Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Netipični dragulj između dvije obale

Na prvi pogled, Bar ne djeluje kao tipičan primorski grad. Umjesto tijesnih ulica koncentrisanih oko starog jezgra, dočekaće vas komforan i moderan grad sa savremenom infrastrukturom koja povezuje važne sadržaje u jednu urbanizovanu cjelinu. Čuven je po luci, ali nije ni tipično lučki grad. Uređene ulice i trgovi, prostrane plaže i predivno šetalište oduvijek su mamili turiste, bez obzira na to što je ovaj grad predviđen da postane ekonomsko i saobraćajno čvorište primorja.

Stara Maslina 11Stara maslina u Baru

Bar štiti prirodna bogatstva i čuva kulturu i tradiciju
Bar se razvija skladno, štiteći prirodna bogatstva i čuvajući kulturu i tradiciju. To ćete osjetiti na svakom koraku, naročito ukoliko se zaputite put padina Rumije. Tamo vas čeka Stari grad i najstarije drvo Evrope – Stara maslina. I to nije sve. Bar ima još jedan adut kojeg nemaju ostali primorski gradovi na našoj obali. Njegovo zaleđe je prirodna granica između najvećeg jezera Balkana i Jadranskog mora. To znači da ćete, prilikom osvajanja planinskih vrhova izviše grada, uživati u jedinstvenom prizoru – pogledu na dvije čarobne obale, morsku i jezersku. Na jesen i zimu, kada je vazduh čist, suv i svjež, šetnja barskim zaleđem predstavlja nezaboravno iskustvo. ST.Bar Panorama2Osim toga, Bar je najsunčaniji grad Crne Gore, a toplo je čak i usred zime, kada planinske vijence prekrije snijeg. Osim šetnje, u gradu pod Rumijom možete isprobati razne aktivnosti, poput krstarenja Skadarskim jezerom, degustacije lokalnih specijaliteta, obilaska muzeja i rustičnih sela, kanjoninga, jedrenja... Osvojiće vas nježna toplina mediteranskog sunca, mistične zidine Starog grada – najvećeg arheološkog nalazišta na Balkanu, ukus maslina i vidikovci koji oduzimaju dah. Za onog ko zna šta su prave, trajne vrijednosti turističkog iskustva, Bar je idealna destinacija.

Uredjenje staza 6aUređenje staza

Pješačke staze
U posljednje vrijeme, naročito pod uticajem pandemije koronavirusa, interesovanje za aktivnim vidom odmora je sve veće. Stoga je Turistička organizacija Bar investirala značajna sredstva u uređenje planinskih staza na teritoriji opštine. Tako je kreirana jedna nova turistička ponuda u barskom zaleđu – 16 prohodnih, uređenih i markiranih planinarskih staza, ukupne dužine preko 100 km, koje će se redovno održavati. Posjetioci grada pod Rumijom će, zahvaljujući tome, uživati u šetnji sljedećim stazama: Stari Bar – Baltina, Volujica – Val od Bigovice, Sutomore – tvrđava Nehaj, Sutorman – Vrsuta- Sutorman, Tuđemili – vrh Kunora – PPT (spajanje sa stazom Primorsko Planinske Transverzale), Bijela skala – Pinčići – Murići, Bijela skala – Gornji Šestani – Đuravci, Zupci – Mužice – PPT, Šušanj – Gornja voda – Vučja spilja – Kolijevka – Sutorman – PPT, Gornja Briska (Šestani) – Rumija, Podgor- Virpazar (dolinom rijeke Orahovštice), Sutomore – Sozina – PPT (priključak), Sutomore – Sozina – Vrsuta, Bijela skala – Livari – Gornja Briska, Stari Bar- Kajnak – Džidžarin – Most Rikavca i Limljani – Klisići – Sutorman.


OSIM ŠETNJE, U GRADU POD RUMIJOM MOŽETE ISPROBATI RAZNE AKTIVNOSTI, POPUT KRSTARENJA SKADARSKIM JEZEROM, DEGUSTACIJE LOKALNIH SPECIJALITETA, OBILASKA MUZEJA I RUSTIČNIH SELA, KANJONINGA, JEDRENJA...


Pohod u planine
Kako bi promovisala turističku ponudu zaleđa i pokazala da Bar, pored pješčanih plaža, ima adut više, TO Bar organizuje akciju „Pohod u planine“. Cjelodnevna tura podrazumijeva upoznavanje manje poznatih predjela opštine, poput sela Godinje, Dupilo i rijeke Orahovštice, a namijenjena je predstavnicima turističkih agencija, hotelijerima, vodičima, novinarima, ali i svim ljubiteljima prirode. Pohodi u planine 1 1Nerijetko se akciji priključe mještani Bara, koji na ovaj način bolje upoznaju grad u kojem žive. Svima nam je potreban ljekoviti dodir prirode, a skriveni kutci Bara nude idealan bijeg. Tu je i Skadarsko jezero – predio čijeg bogatstva, čini se, još nismo dovoljno svjesni.


