Caffe slicica naslovne pored logoa 214

2024 April Cafe Montenegro digital banner v2

Domaće namirnice za svjetski ukus

Novi brendovi na našem tržištu: pasta Zilir i unikatni bAranćini / 
Stvaranje novih domaćih proizvoda zasnovanih na autohtonim namirnicama našeg podneblja je izuzetna šansa za sve koji imaju ideja i umijeća, ali i ljubavi i posvećenosti da istraju i stvore sopstveni brend. Pred vama su dva primjera uspješnih preduzetničkih priča koje se “pričaju” na lijep način, i koje imaju ozbiljne šanse i namjere da postanu brendovi. Jedna je o pasti Irme i Zilhe iz Podgorice, a druga slatka priča nam stiže iz Bara od Milene i Anđeline… Obje stvorene s ljubavlju.

zilir nas dvijeIrma Nišić i Zilha Srdanović 


Irma Nišić i Zilha Srdanović prave tu fantastičnu domaću “Zilir” pastu 
Iz ljubavi prema kuvanju, domaćoj kuhinji i želje da kulinarska kreativnost izađe u javnost sredinom januara u kuhinji sestara iz Podgorice nastao je brend Zilir.
Kada su odlučile da prave domaću pastu Irma Nišić i Zilha Srdanović bile su saglasne da ona mora da bude drugačija od industrijske koja se nudi na tržištu, ali i da bude zdrav proizvod.
“Naša radionica je porodični posao i tako ga i razvijamo. Podrška porodice je ključna kada počinjete neki posao, a mi imamo bezrezervnu”, poručuje Irma u razgovoru za Caffe Montenegro.zilir sastojciIZRADA PASTE NE TRAJE DUGO, IAKO SE SVE RADI RUČNO

Irma Nišić i Zilha Srdanović pastu prave od domaćih namirnica koje nabavljaju od malih crnogorskih proizvođača, svjesne njihovog značaja za našu privredu.
“Svaka pasta koju napravimo je priča za sebe, zato što pravimo za svakog posebno. Pravimo tradicionalnu pastu, kao i paste sa raznim začinima i bojama. One koje imaju boju, dobijaju je od povrća ili začina koje dodajemo i na taj način opet dobijamo zdraviji proizvod”, kaže Irma. 


PASTU PRAVE OD DOMAĆIH NAMIRNICA KOJE NABAVLJAJU OD MALIH CRNOGORSKIH PROIZVOĐAČA, SVJESNE NJIHOVOG ZNAČAJA ZA NAŠU PRIVREDU


U ponudi brenda Zilir je nekoliko proizvoda – rezanci, lazanje, taljatele, ravioli, torteline, fetućine, kao i dvadesetak ukusa: biber, tucana paprika, kikiriki, pistaći, paradajz, orah, cvekla…
“Crnu tjesteninu dobijamo dodajući sipino mastilo, za one koji vole pastu sa morskim plodovima, a za ljubitelje obične zdrave paste, pravimo je od speltinog brašna”, ističu vlasnice brenda. 
Kažu da izrada paste ne traje dugo, iako se sve radi ručno, a tijestu, kao i svemu, morate biti posvećeni da bi ispalo baš onako kako treba. zilir IMG 70e5e7bbb4c3e760c35ddca52bc36619 V
“Kao što smo rekli, namirnice nabavljamo od domaćih proizvođača, a pasta se u osnovi pravi od brašna i jaja, i najvažnije je biti precizan u mjerenju namirnica za tijesto, jer od toga zavisi dalji proces. Za izradu paste koristimo mašinice za tijesto, da bi se istanjilo i isjeklo u željeni oblik, a nakon toga je pasta spremna za pripremu. Ukoliko se ne sprema odmah, u ponudi imamo i osušenu pastu, koja se može čuvati i koristiti i kasnije”, priča nam Irma. 
Ona kaže da od prvog dana vlada veliko interesovanje za njihove proizvode i da su povratne reakcije kupaca i više nego zadovoljavajuće. Plasiranje proizvoda za sada se najviše odvija preko društvenih mreža, a svjesne su da je to svojevrstan trend doba u kojem živimo. zilir IMG 35ba5392153871ab1e1edce416bf7829 V
“Naša radionica postoji svega par mjeseci, ali svakako imamo u planu otvaranje neke prodavnice/pasterije gdje biste mogli kupiti pastu ali i probati onu koju mi pravimo. To nam je sljedeći izazov...” - kaže nam Irma.
Iz radionice Zilir, tvrde sestre, svakog dana “iskoči” nešto novo – oblik, boja, ukus, s obzirom da svakodnevno dobijaju upite od građana za nečim novim, a trude se da izađu u susret svim željama. 


Uskoro i Zilir recepti
Irma i Zilha su u komunikaciji sa kupcima razmijenili mnogo recepata za pastu. zilir za boxTvrde da je nakon dva i po mjeseca postojanja brenda Zilir došlo vrijeme i da podijele recepte i način pripreme njihove paste.
“Sajt je u pripremi, gdje će se pored proizvoda naći i recepti, i nadamo se da će brzo biti potpuno funkcionalan”, kaže Irma.


