Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Pivo i uspjeh se dijele s prijateljima

/ Intervju - Mikan Jauković, direktor prodaje Pivare Trebjesa DOO članice Molson Coors Brewing /

Jedna od najuspješnijih crnogorskih kompanija Pivara” Trebjesa” baštini tradiciju pivarstva dužu od 120 godina, a Nikšićko Pivo koje je svoju prvu međunarodnu nagradu za kvalitet dobilo daleke 1932. u Parizu, a posljednju prošle godine u Valensiji, čvrsto drži lidersku poziciju u Crnoj Gori i sve više se konzumira u zemljama regiona.

Sa bogatim asortimanom koji čini oko 20 piva u preko 70 različitih pakovanja, Pivara “Trebjesa” je lider na domaćem tržištu piva, uz rast prodaje na inostranim tržištima. Uspjehe dijeli sa sugrađanima i građanima cijele Crne Gore na način što pokazuje brigu o potrebama lokalne zajednice, kroz svoje kampanje, kao i donatorsku i sponzorsku podršku mnogobrojnim akcijama i poduhvatima NVO sektora i drugih organizacija. Sve ovo Pivari “Trebjesa” daje epitet društveno odgovorne kompanije, koja, iako u stranom vlasništvu, i dalje ostavlja snažan lokalni pečat u zajednici. Na Pivarinu godinu za nama osvrnuli smo se kroz razgovor sa gospodinom Mikanom Jaukovićem, direktorom prodaje u Pivari “Trebjesa” DOO - Molson Coors Brewing Company.


 

C.M: Kako je tekao Vaš poslovni put i dosadašnja karijera? Od kada ste na poziciji Direktora prodaje u Pivari Trebjesa DOO?
- Kompaniji sam se pridružio krajem 2004. godine, tako da sam punih 14 godina u firmi. Počeo sam u sektoru finansija, gdje sam se bavio analizama prodaje i prihoda, zatim investicija i operativnih troškova, a posebno analizom performansi prodaje. Nakon četiri godine dobio sam ponudu da pređem u sektor Prodaje, na poziciju Menadžera prodaje za izvoz. Tokom narednih deset godina, pokrivao sam razne menadžerske pozicije u ovom sektoru, a od 2016. godine sam na poziciji direktora sektora Prodaje.

C.M: Koja je prednost rada u kompaniji koja pripada svjetski poznatoj i uspješnoj korporaciji?
- Te prednosti se ogledaju prvenstveno u mogućnostima za učenjem i usavršavanjem, a samim tim i u građenju karijere. Jednom svršenom studentu koji se upravo pridružio kompaniji stoji na raspolaganju veliko i upotrebljivo znanje, koje služi da se oživi naučeno na fakultetu ili da se približi sve ono što je tokom studija djelovalo apstraktno zbog nedostatka prakse.
Imamo plan uvođenja u posao za svaku poziciju i dosta ulažemo u učenje i razvoj zaposlenih, kako bi što prije postali produktivni članovi tima. Kasnije se radi na usavršavanju vještina (prodajnih, komunikacionih, liderskih, i dr.) koje vremenom postaju primarne poluge pomoću kojih postižete rezultate. Sve vrijeme imate pristup najboljim praksama iz različitih oblasti, priznatim od strane kompanije, koje vam mogu biti inspiracija da i vi sami kreirate neku novu praksu i za nju dobijete priznanje. Uz sve to dobijate priliku da obiđete zemlje u kojima kompanija posluje, upoznate kolege i tako proširite mrežu poslovnih saradnika.


Gdje su proizvodi Pivare najprodavaniji
Ako izuzmemo tržište Crne Gore na kojem smo lideri, Nikšićko Pivo bilježi rast prodaje na tržištima Srbije, BiH, Albanije, Kosova, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Osim bivših jugoslovenskih republika, naše pivo se može naći i u Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Australiji, SAD i Poljskoj.


C.M: Koliko zaposlenih ima Pivara Trebjesa DOO? Koliko trenutno proizvoda na tržište izlazi iz Pivare?
- Pivara “Trebjesa” ima oko 200 zaposlenih, a taj broj se povećava tokom visoke sezone. Moram istaći da je ovaj broj uslovljen najvećim dijelom zahvaljujući visokom stepenu tehničko-tehnološke opremljenosti procesa proizvodnje.
U našoj pivari proizvodimo šest piva, koja čine porodicu Nikšićko Pivo. To su naš najpoznatiji i najprodavaniji proizvod Nikšićko Pivo, a zatim Nikšićko Gold, Nikšićko Tamno, Nefiltrirano i kao i piva sa voćnim ukusima Nikšićko Cool.
Pored piva koje proizvodimo u Trebjesi, u ponudi imamo veliki broj piva čiji smo distributeri. Među njima su neka od najpoznatijih piva porijeklom iz Belgije, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Holandije, Meksika i SAD.

