendžu ili velikim piramidama u Gizi. 

20231114 213618

S obzirom na svoj položaj u sredini Mediterana, Malta ima prekrasne plaže, slikovite uvale i netaknutu prirodu. Posjetioci mogu da istražuju kristalno čisto more, rone u fantastičnim podvodnim ekosistemima i istražuju prekrasne krajolike ostrva. Iako je Malta svjetski poznata turistička destinacija, lokacije nijesu podređene turistima. Plaže su dostupne svima. 

Posjetio sam plažu Golden Bay, jednu od najpoznatijih na Malti. Kako joj i samo ime kaže pijesak u ovom zalivu je zlatne boje. Bio je radni dan, ali je na plaži bilo više od stotinjak ljudi raznih generacija. Mlađi su jurcali za loptom ili se dobacali frizbijima. Stariji su ispijali pića u obližnjem lokalu. Ja sam legao na pijesak i posmatrao pučinu. Vjetrovi nose so s mora, ali i mirise mediteranskog bilja i polupustinjskih krajeva. Mota mi se kroz glavu misao o nepodnošljivoj lakoći postojanja.

20231116 122150

Valeta 29

Lokalci mi kažu da je zimi na ostrvu hladno i da je vlaga velika. 

Neće me to spriječiti da ponovo dođem. 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!