 

bAranćini Milene i Anđeline iz Bara putuju svijetom
Da od domaćih proizvoda može da nastane unikatan brend, potvrđuje i priča Milene i Anđeline iz Bara. Njihov brend bAranćini, iako nov, postao je popularan među stanovnicima Crne Gore ali i inostranstva, jer su proizvodi već “putovali” ovih mjeseci u nekoliko zemalja regiona, Italiju, Tursku, Španiju, kao i Ujedinjene Arapske Emirate. 
“Dugo godina unazad, kad sazru i zamirišu domaće pomorandže, od njihove kore pravimo taj slatki delikates, za porodicu i prijatelje. Tako smo našli način da u tom osvježavajućem ukusu i mirisu neprskane pomorandže uživamo tokom cijele godine, ne samo zimi”, kaže Milena. bAranciniBarancini 97
Ističe da su ona i Anđelina na putovanjima nailazile na jestive suvenire, oduševljene načinom na koji neke zemlje, kroz autentičnu hranu, animiraju turiste, ostavljajući utisak i doživljaj destinacije, mnogo jači od magneta, kugle ili privjeska.
“Tako su nastali bAranćini - kao ideja o crnogorskom brendu, koji je pretočio prirodne i tradicionalne vrijednosti u najukusniji džem i kandirane korice od pomorandže”, pojašnjava Milena. 
Ideja o stvaranju baranćina rodila se mnogo ranije, razrađena je, kaže, uz kaficu do najsitnijih detalja, a počela je da se realizuje u novembru prošle godine na plantaži, sa prvom berbom pomorandži. 
“Nas dvije smo u poslu, za sad, a i našu djecu uključujemo, učeći ih kroz praktične primjere, osnovnim principima preduzetništva”, poručuju Milena i Anđelina. bAranciniBarancini 58U ponudi imaju džemić od pomorandže, u teglicama od 210g i 370g, pravljen po italijanskoj recepturi, na tradicionalan način, uz smanjeno vrijeme kuvanja i sa manjom količinom šećera, kako bi se zadržali svi nutrijenti i neodoljiv ukus i miris. Imaju i aranćine -  kandirane korice pomorandže, koje su hrskava i osvježavajuća grickalica.


BARANĆINI SE RAZLIKUJU PO TOME ŠTO SU POMORANDŽE OD KOJIH PRAVIMO NAŠE PROIZVODE NEPRSKANE, HEMIJSKI NE TRETIRANE, SA CRNOGORSKOG PRIMORJA. NE MOGU SE KUPITI U MARKETIMA, U PITANJU JE DOMAĆA RADINOST ORIGINALNOG UKUSA, MIRISA I PAKOVANJA


“Razvile smo još jedan proizvod, koji uskoro predstavljamo. Radi se o kandiranoj korici pomorandže u crnoj čokoladi sa sjeckanim pečenim lješnikom. U kesici od 50 g, ovaj proizvod je odgovor na zahtjev naših kupaca da tako nešto bude poklon dobrodošlice za goste/turiste koje će ova delicija sačekati na jastuku u apartmanu/vili”, poručuje Milena. 
Ona kaže da za posebne prilike i specijalne narudžbe prave paketiće: kombinaciju džema i dvije vrste aranćina – bAranćina.

Barancini 72“Razvile smo još jedan proizvod, koji uskoro predstavljamo. Radi se o kandiranoj korici pomorandže u crnoj čokoladi sa sjeckanim pečenim lješnikom. U kesici od 50 g, ovaj proizvod je odgovor na zahtjev naših kupaca da tako nešto bude poklon dobrodošlice za goste/turiste koje će ova delicija sačekati na jastuku u apartmanu/vili”

“Baranćini se razlikuju po tome što su pomorandže od kojih pravimo naše proizvode neprskane, hemijski ne tretirane, sa crnogorskog primorja. Ne mogu se kupiti u marketima, u pitanju je domaća radinost originalnog ukusa, mirisa i pakovanja.Proces proizvodnje je jednostavan, međutim potrebno je puno truda i vremena da bi proizveli džem koji nije gorak i aranćine savršenog ukusa i hrskavosti. Tehnologija je tradicionalna, onako kako su pravile naše bake”, ističe Milena. bAranciniBarancini 48
Ona poručuje da uživaju u kontaktu sa kupcima i da su zadovoljni plasmanom. 
“Naši kupci su ljubitelji džema od pomorandže i uopšte, domaće hrane, bez aditiva i konzervansa. Mnogi nijesu nikad čuli za ove delicije od pomorandže, pa poruče iz radoznalosti. Baranćini su probudili i interesovanje vlasnika turističkih smještaja, što nas izuzetno raduje”, naglašava Milena. 
Vlasnice ovih proizvoda kažu da u budućnosti očekuju da bAranćini bude prepoznatljiv brend na tržištu, sinonim za zdravo, slatko, ukusno i osvježavajuće.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!