C.M: Pivara Trebjesa DOO je danas dio velike svjetske pivske porodice pod okriljem kanadsko-američke kompanije “Molson Coors Brewing Company”. Možete li nam reći ukratko reference “Molson Coors Brewing Company?
- Kompanija Molson Coors je, kao što ste rekli, jedna od najvećih svjetskih pivara i kako to često u ovom poslu biva, sa dugom porodičnom tradicijom koja datira još od 1774. godine. Sastoji se od četiri divizije: Miller Coors USA, Molson Coors Canada, Molson Coors International i Molson Coors Europe, kojoj mi pripadamo. Globalni volumen prodaje u 2017. je dosegao skoro 100 miliona hektolitara, neto prihod iznos od 11 milijardi dolara, dok je neto profit iznosio 1.4 milijarde dolara. Kompanija ima preko 17.200 zaposlenih na globalnom nivou.

C.M: Na čemu se zasniva uspješna poslovna strategija Pivare Trebjesa DOO?
- Uspješna poslovna strategija podrazumijeva da u kontinuitetu brinemo o tri stvari- na prvom mjestu to je vitalnost našeg brenda Nikšičko Pivo koje se izvodi u stvari iz percepcije koju naši potrošači imaju o njemu, zatim zadovoljstvo naših zaposlenih i zadovoljstvo naših kupaca i potrošača.
Graditi pozitivne trendove na pomenutim poljima djelovanja i održavati ih u ravnoteži znači osigurati uspješan poslovni rezultat. Glavna ambicija kompanije kojoj pripadamo je da budemo prvi izbor za kupca i potrošača. U Crnoj Gori je to i činjenica jer smo lider na tržištu, ali ovu ambiciju pominjem zbog toga što ona jasno govori o našim prioritetima i aktivnostima koje treba preduzeti kako bismo i ostali prvi izbor.

C.M: Šta je to što je obilježilo poslovnu 2018. godinu za Pivaru Trebjesu DOO: novi proizvodi, nova tržišta, povećana proizvodnja - potrošnja…?
- Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina, a konačne rezultate ćemo sumirati u prvim mjesecima 2019. godine.
Prethodnu godinu, obilježila je i jedinstvena kampanja “Mnogo je ljepota Crne Gore, a jedno je Nikšićko”, koja je imala veoma pozitivan odjek u javnosti, a kojom smo naš najpoznatiji brend, Nikšićko Pivo, stavili u službu promocije brojnih crnogorskih jedinstvenosti i ljepota.
Godinu su obilježile i nagrade za kvalitet naših piva. Treba istaći da je Pivara “Trebjesa” i u 2018. godini podržala brojne sportske kolektive, muzičke i kulturne manifestacije, organizacije, zatim ulaganja u ekologiju, zdravstvo. Još jednom smo pokazali da smo partner koji pomaže kvalitetnijem životu ne samo u Nikšiću, već i u drugim crnogorskim gradovima.


Misija društveno odgovornog ponašanja
Misiju društveno odgovornog privrednog subjekta realizujemo kroz krovne kampanje: “Kad pijem ne vozim” - kampanja za promociju odgovornog konzumiranja alkohola, “Rock and Recycle” - ekološka kampanja u kojoj se bavimo sakupljanjem i tretmanom otpada na muzičkim festivalima na kojim smo sponzori, te promocijom reciklaže. U dijelu humanitarne podrške lokalnoj zajednici konstantnu podršku pružamo Crvenom krstu Nikšić, kroz novčane donacije ili neki drugi vid podrške socijalno ugroženim porodicama. Naši zaposleni tradicionalno odvajaju novac za novogodišnje paketiće za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja iz Nikšića. Ulažemo i u zdravstvo, pa smo u 2018. godini uručili donacije za sedam domova zdravlja (Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Ulcinj, Žabljak i Nikšić), vrijedne preko 20.000 eura. U cilju lakšeg kretanja osoba sa invaliditetom, prije nekoloko godina smo zgradu Opštine Nikšić opremili smo liftom, vrijednim oko 10 hiljada eura, koji im omogućava pristup prostorijama u ovoj zgradi. U komercijalnom dijelu pokrovitelji smo svih većih značajnih muzičkih događaja širom Crne Gore i velikog broja manjih, koji su dio Nikšićko Rocks platforme.


