Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Ljeto 2024. u Tivtu obećava najbolju zabavu

Tivat obećava čarobna jutra, dane obasjane Suncem, miris soli, hranu koja se voli, zalaske za kalendar uspomena, večeri prepune kulturnih događaja i svitanja uz mediteranske note.

Kada dan počne uz kafu na omiljenoj Gradskoj rivi Pine, ponudi mnogobrojne plaže i skrivene vale, a noć otvori pitanje koji od mnogobrojnih sadržaja odabrati i posjetiti, onda je sigurno da će to biti savršen dan.

Tivat opisuju kao mali grad velikog srca, i upravo takav i jeste. Sve je na dlanu i sve je za memoriju srca. Izmami osmijeh, pokloni poljupce, nagradi zadovoljstvom.

Evo šta Tivat obećava za ljeto 2024.

Festival vjetra, koji u samom nazivu krije poruku da su jedra grada Tivta uvijek raširena i da o njemu tajne kriju samo dobri vjetrovi. Igra mora, Sunca, vjetra i jedara koja simbolizuju život očekuje vas u Tivtu od 26. aprila do 25. maja. Pregršt događaja koji sa sobom nose ekološke, kulturološke, sportske i muzičke poruke smjenjivaće se u tivatskom zalivu.

Sportski događaji koji privlače avanturiste u duši, zauzeli su svoje datume u kalendaru tivatskog ljeta. Jedan od njih je i Boka Bay Trail. Trčanje stazama Bokokotorskog zaliva i istraživanje predivnih ruta 27. i 28. aprila. Za najmlađe posjetioce grada Tivta, održaće se  Extreme Wolf Race 28. aprila, trka sa preprekama koncipiranim i napravljenim u skladu sa godinama učesnika.  Veliki Movida triatlon 12. maja otvara takmičenje u tri discipline plivanje, trčanje i biciklizam koji su idealan spoj aktivnosti za zdrav duh u zdravom tijelu.

U Tivtu će se poput bisera na ogrlici u maju nizati zvuci harmonike (Harmonika fest 24. maj do 26. maj )  i gitare ( 31. maj do 02. jun).

Od 6 do 09. juna Tivat se pretvara u pozornicu za Međunarodni karneval, gdje će se predstaviti maske iz raznih krajeva svijeta. Život postaje maskenbal, a mi vas pozivamo da budete dio ove predivne tradicije mediteranskog grada Tivta.

Muzika je nešto što nas sve spaja, hrani dušu, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Veliki šušur ( Međunarodni susret duvačkih orkestara ) obećava muziku za pamćenje 15. juna.

Kada se šuška o muzičkom šušuru, mora se šuškati i o gastro spektaklu. Kada kažemo spektakl mislimo na nešto veliko. Ono veliko i jako važno jeste Festival u čast jestivoj travi žućenici koji ove godine slavi 20 godina postojanja (22. jun ). Ako znate kako jednostavno i zeleno izgleda žućenica, onda ne možete ni zamisliti koliko boja i ukusa se od nje može napraviti, ali zašto ne biste došli da degustirate i uvjerite se da se u malim stvarima kriju velike čari?!

Tivat je poznat i po tome što su mnogobrojni događaji raštrkani po cijelome gradu. Tivćani vole zamutiti kašu i dati malo veće draži događajima. Zato u Gornjoj Lastvi, malom selu nedomak Tivta, kao što već znate možete pronaći mir u predivnom prirodnom ambijentu, ali da li ste znali da isto tamo možete doživjeti harfu u svitanje, jazz u noći punog mjeseca i tradiciju očuvanu vjekovima koja se svake godine na Lastovskoj fešti prikazuje upravo onakva kakva je nekad bila. Fešta traje do kasno u noć, tako da i u avgustu u Tivat morate doć.

Pomisao na more i primorski grad, odmah vuče i misao o morskim specijalitetima. Da bi riba i vino doživjeli svoj puni sjaj, morate ih servirati u pravi ambijent i pravi kraj. U Tivtu su poznate Fešte od ribe i vina širile miris, od Lepetana, Krašića, pa sve do Pina. Stari ambijent, ponte, mula, muzika koja budi sva čula ( jul i avgust ).

A ono što vas u Tivtu budi i doziva jesu i jutarnji matine koncerti na terasama različitih restorana za koje se probrine Gradska muzika Tivat. Svake subote, budi vas zvuk duvačkih instrumenata.

Ove godine sa ponosom Tivat može predstaviti Muzički festival “Biser Jadrana” koji će svoja vrata posjetiocima otvoriti 29. juna. Festival ,,Biser Jadrana“ će okupiti izvođače iz zemlje i regiona, a Tivat će biti centar spoja mediteranske tradicije i modernog doba pretočen u muziku i pjesmu laganih nota, a ujedno i prilika onima koji se bave muzikom i pjesmom da kroz nju ostvare svoje snove.

Jun, jul i avgust ponose se Festivalom kulture ,,Purgatorije“  , a Tivat ljetnjom pozornicom na kojoj se nižu predstave i dijela kulture za koje se uvijek traži karta više.

Posjetioci grada Tivta mogu se oprobati i u bućanju, najstarijem sportu koji je postao obilježje grada Tivta, a nosi sa sobom interesantna pravila igre koja obavezno uključuju pjesmu, druženje i dobru gastro podlogu. Tivat vas zove da budete dio igre ove, da saznate šta je bulo, a šta buće, i kako su se zogovi smjestili među stare kuće. Ono što se tradicijom zove jeste ime igre ove – bućanje.

Svakog ljeta Tivat bude domaćin regionalnih muzičkih zvijezda pa vas i ove godine očekuju mnogobrojna iznenađenja. Tivat je takođe domaćin i World music festivala, pa će od 6. septembra do 8. septembra Tivat ugostiti i međunarodne zvijezde.

A da užitku i zabavi nema granica dokazuje nam upravo Smotra folklornih ansambala pod nazivom ,,Kolo bez granica“, koraci koji tope srca i daleko se čuju ( 21 do 25. avgust ).  

Dobro došli u Tivat, grad otvorenog srca, grad bez granica…

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!