Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Stranac u Crnoj Gori: Katie Smirnina

Katie Smirnina, menadžer prodaje u Porto Montenegru je Estonka koja je u Crnoj Gori već četiri godine. Odavno je na Balkanu jer je pet godina boravila u Sloveniji. Crna Gora je peta zemlja u kojoj je do sada živjela. Serija „Budva na pjenu od mora“ sa kadrovima ljepote naše zemlje koju je gledala u Sloveniji zaintrigirala je da vidi Crnu Goru... Profesionalni scenario je ipak doveo u našu zemlju i to u Porto Montenegro i dao joj priliku da osjeća da je „dio nečeg velikog i značajnog za razvoj ove male prelijepe balkanske zemlje“ a i da je bolje upozna i uživo doživi njenu „divlju ljepotu“.

 C.M: Koliko ste poznavali Crnu Goru prije profesionalnog angažmana u Porto Montenegru?
O Crnoj Gori sam znala veoma malo iz medija, sve dok nijesam slučajno pogledala TV seriju „Budva na pjenu od mora“ za vrijeme mog boravka u Ljubljani – stamene planine, more i divni kadrovi divlje ljepote Crne Gore koji su se prikazivali u seriji, zaintrigirali su mi želju za dolaskom i naravno da upoznam neodoljivog Sava Bačića (prim. aut). Sve ostalo je životni i profesionalni scenario koji je iskreirao da je sada Crna Gora moj dom već skoro 4 godine.

C.M: Rođeni ste u Talinu, glavnom gradu Estonije koji je 2011. godine proglašen za Evropsku prijestonicu kulture. Kad bismo željeli da ga posjetimo šta obavezno treba tamo da doživimo, vidimo i probamo?
Srednjevjekovni grad Talin (Vana Tallinn), stare uske ulice popločane kamenom iz tog doba i zidine starog grada, protestanske crkve kojima se krov uzdiže visoko iznad jezgra gradske cjeline, šarmiraju sve posjetioce, i predlažem da ga posjetite. Nezaobilazan je i Raekoja Jõuluturg (Božićni bazar) koji je ove godine proglašen najboljim Božićnim bazarom u Evropi. Uživaćete u najljepšem pogledu sa Toompea brda na grad. Od svega mi je najdraža obala koja čini 2/3 grada koji je okružen vodom. Ma koliko bio lijep ljeti, volim da provodim tamo vrijeme i zimi kada temperatura pada do -25 °C i Baltičko more se pretvara u jednu veliku ledenu površinu. Za mene je to bila svakidašnja pojava ali sam shvatila da je vrlo malo ljudi imalo priliku da vidi tako nešto.

C.M: Kako je tekao Vaš poslovni put i kako Vas je doveo u Porto Montenegro? Šta je bilo presudno da prihvatite posao u toj kompaniji?
Crna Gora je peta zemlja u kojoj sam do sada živjela, i sastavni je dio mog karijernog puta. Moja prva strast je bila oblast turizma i hotelijerstva gdje sam provela 13 godina života radeći za globalno prepoznatljive hotelske brendove. Kako god sam dalje razvijala karijerni put, za mene je bilo bitno da sam dio velike transformacije. Isto tako sam se osjećala i u Sloveniji, prvi put kada sam se preselila 2010. godine, a zatim 2015. godine kada sam se zatekla u Crnoj Gori ponovo sam oživjela osjećanje da postajem dio nečeg velikog i značajnog za razvoj ove male prelijepe balkanske zemlje. Trebalo je samo nekoliko trenutaka da shvatim da projektu te amplitude i potencijala će biti nemoguće svjedočiti bilo gdje u Evropi i u svijetu. Odlučila sam da budem dio te istorije.

RAZGOVARALA: SANJA GOLUBOVIĆ; FOTO: LIČNA ARHIVA


 Opširnije u štampanom izdanju

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!