C.M: Koji je proizvod Pivare Trebjesa DOO najprodavaniji u ovoj godini kod nas, a koje na ino tržištu?
- Na domaće, ali i na izvoznim tržištima Nikšićko Pivo u staklenoj povratnoj boci 0.5 litara je i dalje najprodavaniji proizvod.
Zanimljivo je istaći da je čitav prostor ex-Yu država prepoznatljiv po dominantnom učešću staklene boce u prodaji, koje iznosi od i do 50% prodaje nekih pivara. To govori o dosta tradicionalnom pivarskom tržištu, s tim što se Crna Gora u odnosu na region može pohvaliti sve većim učešćem prodaje piva u buradima, i vjerujemo da će se nastaviti trend rasta konzumenata koji najradije biraju točeno pivo.

C.M: Šta govore analize tržišta da li i dalje piva Pivare Trebjesa DOO imaju lidersku poziciju u potrošnji u Crnoj Gori? Kako se kotirate u regionu?
- Istraživanja relevantnih kompanija i institucija, poput Monstata i AC Nielsen, potvrđuju našu lidersku poziciju. U regionu bilježimo trend rasta prodaje, što se posebno odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Albaniju.

C.M: Kako se donose odluke - na osnovu kojih analiza potreba tržišta o plasiranju novih proizvoda Pivare DOO Trebjesa?
- Iza plasiranja novog proizvoda koji potrošači vide tek kad izađe na police marketa, obično stoji godinu dana pripreme. Kad je jedna kompanija fokusirana na kvalitet i inovacije kao što je Pivara “Trebjesa”, iza svakog novog proizvoda je strukturiran pristup tom procesu u koji su uključeni skoro svi sektori kompanije.
Konstantno osluškujemo puls tržišta putem marketing istraživanja koje sprovodimo sa renomiranim globalnim liderima iz tih oblasti. Pratimo na koji način potrošači percipiraju naše brendove i zašto, zatim istražujemo njihove navike prilikom kupovine i konzumacije. Ono što je evidentno je da se tržište polako mijenja i da neki globalni trendovi dolaze i u Crnu Goru. Širi ekonomski kontekst, nivo lične potrošnje, kao i veličina tržišta nerijetko su bili ograničavajući faktor za proizvodnju nekih specijalnih i skupih piva. U tom smislu, i mi pratimo trendove i trudimo se da potrošačima ponudimo široku mogućnost izbora – kroz naša piva, ali i neka od najpoznatijih uvoznih piva. Cilj je na kraju uvijek isti - oduševiti potrošača.3 002 copy
C.M: I regionalno i globalno tržište svjetskih proizvođača piva je izuzetno brojno i konkurentno. Na koje sve načine Pivara Trebjesa DOO drži korak sa svjetskim trendovima u proizvodnji piva i na osnovu čega je ozbiljan „ igrač“ na tom polju?
- Proizvodnja piva je jedna od najstarijih tekovina civilizacije što ide u prilog vašoj konstataciji. Imperativ svake pivare, pa tako i naš, jeste konstantno unapređivanje poslovnog modela, ulaganje u kvalitet i inovacije. Pivara “Trebjesa” je i u region prepoznata upravo po inovacijama, a kao jedna od uspješnijih poslednjih je svakako lansiranje Nikšićkog Nefiltriranog, u godini jubileja, kada smo slavili 120 godina pivarstva u Nikšiću.

