Caffe slicica naslovne pored logoa 217

Portonovi July Digital Banner Caffe Montenegro 712x95 2

Čuda koja zaokupljaju srca i oči čovječanstva

Najzanimljivije UNESCO lokacije na svijetu

Dok Sunce sve škrtije baca svoje zrake, željno planiramo naše sljedeće uzbudljivo putovanje. Savremeni putnici planiraju putovanja i inspirisani bogatom kulturom, istorijom i prirodnim ljepotama koje UNESCO-ove lokacije nude. Hiljade UNESCO-ovih lokacija svjetske baštine širom svijeta mame da se posjete barem jednom u životu, to su nevjerovatna mjesta na koja možemo usmjeriti pogled i planirati sljedeći avanturistički odmor.

Od ostrva Galapagos do planine Fuji nalaze se UNESCO lokacije s kojih se jednostavno ne može odvojiti pogled!

Uz mnoštvo istorijskih lokacija koje se mogu izabrati za cilj putovanja, može se ipak poći od vizuelno najupečatljivijih UNESCO lokacija, i tako kreirati uži izbor potencijalnih najupečatljivijih iskustava.

Jedna od najboljih britanskih agencija za avanturistička putovanja Explore je koristeći tehnologiju praćenja očiju, sprovela fascinantno istraživanje koje im je pomoglo da sastave listu od 20 UNESCO lokacija koje najduže drže pogled posmatrača i koje će zasigurno oduševiti posjetioce svojom prirodnom ljepotom. 

Metodologija praćenja očiju je sprovedena tako što su napravili uži izbor lokacija – 52 lokaliteta, od 1.000+ UNESCO lokacija širom svijeta na osnovu toga koliko su prepoznatljive, osiguravajući da uključe znamenitosti svakog kontinenta. Zatim su sproveli studiju u kojoj su učesnicima pokazane slike znamenitosti koje su ušle u uži izbor. Koristeći tehnologiju praćenja očiju, izmjerili su prosječno trajanje pogleda na svaki orijentir kako bi otkrili koji od njih najbrže i najduže privlači pažnju posmatrača, i tako se došlo do rezultata -  liste najzanimljivijih UNESCO lokacija koje treba posjetiti na vašem sljedećem avanturističkom odmoru.

Na listi su se našli od arhitektonskih čuda Evrope do planinskih predjela Sjeverne Amerike i kulturnog bogatstva Azije, čuda koja zaokupljaju srca (i oči) čovječanstva.

Akvadukt i kanal Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu

Vodeća najupečatljivija UNESCO lokacija, koja obećava da će vas očarati, je akvadukt i kanal Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu. Taj izvanredni podvig građevinarstva, koji pluta iznad rijeke Dee, zauzeo je prvo mjesto u gore navedenom istraživanju. Velška znamenitost je najviši i najduži plovni akvadukt na svijetu, koji privlači posjetioce zahvaljujući zadivljujućim pogledima i istorijskom značaju.

FamilyCanoeLlangollen

Poznat po nadimku "potok na nebu", akvadukt Pontcysyllte nosi kanal Llangollen preko doline rijeke Dee i registrovan je na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Akvadukti su brojni i nijesu posebno novi, Rimljani su ih gradili prije 2.000 godina. Osim toga, sistem kanala u Velikoj Britaniji ima na desetine i desetine njih, ali ono što Pontcysyllte akvadukt čini vrijednim pažnje i vrijednim uvrštenja na UNESCO-vu listu je to što je bio prvi koji je napravljen od livenog gvožđa. To je ujedno i najviši plovni kanalski akvadukt na svijetu i najduži u Velikoj Britaniji.

2 aqueduct home2x

Ikonu svjetskih plovnih puteva, Pontcysyllte Aqueduct i Canal posjećuju stotine hiljada ljudi svake godine. Istorijska obilježja uključuje akvadukte, tunele, nasipe i usjeke koji oduzimaju dah, koji su rasuti kroz neke od najljepših sela u UK.

