Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Mikro bašta, zelena oaza zdravlja

Upoznajte Irenu Cvetković i njenu malu oazu, skromnih 25 kvadrata plastenika, zelenog carstva zdravih mikro biljaka nevjerovatnog ukusa i prefinjenog izgleda.

Uspješan samostalni biznis

Mikro bilje postalo je prefinjen detalj mnogih jela a vrhunski kuvari širom svijeta odavno koriste delikatne ukuse svježih i hrskavih a opet nježnih izdanaka za svoja jela. Danas gotovo nijedan kuvar sa Mišlenovim zvjezdicama u rukavu ne koncipira ukus i izgled jela bez delikatne mikro zeleni. Nedavno sam na polici marketa u kojem trgujem naišla na selekciju ljupkih pakovanja mikro biljaka proizvedenih kod nas. Par poziva kasnije i upoznala sam mladu, optimističnu Irenu Cvetković čija ideja i rad stoje iza, sad već brenda, Mikro bašta.Irena je proizvodnju počela 2017. godine na svom imanju u okolini Podgorice, u skromnih 25 kvadrata bajkovitog plastenika - njenog mikro zelenog carstva. Baveći se jogom i vodeći i sama zdrav život sa kvalitetnom ishranom, Irena je željela da i njen posao bude odraz dobre namjere, zdravog i odgovornog odnosa prema drugima. Policu po policu kvalitetnog rasada, sjemena od suštinske važnosti za njenu proizvodnju, počela je marljivo slagati i njegovati, puštajući prirodi da sama odradi svoj proces. Danas je njena mikro bašta, vjerovatno najmanje poljoprivredno gazdinstvo kod nas, uspješan samostalni biznis koji vodi sama. Cjelokupnu proizvodnju i prodaju, Irena uglavnom obavlja sama, uz izuzetak pomoći najbližih ljudi, oca koji je bio velika podrška cijeloj ideji, prijateljice Dragane, pravim specijalcem za krizne situacije i kratke rokove i partnera Igora koji nerijetko pomogne oko najtežih dnevnih poslova i podržava njene planove i buduće korake naprijed. Za Irenu, sadnja, njega i distribucija mikro biljaka nije naporan posao i opterećenje, više ljubav i onaj osjećaj da ste na pravom putu i da radite nešto dobro. Ipak, ne krije da joj bavljenje marketingom, pronalaženjem klijenata i druge administrativne stvari oduzimaju vrijeme i umaraju. „Zapravo želim samo da sadim“, sa osmjehom mi kaže Irena.

Izdanci su mir i zadovoljstvo

Za Irenu, bavljenje uzgojem mikro biljaka nikad nije bio naporan posao, više proces koji donosi mir i zadovoljstvo. U njenom plasteniku sa uvijek istim, idealnim uslovima, ni suviše toplim, ni vlažnim, počinje posebna magija prirodnog procesa uz zvuke dobre muzike, pjesama koje nekad i sama pjevuši i vedrine koja je zamiješanja u svaki grumen crnog humusa koje koristi za sadnju biljaka.
Male, plitke posude, kvalitetna zemlja, dobri uslovi za proizvodnju i Irenina brižnost, ono su od čega ovi mali izdanci rastu i stasavaju u kvalitetne jestive biljke. No, stvar nije tako jednostavna - da bi mikro bilje zadovoljavalo standarde kvaliteta i imalo sve dokazane benefite po zdravlje u trenutku berbe najvažnije je sjeme. Za potrebe uzgoja mikro bilja Irena koristi isključivo organsko, hemijski netretirano sjeme iz provjerenih i kontrolisanih izvora. Ono je najvažniji preduslov za kvalitetnu berbu a ovakvo sjeme uz pravu dozu brige i ljubavi klija i raste brzo pa kompletan proces traje između 7 i 14 dana. Na ovaj način mogu se uzgojiti gotovo sve kulture, naravno uz preduslov perfektnih uslova za rast.
Trenutno Irena uspješno uzgaja rotkvicu, brokoli, grašak, alfalfu, suncokret, rukolu, krešu, konstantno eksperimentišući i uvodeći nove vrste mikro bilja. Tako će uskoro iz Mikro bašte narasti nove kulture poput soje, mungo pasulja, pšenice, ječma i mnogih drugih.

TEKST: ANA ĐURKOVIĆ; FOTOGRAFIJE: NIKOLA PEJOVIĆ


Opširnije u štampanom izdanju

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!