Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru

Turistička organizacija Opštine Žabljak, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, započinje realizaciju projekta „Nova turistička ponuda na Žabljaku - Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru“. 

Projekat ima za cilj kreiranje sasvim novog turističkog proizvoda - posmatranje ptica, kao ponude koja će biti dostupna turistima tokom cijele godine. Cilj je da se ispromoviše Nacionalni park „Durmitor“ koji se nalazi na listi međunarodno značajnih područja za ptice (IBA).  Kroz projekat se želi ispromovisati značajan prirodni resurs područja, privući nova ciljna grupa turista i uvezati lokalno stanovništvo, u podizanju kvaliteta usluga i sticanju novih ekonomskih benefita.

Projekat je finansiran kroz javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za dodjelu grantova kao jedne od komponenti regionalnog Projekta “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom. Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF). 

TO Žabljak jedan je od dobitnika granta iz šest crnogorskih opština, za projekte koje imaju za cilj veću uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije prirodnih dragulja, njihovog očuvanja i održivog korišćenja.

Projekat – Obuka lokalnih vodiča za posmatranje ptica na Durmitoru sprovodi se fazno. Glavne aktivnosti su nabavka visoko kvalitetne optike, dodatna obuka lokalnih turističkih vodiča za vodiče u oblasti posmatranja ptica, kroz teoretski i praktični dio, izrada priručnika na crnogorskom i engleskom jeziku sa 50 tipičnih vrsta ptica. 

Projekat će biti završen u julu, tako da će turistima nova ponuda biti dostupna tokom ljetnje turističke sezone, što će dati značaj doprinos obogaćivanju punude na Durmitoru i Žabljaku kao rastućoj turističkoj destinaciji.

16.02.2019. na Žabljaku je otpočeo teoretski dio obuke. 

TO Žabljak još jednom poziva sve zainteresovane da se uključe, kako bi obogatili svoje vodičko iskustvo i upoznali se sa novom turističkom ponudom.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!