Kanadski parkovi Rocky Mountain

Kanadski parkovi Rocky Mountain, sa njihovim čudesnim planinskim vrhovima, glečerima, vodopadima, kanjonima, krečnjačkim pećinama i fosilima su zaista zadivljujući prizor koji zadržava dah. Sastoje se od grupe koju čine četiri nacionalna parka: Banff, Jasper, Kootenay i Yoho i nude brojne aktivnosti od planinarenja i posmatranja divljih životinja, do zimskih sportova poput skijanja i snouborda.

5c94daa0a76ca9494dd16711 RM JTC Mount Robson HERO NH 2016 sml

2022 elk jump

Gradski pejzaž Rio de Žaneira

Treći na listi je živopisan gradski pejzaž Rio de Žaneira (Rio de Janeiro) posebno onaj pod imenom Karioke koji se nalazi između planine i mora. To je spektakularan spoj prirodnog i urbanog okruženja, sa kultnom statuom Hrista Spasitelja koja nadgleda grad. Od tropskih šuma i granitnih vrhova do legendarnih plaža Copacabana i Ipanema, pogled iz vazduha na područje dokazuje zašto gledaoci smatraju ovo mjesto UNESCO-a tako vizuelno upečatljivim.

rio rio de janeiro port 1.jpg.image.1125.1446.low

GettyImages 580045796

Četvrto mjesto dijele: Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj, i Maloti-Drakensberg Park u Južnoj Africi

Na listi najzanimljivijih UNESCO lokacija koje treba posjetiti koju je kreirao Explorer, izjednačeni na četvrtom mjestu su Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj, najstariji nacionalni park u Evropi poznat po kaskadnim jezerima, i Maloti-Drakensberg Park u Južnoj Africi, poznat po dramatičnim pejzažima i impresivnim stijenama. Oba lokaliteta su jednako zadržala vizuelnu pažnju posmatrača. 

Plitvice Lakes scaled

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj posjetioci mogu da istražuju šetajuči mnogobrojnim stazama koje su su isprepletane u ovom parku. Mogu istražiti park kroz mrežu drvenih i novijih staza, što im omogućava da izbliza svjedoče zadivljujućim prirodnim ljepotama Plitvičkih jezera.

Maloti-Drakensberg park je prekogranično područje koje se proteže i preko Lesota i Južne Afrike. Afrički park je poznat po raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta kojima je dom, kao i po drevnim kamenim umjetničkim mjestašcima, koja pružaju uvid u kulturnu baštinu regije.

99

Mozambik, istorijsko ostrvo koje se nalazi uz sjevernu obalu Mozambika

Zaokružujući prvih pet vizuelno najupečatljivijih UNESCO-ovih lokacija na svijetu, upravo na petom mjestu je ostrvo Mozambik, istorijsko ostrvo koje se nalazi uz sjevernu obalu Mozambika. Poznato po svojoj ključnoj ulozi trgovačke luke i stanice iz 1600. godine, ostrvo predstavlja fascinantnu mješavinu arhitektonskih stilova, uključujući arapske, indijske i evropske uticaje, i poznato je po svojim dobro očuvanim zgradama, tvrđavama i džamijama iz kolonijalnog doba.

b34490ff 3e12 40a7 87ae 376e1846155c


20 UNESCO lokacija koje najduže drže pogled posmatrača

 1. Akvadukt i kanal Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu
 2. Parkovi Rocky Mountain, Kanada 
 3. Gradski pejzaž Rio de Žaneira, Brazil

      4 . Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj i Maloti-Drakensberg Park u Južnoj Africi        