Novi projekti TO Bar: I LOVE VIRPAZAR I PANORAMSKE KLUPE
Osim toga, iz Turističke organizacije Bar najavljuju i druge, zanimljive projekte. Nakon skulpture „I love Bar“, koja krasi barsko šetalište, u planu je i postavljanje slične u Virpazaru. Tako će se atraktivna panorama ovog autentičnog naselja naći na brojnim fotografijama posjetilaca. Takođe, Turistička organizacija Bar uskoro postavlja i 8 panoramskih klupa na najatraktivnim lokacijama u opštini Bar.Panoramska klupa 1 1


Skadarsko jezero
Najveće jezero Balkana zaista djeluje kao beskrajno vodeno prostranstvo, a zauzima površinu od 350 do 500 km² (u zavisnosti od vodostaja). Pruža se 50 kilometara u zaleđu planina koje ga odvajaju od mora. Ispresjecano je brojnim ostrvima na kojima se nalaze stare tvrđave i manastiri, a rustična ribarska naselja skrivaju se u zaštićenim uvalama. Iznad jezera se nalaze neki od najljepših vidikovaca, poput Pavlove strane. Skadarsko jezero dom je sjajnom letaču, odličnom plivaču i nenadmašnom ribolovcu – kudravom pelikanu, ali i mnogim drugim zaštićenim vrstama ptica, poput velike bijele čaplje, crnog ibisa i šljuke livadarke. Osim toga, ovdje živi i preko 52 vrste riba, a najpoznatije su šaran, ukljeva i jegulja. Zbog svega toga, jezero je proglašeno nacionalnim parkom i nalazi se na Ramsarovoj svjetskoj listi močvara od međunarodnog značaja. Jezero newOvaj predio je savršena destinacija za aktivni odmor. Ljubitelji pješačenja i biciklizma mogu uživati u prekrasnim pejzažima duž desetine kilometara markiranih pješačkih i bicikističkih staza tokom čitave godine. Tu je i krstarenje, kajaking i jedrenje, kao i veoma popularno posmatranje ptica. BiciklizamNestvarno lijepom prirodnom okruženju dušu daju živopisna sela i njihovi mještani. Ovo je nekada bilo samo srce crnogorske države, a tvrđave i srednjovjekovni manastiri svjedoče o snažnoj duhovnosti i burnoj istoriji današnjeg Nacionalnog parka. Sve tvrđave, manastire i vidikovce prate brojne, nezapisane istorijske priče koje znaju samo mještani. Zato odvojite vrijeme za krstarenje Skadarskim jezerom i otkrijte njegove tajne.

Panoramska ruta
Ljepotu našeg najvećeg primorskog grada najbolje ćete upoznati panoramskom rutom „Između dvije čarobne obale“. Izgradnja rute koja objedinjuje najinteresantnije djelove zaleđa je bila ideja Turističke organizacije Bara kojom su željeli istaći svoju specifičnu ponudu. Jer, zaleđe primorskih gradova postaje sve atraktivnije zbog nevjerovatnog pogleda na more. A zamislite tek pogled na more i jezero. Zamislite Bar! Ruta je dugačka 115 km i obilazi se vozilom. Iz Bara, preko Mrkojevića, putem koji vodi ka Albaniji, skreće se ka Ostrosu, gdje vas čeka vidikovac Štegvaš. Kao na dlanu, odavde puca pogled na Skadarsko jezero. Međutim, to nije jedini vidikovac. Ima ih još šest - Livari, Murići, Godinje, Limljani, Sutorman, Tuđemili i Dobra Voda. Sa Murića ćete uočiti ostrva koja krase Skadarsko jezero, a sa vidikovca Godinje jedinstvenu arhitekturu ovog, po mnogo čemu, specifičnog crmničkog sela. U gradskoj panorami uživaćete sa vidikovca Tuđemili, a sa vidikovca Dobre Vode ćete se zaljubiti u barsku rivijeru. Vidikovce je 2017. izgradila i uredila Turistička organizacija Bara i time obogatila ponudu grada “na dvije čarobne obale”. Osim vidikovaca, kojim će ljubitelji fotografije biti očarani, na ovoj panoramskoj ruti upoznaćete i tvrđave, manastire i sela koja baštine dugu tradiciju. Panoramska rutaObići ćete tvrđavu koja već 540 godina čuva Virpazar – Besac i ništa manje interesantni Grmožur – Crnogorski Alkatraz. Na ruti se našla i crnogorska Pompeja – Stari Bar, kao i tvrđava nadomak Sutomora, Haj-Nehaj, ali i velelepni dvorac kralja Nikole. Posjetićete i manastire na ostrvima Skadarskog jezera. Bilo da ste vjernik ili ne, ambijent Starčeva, Beške i Moračnika vas neće ostaviti ravnodušnim. Sakralna baština Bara je stvarno nešto posebno. Tu je i lijepa džamija Omerbašića, a ostaci manastira Prečista Krajinska će vam ispričati ljubavnu priču koju svaki Baranin zna - o Vladimiru i Kosari. Na ruti je i Barska nadbiskupija, kao i zanimljiva crkva koja prkosi zakonima fizike. Panoramska ruta odvešće vas i u Ostros, Boljeviće, Limljane, Tuđemile, Zupce, Gornje Brčele… Većina ovih sela krije zanimljive priče, poput bunara iz 11. vijeka u Ostrosu. Međutim, to nije sve. Ruta podrazumijeva i obilazak Stare masline, najstarijeg stabla Evrope, rta Ratac i nekadašnje zimske rezidencije vladike Danila, manastira Gornji Brčeli… Zato, spakujte kofere i doživite Bar na drugačiji način!