C.M: Autentičan, savršeno balansiran čuveni ukus Nikšićkog piva iz Pivare Trebjesa DOO datira još od njenog nastanka od 1896. godine. Kako se sačuvala tradicija uz inovativnosti i trendovske zahtjeve tržišta koje ima sve više varijacija na pivsku temu?
- Tradicija se sačuvala kroz prepoznatljiv ukus i kvalitet. Kad imate jedan brend koji pokriva cijelo domaće tržište, koji je bio jedan od najcjenjenijih pivskih brendova u regionu i u vremenu SFRJ i prisutan je duže od 120 godina na ovom prostoru, onda je odgovor jasan – kvalitet kao imperativ.
U tom cilju, posjedujemo HACCP certifikat od 2007. godine, dok timovi tehnologa u internoj laboratoriji, uz panel degustatora, kontrolišu svaku šaržu. Jedna proizvodna šarža se isprati na 200 kontrolnih tačaka, što dovoljno govori o našoj posvećenosti kvalitetu.
Trendovske zahtjeve tržišta diktiraju potrebe potrošača – pa tako u našoj raskošnoj paleti proizvoda imamo piva sa voćnim ukusima Nikšićko Cool, za ljubitelje tamnih piva tu je Nikšićko Tamno, za one koji traže drugačiji ugođaj - Nikšićko Gold, a za one koji vole pivo još punijeg ukusa – Nefiltrirano. I sve ove kako ste rekli varijacije – moraju nužno biti u skladu sa standardima kvaliteta i opravdati tradiciju koju ponosno nosimo.

C.M: Kompanija takođe mnogo polaže na edukaciju. Koje aktivnosti ste sprovodili na tom polju?
- Ono što je trenutno predmet naše pažnje jeste edukacija osoblja koje se bavi točenjem i služenje piva, odnosno barmena i konobara. Kroz pivsku akademiju učimo ih kako da pravilno toče pivo iz aparata i šta je sve neophodno da vaša omiljena krigla Nikšićkog Piva bude natočena baš onako kako treba. Ove godine smo krenuli i sa konceptom “Pivo s apetitom”, koji daje sjajne smjernice o načinu na koji se pivo uparuje sa hranom i koristi kao sastojak za pripremanje jela. Na ovoj platformi ćemo raditi aktivnije u budućem periodu.

C.M: Zapažena su Pivarina nastojanja razvoja ekološke svijesti i podizanju nivoa dobrih navika kod građana i aktivnosti na tom polju preko sopstvenih kampanja i sponzorstvom projekata iz NVO sektora. Na koje sve načine to radite?
- Jedan od najvažnijih projekata u poslednjem periodu je svakako izgradnja pogona za tretman otpadnih voda, čime smo najbolje pokazali našu posvećenost očuvanju sredine u kojoj živimo i radimo. Od drugih projekata, istakao bih da već sedam godina realizujemo konkurs za finansiranje najboljeg ekološkog projekta nevladinih organizacija. Kroz taj konkurs i saradnju sa NVO, Pivara je u rješavanje ekoloških izazova uložila 70 hiljada eura. Tu je i naša edukativna kampanja Rock and Recycle, koju realizujemo na muzičkim festivalima gdje smo sponzori. Tako uvezujemo različite oblasti partnerstava i zajedno promovišemo brigu o očuvanju životne sredine.foto 1 Copy copy


Nikšićko Pivo je ukupno osvojilo preko 80 međunarnodnih nagrada i priznanja za kvalitet


C.M: Kvalitet proizvoda nikšićke Pivare je često nagrađivan. Koje nagrade možete izdvojiti kao najznačajnije u posljednjem periodu?
- Nikšićko Pivo je prvu međunarodnu nagradu za kvalitet dobilo daleke 1932. u Parizu, a posljednju 2018. godine, u Valensiji, na renomiranoj selekciji kvaliteta- Monde Selection.
Nikšićko Pivo je do danas ukupno osvojilo preko 80 međunarnodnih nagrada i priznanja za kvalitet.

C.M: Šta bi ste ispred kompanije u kojoj radite poručili vjernim potrošačima - šta da očekuju od Pivare Trebjesa DOO i njenih planova za budućnost? Promjene su uslov napretka, a šta je ono što se nikad u Pivari neće promijeniti?
- Poželio bih im prije svega mnogo zdravlja i radosti u 2019. godini i da sa dragim ljudima nazdrave i požele jedni drugima sve najbolje uz Nikšićko Pivo. Od Pivare uvijek mogu očekivati prepoznatljivi kvalitet.
Osim toga, tradicionalno svake godine priređujemo nagradnu igru za svoje vjerne potrošače, pa će tako biti i u narednom periodu.
Ono što se nikad neće promjeniti u Pivari je naša strast za Nikšićkim Pivom i ponos sa kojim radimo za kompaniju sa najdužom tradicijom u našoj zemlji, koja je uz to jedna od najuspješnijih u privatnom sektoru u domenu robe široke potrošnje.


RAZGOVARALA: SANJA GOLUBOVIĆ

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!