Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Specijalna praznična reportaža

Advent u Zagrebu
Naša ekipa bila je na Adventu u Zagrebu i provjerila zašto je ovo već treću godinu za redom najljepši praznični bazar i najzabavnija evropska prijestonica 750km ili 9 sati ili kad će taj Zagreb

Praznično raspoloženje počelo je već na izlasku iz Podgorice, uz miris čaja od klinčića i cimeta iz termosa i zvucima klasičnih božićnih pjesama u izvođenju Frenka Sinatre i Dina Martina iz sterea u kolima. Kilometri su se ređali nekako brzo, gurani nestrpljenjem i željom da konačno doživimo najljepši Advent u Evropi. A onda, prelaz Sveti Rok, mahanje Jadranu i udar planinskog vjetra uz poruku „kuda tako brzo“. Zimske gume sporo su tabale snijeg u koloni do Zagreba, a ja sam potajno zamišljala sanke i jelenske snage koje nas vuku naprijed u bajku. Nakon skoro 750 kilometara ili 9 sati tu i tamo klizanja po putu, noć je pala a mi smo stigli čini se u najbolje vrijeme - taman kad se palila praznična ulična rasvjeta - odličan intro za ono što je uslijedilo!

 U Zagrebu je bilo -5 stepeni, pomalo surov šamar za moje podgoričke čizmice i ne suviše debelu jaknu. No, tu sam lekciju brzo savladala gledajući vesele Zagrepčanke u gojzericama, dugim kaputima i debelim kapama, kako opušteno hodaju ka okićenim trgovima. Naredna četiri dana, nisam se mogla oteti utisku klasičnog spoja toplog i hladnog, surovog sjevernog vjetra koji ledi obraze i toplog šmeka žućkastih sijalica i kuvanog vina na svakom koraku.

Toplo srce Adventa
Priznajem da sam domaći zadatak istraživanja o tradicionalnom zagrebačkom Adventu, već tri godine zaredom najljepšem u Evropi, uradila temeljito, no priznajem i da je ono što sam vidjela već na prvom koraku prevazišlo sva moja očekivanja. Prvo smo otišli do Zrinjevca, mjesta sa kojeg je i krenula čarobna adventska priča, jednog od najvećih simbola i atrakcija grada sa bogatim naslijeđem i istorijom koja se vezuje za 19. vijek i njegove dobrotvore koji su mu darivali staru meteorološku stanicu i muzički paviljon, danas glavne atrakcije parka. Bjeličasta svjetla navodila su posjetioce širokom promenadom kroz aleju od 220 platana iz 1872. na prekrasnom Zrinjevcu (Zagrepčani ih nisu sjekli da bi sadili nove), dok su se sa lijeve i desne strane nenametljivo nudili raznovrsni novogodišnji suveniri i slatkiši. Sve glasnija muzika govorila je da se bližimo središnjem dijelu, predivnom „glazbenom paviljonu“ sada posebno, ukrašenom sa orkestrom koji je grijao srca predivnim božićnim notama. Ako je muzika grijala srca, ruke su definitivno potražile spas stiščući čašu kuvanog vina čiji je miris grijao i sam vazduh. U pauzama dok se orkestar pripremao za sljedeću kompoziciju, artikulisanim žamorom mase dominirao je zvuk konjskih kopita i pucketanje kočija koje prelaze preko šahti. Zatvorilite li oči samo na trenutak, na Zrinjevcu je zaista lako pomisliti da ste u bajci sa prefinjenim fontanama i prazničnim dekorom i damama koje plešu valcer u balskim haljinama i elegantnim šeširima. Činilo mi se da sam tu bajku mogla živjeti cijelu vječnost, probijajući se kroz uzane redove istih zanesenjaka i zaljubljenika u praznična svjetla.


TEKST: ANA ĐURKOVIĆ; FOTOGRAFIJE: VLADIMIR VUČINIĆ

Opširnije u štampanom izdanju

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!