Kanjoning
Mnogi ne znaju da Bar ima pet kanjona, a još manje njih je uživalo u adrenalinskim turama Rumijom. Zato je Turistička organizacija Bar u posljednje vrijeme organizovala nekoliko tura sa ciljem da se ove prirodne ljepote promovišu. Atraktivni kanjon Međuriječ je nezaobilazan. Nalazi se na samo pola sata vožnje od centra grada, na južnim padinama Rumije ili na granici barske i ulcinjske opštine. Da bi stigli do kanjona potrebno je doći do istoimenog sela Međuriječ, a onda pješačkom stazom nastaviti do ulaza u sam kanjon. Avantura i nalet adrenalina nastupaju odmah nakon ulaska jer je prva vertikala visine preko 30 metara. kanjoningZatim vas čeka još vertikala, bazena i mjesta za skokove. Kako bi prolaz kroz kanjon bio bezbjedan, neophodno je prisustvo iskusnog vodiča, ali i adekvatne opreme - neoprenskih odijela. Do kanjona dopire sunčeva svjetlost, ali i pored toga voda je izuzetno hladna. Fasciniraće vas plavo-zelena boja vode koja je takva zahvaljujući mahovini. Osim Međuriječa, Bar ima još četiri kanjona – Bunar (sa šest vodopada), Vruća rijeka, Nikezića potok i Perin potok. Zaista nevjerovatno za jedan primorski grad.

Solarno drvo
Pažnju Barana i njihovih gostiju nedavno je okupiralo neobično drvo na trgu kraj Novog bulevara. Riječ je o solarnom stablu koje je TO Bar osmislila i postavila u cilju unapređenja boravka turista. Sastoji se od devet grana koje se završavaju stilizovanim listovima, a oni u večernjim satima imaju i dekorativnu rasvjetu. Ova skulptura predstavlja i simbol organizacije s obzirom da su “listovi” drveta sa solarnim ćelijama u formi i boji loga TO Bar. Solarno stablo posjeduje USB i bežične punjače za mobilne telefone i ostale prenosive pametne uređaje, a osim toga posjetiocima je na raspolaganju i besplatan WI-FI internet. Osim praktične upotrebe, cilj ovog projekta je bio da se podigne svijest građana o korišćenju obnovljive energije i očuvanju životne sredine. Svako od nas može dati svoj doprinos očuvanju planete, zar ne?

Punionica za električna vozila
Baš zbog toga što su širom svijeta ljudi zabrinuti zbog klimatskih promjena, sve više njih se pridružuje ekološkim akcijama. Da je održivi razvoj turizma izazov s kojim se moramo suočiti, shvatila je i TO Bar koja je nedavno u barskoj marini postavila prvu punionicu za električne automobile. Punionica je besplatna, a namjera TO Bar da ohrabri ljude koji voze automobile na električni pogon da posjete Bar, pokazala se uspješnom. U ovaj grad su, krajem oktobra, električnim automobilom doputovali njemački novinari, kako su tada istakli – bez obzira na koronu. I to nije slučajno. E MobilNaime, posjeti je prethodila promotivna tura električnim autom iz Hamburga do Bara koja je bila veoma ispraćena u tamošnjim medijima i na društvenim mrežama. Tako je lijepo spojeno sa korisnim, odnosno pažnja koju izaziva korišćenje održivih izvora energije uspješno je iskorišćena za promociju destinacije. Njemački novinari su panoramsku rutu “Na dvije čarobne obale” obišli električnim automobilom, a direktor TO Bar, Emil Kukalj najavio je nastavak promocije Bara kao održive destinacije.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!