 1. Mozambik, istorijsko ostrvo koje se nalazi uz sjevernu obalu Mozambika
 2. Grad Sigirija u Šri Lanki
 3. Angkor Wat u Kambodži i Oaxaca u Meksiku
 4. Manastir Skellig Michael (Sceilg Mhichíl), Irska 
 5. Istorijski grad Petra, Jordan
 6. Istorijski spomenici drevnog Kjota, Japan
 7. Yellowstone nacionalni park (Yellowstone National Park), SAD
 8. Tadž Mahal (Taj Mahal), Indija
 9. Ostrva Galapagos (Galapagos Islands), Ekvador
 10. Nacionalni park Rapa Nui (Rapa Nui National Park), Čile 
 11. Piazza del Duomo u Milanu i Krivi toranj u Pizi (Torre di Pisa) - Italija 
 12. Planina Fudži na ostrvu Honshu (Mount Fuji), Japan
 13. Istorijsko jezgro grada Lima (Lima), Peru
 14. Palata Potala (Historic Ensemble of the Potala) u Lasi, na Tibetu
 15. Palata i park Versaja (Palace and Park of Versaille), Francuska
 16. Kip slobode (engl. Statue of Liberty) u Njujorku, SAD

Grad Sigirija u Šri Lanki

Na šestom mjestu liste nalazi se zagonetni drevni grad Sigirija u Šri Lanki. Taj drevni grad je poznat po svojoj izvanrednoj stijeni, poznatoj i kao Lavlja stijena, koja stoji usred bujnog zelenila. Lokalitet sadrži složene freske, uređene vrtove i fascinantne arheološke ostatke, što sve doprinosi njegovoj privlačnosti.

03 sigiriya rock

 

e6d38a1075ef75f2c8e7b5c75071fc52

Angkor Wat u Kambodži i Oaxaca u Meksiku

Na broju sedam, Angkor Wat u Kambodži i šarmantni istorijski centar Oaxaca u Meksiku izjednačeni su na rang listi za najzanimljivije UNESCO lokacije. Angkor Wat je izvanredan kompleks smješten u gustim džunglama Kambodže. Lokacija obuhvata brojne hramove, rezervoare i složene reljefe, koji predstavljaju vrhunac kmerske umjetnosti i arhitekture.

AngkorWatandnearbytemplesdaytour

Meksički storijski centar Oaxake i arheološko nalazište Monte Alban zadivljuju gledaoce i posjetioce fascinantnom mješavinom uticaja Zapoteka i Mixteca: centar Oaxake prikazuje dobro očuvanu kolonijalnu arhitekturu, dok arheološko nalazište Monte Alban  ima impresivne piramide i grobnice.

Angkor5 2x3

Sceilg Mhichíl, na obali Irske 

Osmo mjesto zauzima zagonetni Sceilg Mhichíl, koji se nalazi na obali Irske u Evropi. Taj UNESCO-ov lokalitet oduševljava svojom grubom ljepotom i istorijskim značajem. Sceilg Mhichíl je udaljeno ostrvo koje je nekada služilo kao monaško naselje. Danas njegove dramatične litice, drevne kamene strukture i osjećaj izolacije stvaraju atmosferu drugog svijeta.

post 1 image0 89

Petra, smještena u Jordanu

Petra, smještena u Jordanu, osigurava devetu poziciju na našoj listi. Ova UNESCO-ova znamenitost je pravo vizuelno čudo. Urezana u stijene od pješčanika boje ruže, zamršena gradska arhitektura isklesana u stijenama, prije svega legendarna riznica, čine ga nezaboravnim prizorom koji privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

pexels titoni thomas 8377121

Istorijski spomenici Kjota, Japan

Deset najatraktivnijih lokacija zaokružuju Istorijski spomenici drevnog Kjota, koji obuhvataju gradove Kjoto, Uji i Otsu u Japanu. Te lokacije nas uvode u bogatu kulturnu baštinu Japana koju čine: istorijski spomenici, uključujući hramove, svetilišta i vrtove koji odražavaju tradicionalne arhitektonske stilove i duhovne tradicije zemlje. Kjoto je posebno poznat po svojim očaravajućim šumama bambusa, spokojnim zen vrtovima i drvenim hramovima, što doprinosi njegovoj bezvremenskoj privlačnosti.

ginkakuji reginald pentinio

Dalje na listi, nalazimo zadivljujući Nacionalni park Yellowstone u Sjedinjenim Državama, Tadž Mahal koji izaziva strahopoštovanje u Indiji i živopisan biodiverzitet ostrva Galapagos u Ekvadoru, i tako dalje. 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!