Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Don't worry, eat happy

Radost kuvanja zdrave hrane /

Svi već neko vrijeme prelazimo u «mood» kuvanja, posvećivanja sebi, pridavanja pažnje dobroj ishrani. Naravno, neki cijelo vrijeme žive tako, ali posljednjih godina to postaje i lifestyle mnogih. A početak kalendarske godine idealan je za sve one koji žele da započnu nešto novo i lijepo, stoga, zašto godinu ne započeti zdravom, pravilnom izbalansiranom hranom? Ne radi se o računanju kalorija ili cijeđenju hrane. Radi se o pronalaženju radosti u kuvanju zdrave hrane, jednostavnim tehnikama i mnogo ukusa.

c483c2cacd0fe5b35408e4ca955762f1 copy

Znači, želite da se osjećate nevjerovatno ove godine?

Dobar plan zdrave ishrane i strategija um-tijelo-stomak je ono zbog čega ćete se osjećati nevjerovatno i izvući maksimum u ovoj godini. Predlažemo vam da savladate pripremu obroka unaprijed. Izađite iz rutinskih doručaka. Danas imate sve vrste inspiracija i mi vam donosimo neke osnovne smjernice kako se organizovati i istrajati u svom planu.


Dobre navike u ishrani se ne odnose na volju. Ako želite da vaš zdrav životni stil traje, tajna je u zdravim navikama


Screen Shot 2022 02 24 at 10.20.23 AM

Koje su prednosti kuvanja kod kuće?

Kod kuvanja kod kuće najbitnije od svega je to što imamo veću kontrolu nad kvalitetom namirnica, ali i potpunu kontrolu nad stepenom čistoće cjelokupne obrade i pripreme namirnica. Na brzu i restoransku hranu bi se trebalo gledati kao sredstvo za povremeni užitak ili posebne prilike, ali nikako ne kao temelj svakodnevne prehrane.
Porodični obroci pripremljeni u vlastitoj kuhinji pružaju priliku za opuštanje i prelaz sa užurbanih dnevnih aktivnosti u zen fazu koja nam je svima potrebna.

BENTO box Pin 1 copy copy

Šta možete unaprijed pripremiti za cijelu sedmicu

Trajnost hrane je veoma bitna stavka ako planirate da se držite zdrave ishrane. Za većinu nas, nedjelja je idealan dan za pripreme za narednu nedjelju. Odvojite nekoliko sati za kupovinu, sjeckanje i pakovanje stvari. Jednostavno postavljanje nekih osnova unaprijed će vas staviti u glavnu poziciju da jedete zdrave obroke tokom cijele nedjelje. Suština je u razmišljanju unaprijed, ne o specifičnim receptima, već o namirnicama koje planirate da koristite u njima. Jednom kad kupite sve potrebne stvari krenite od onoga što zahtijeva najviše vremena u pripremi. Evo prvih pet:

Spremaj sa sastojcima koje voliš

Pojednostavite stvar. Umjesto da se zamarate brojanjem kalorija i veličinom porcija, pokušajte da o svom načinu ishrane gledate kao šarenilu boja, izbora i svježine. To bi trebalo da vam olakša da pravite zdrave izbore kad su namirnice u pitanju. Razmislite koje namirnice volite, pronađite jednostavne recepte za njihovu pripremu, koji uključuju nekoliko svježih sastojaka. Na taj način ćete postepeno uvoditi zdravu ishranu u svoj život, što će rezultirati zdravim načinom ishrane koji će biti po vašem ukusu.

  1. Pečena ili kuvana piletina - koristićete je tokom sedmice u salatama, sendvičima, supama itd.

kokoska

  1. Miks kuvanog ili pečenog povrća - skuvajte ili ispecite šargarepe, krompir, crni luk, karfiol, spanać i ostalo povrće - ohladite i spakujte u frižider
  1. Kuvana riža - skuvajte gomilu riže i spakujte je za frižider.

povrce u serpi copy copy

  1. Pečeni badem, susam i sjemenke bundeve - ispecite, izdrobite ih i kasnije posipajte po ovsenoj kaši, salatama itd…
  1. Dresing za salatu - spojite zdrobljeni bijeli luk, maslinovo ulje i sirće. Dodajte so i biber i imate dresing za jela za naredni period.

Ne radi se o računanju kalorija ili cijeđenju hrane. Radi se o pronalaženju radosti u kuvanju zdrave hrane, jednostavnim tehnikama i mnogo ukusa


image copy

Ne zaboravite na zdravi dezert!

Ako povremeno uživate u slasnim poslasticama obavezno planirajte pripremu nekog zdravog dezerta na nedeljnom nivou. Recimo, puding u šolji je dobar način da ne posegnete za drugim ne-tako-zdravim poslasticama.

Ne pokušavajte da pravite različito jelo za svaki dan

Ako pokušavate da pripremate 5 različitih recepata ili obroka za pet različitih dana, šanse su da ćete provesti cijeli dan u kuhinji (i potencijalno ostati bez slobodnog prostora u frižideru). Izaberite prilagodljive i osnovne proteine i povrće a zatim se oslonite na raznolikost soseva, salsi, začinskih biljki i brzim metodama pripreme da bi jela bila zanimljiva tokom cijele nedelje.

 

coconut chocolate mousse copy

Namirnice koje uvijek treba držati u ostavi

  1. Paradajz u konzervi - čudesni sastojak! Traje dugo i koristi se u većini jela.
  2. Proizvodi od cijelog zrna -
    integralni pirinač i tjestenine, kinoa, ovsena kaša - ta hrana je puna proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Ako se pravilno skladište mogu trajati dugo.
  3. Korjenasto povrće, bundeve -
    određeno povrće se može držati van frižidera kao što je korjenasto povrće koje uključuje slatki krompir crni i bijeli luk, tikve itd.
  4. Konzervirana zrna - Pasulj ili grašak, a konzerviran je posebno odličan. Pun je proteina i vlakana i priprema se za samo nekoliko minuta. Možete ga koristiti u humusu, crni pasulj u kolačima, a bijeli u salatama - postoji puno opcija.
  5. Sušeno sočivo - puno je proteina i vlakana. Rijetko dolazi u konzervama, morate ga kupiti suvog. Priprema traje malo duže (20 do 30 minuta). Napravite gomilu odjednom, spakujete u posude, držite ih u frižideru ili zamrzivaču, i koristite u svemu - od supa do salata.
  6. Konzervirana riba - To je još jedan super jednostavan protein već spreman za jelo. Losos, tuna, sardine - pune su vitamina D i zdravih masnoća, i koristite ih u salatama i sendvičima.
  7. Začini i biljke - kao što su so, biber, cimet, papar, kumin, muskatni orah… Nekoliko sušenih biljaka kao što su: ruzmarin, timijan, bosiljak, mirođija…
  8. Orasi, sjemenke, masline - nevjerovatno koliko su svestrani. Koriste se u slatkim obrocima kao recimo sa ovsenom kašom, palačinkama a posipaju se po salatama, supama i pastama. Masline su još jedan odličan sastojak koji se koristi u salatama, prelivima, sendvičima itd.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!