Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

„Bonjour!“ za zdravlje koje na usta ulazi

Bonjour - tivatski restoran zdrave hrane
Prvi crnogorski „zero waste“ restoran usidrio se u tivatskom zalivu. Bonjour želi nasmijano dobro jutro svima od 23. oktobra 2019., a popularni sajt Happy Cow uvrstio ga je u svoju listu crnogorskih veganskih i vegetarijanskih restorana gdje niže samo pozitivne utiske i preporuke od strane inostranih turista, dok oduševljenje ne izostaje ni kod lokalnog stanovništva.

DSC 1847 copy

ONE WOMAN SHOW
A od Bonjour-a teško da može biti ljupkije! Takva je i sama Anna Galas koja je i lice i um cijelog ovog ukusnog projekta. „One woman show“ kako ga je simpatično nazvala na samom početku razgovora, krenuo je iz njene lične kuhinje. Prije svega majka, doručak – ručak – večera + užina koncept nije preskakala, no uvijek je vodila računa da svemu doda poseban ton nekim novim začinom, prelivom ili kombinacijom oba, da isproba, testira – i na kraju iznese pred najozbiljnije sudije, svoju porodicu. Svoj tivatski ružičasti kutak uredila je sama, inspiraciju za ime pronašla je u ogromnoj ljubavi koju gaji prema Francuskoj iz koje je i doselila u Crnu Goru, dok mahovina-zeleni vizuelni identitet potpisuje lokalni dizajner iz Tivta.

DSC 1770 copyMenu se mijenja na dnevnom nivou i smjenjuju se jela svjetskih kuhinja 

Ono što kupi na prvi letimični pogled, vodi do osjećaja topline i neprocjenljivog posvećivanja pažnje svakom detalju: od bljeskanja zlatnog escajga, preko posuđa sa izraženom ornamentikom u boho duhu, do modernih stolica – sve je izabrano i upakovano u savršen paketić. Pastelni tonovi nasuprot živahne zelene tapete savršen su vizuelni sklad a kao rezultat daju mjesto za prijatan obrok, kafu ili generalno pauzu od napornog dana. Kao svoj omiljeni segment, Anna posebno ističe ušuškani kutak za čitanje sa velikom pletenom naslonjačom, jastucima i nizom časopisa i kuvara, dok mi ipak sve bodove dajemo velikoj korpi sa igračkama, bojankama i društvenim igrama koja može zabaviti vaše mališane tokom obroka. A ko bi drugi i mogao znati kako zabaviti razigrane dječije umove ako ne majka.

DSC 1815Francuska čokoladna pita bez glutena

EGZOTIČNI UKUSI ZA LOKALNI UKUS
Iskričavi meni mijenja se na dnevnoj bazi, a sve slane i slatke delicije priprema Anna lično. Kako smo istakli na samom početku, porodični biznis je krenuo iz porodice – kada je otkrila da je njen sin netolerantan na gluten, posvetila se istraživanju bezglutenskih opcija slanih i slatkih jela kako mališanu ne bi nedostajali poznati ukusi i jela koja je volio.

DSC 1662 copyServisi za ispijanje čaja su priča za sebe

Zahvaljujući cijelom tom putu, pronašla je svoju strast i poželjela da je kanališe upravo kroz restoran zdrave hrane. Spektar posjetilaca koji se dnevno smjenjuju u restoranu širok je – od turista, slučajnih prolaznika, pa sve do lokalaca. Anna nam priča kako ju je pozitivno iznenadio odziv upravo lokalaca za koje kaže da su joj i glavna ciljna grupa – dešavalo se da se na prvi pogled začude egzotičnijim jelima poput „karija od banane“ i slično, no na kraju zadovoljeno čulo ukusa ipak nadvlada svaku predrasudu. Uvijek topli hljebovi od sjemenki a bez brašna i različiti namazi koji mogu biti veganski ili vegetarijanski idealna su opcija za one koji vole konkretniji, a opet zdrav doručak, dok je voćni smoothie bowl sa svježim voćem, čia sjemenkama i orašastim plodovima brza energetska bomba „s nogu“. Topli kariji uz integralnu rižu, aromatična tikka masala kao jedno od popularnijih jela u Bonjour-u, budha bowls, kinoa salate na ko zna koliko načina, potaži egzotičnih boja, kod vegana omiljeni humus i falafel kao glavno jelo zaslužuju da se na kraju i zaslade nekim Anninim slatkišem. Sve popularniji sirovi kolači i torte drže primat, dok su „vegan coco balls“ bez šećera pravi slatkiš za sve one koji paze na liniju. Uz ovakvu začinsku podlogu jela, turski, indijski, zeleni ili roibos čaj nameću se kao dobar završetak, dok Bonjour nudi i najrazličitije vrste kafa.

DSC 1768Metalne slamčice čuvaju životnu sredinu 

ZERO WASTE MISIJA
Na samom početku istakli smo kako se zapravo radi o „zero waste“ restoranu i saglasni smo u tome da bi Annin primjer trebalo da poštuje svako. Plastična ambalaža je jedno veliko NE u Bonjour-u, tako da su čak i slamčice – metalne. U planu je i mogućnost dostave hrane, a dok se taj segment ne realizuje, „to go“ opcija je uvijek papirna čaša u slučaju toplih napitaka ili staklena ambalaža u slučaju glavnih jela koju mušterije zadržavaju za neka nova korišćenja. U ovom duhu, u posebnom kutku restorana istaknute su ekološke igračke brenda Znuggle – ručno pravljene i oslikane, kao produkt akcije sprovedene sa ciljem da se ženama sa katuna pruži mogućnost za ostvarivanje prihoda upravo kroz ručni rad. „Tara i magično drvo“ Žarka Vučinića takođe je pronašla svoje istaknuto mjesto, jer ne smijemo zaboraviti koliko je važna i edukacija onih najmlađih. Ukoliko ispratite postove na facebook i instagram stranici restorana Bonjour, ne možete propustiti i neku od kreativnih radionica koje se održavaju u restoranskom prostoru.

DSC 1708 copy

DSC 1798 copy

MALIM SNOVIMA DO VELIKIH CILJEVA
Svi mi plivamo u ozbiljnim planovima, proračunima i misijama, dok Anna biva prilično skromna – strpljivo čeka proljeće, pa da sa prvim zracima sunca uredi i prostor terase i teži ka još čvršćem sklapanju prijateljstva sa svojom lokalnom klijentelom. Nada se da će izgraditi mrežu saradnika kroz cijelu Crnu Goru i olakšati sebi nabavku zdravih i organskih proizvoda za sve svoje kulinarske maštarije. Tempiramo novu posjetu sa prvim sunčanim zracima uz Bonjour-ov detox repertoar pred ljeto, svoje favorite među jelima smo već istakli – a očekujemo i vaše utiske.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!