Caffe slicica naslovne pored logoa 212

MNE Media DIGITAL Caffe Montenegro Web Banner v2

Ljetnja poslastica – salata od hobotnice

Damirove gastrolomije: Kuvajmo zajedno /

Prvo, moramo da razbijemo mit da je komplikovano spremiti hobotnicu. Od teorija da je treba “šokirati“ u vruću pa u hladnu vodu, do toga da je treba kao šnicle malo tući kako bi bila mekša. Ništa od toga nije ispravno niti potrebno. Zapravo, spuštanje u vrelu vodu je samo da bi se krajevi kraka lijepo uvili, zbog prezentacije kasnije.

20210703 090351

Pa da razbijemo stereotipe... Spremanje hobotnice je jednostavno i nema razloga da se bojite da je spremate kod kuće. Što se čišćenja tiče, uvijek možete zamoliti ribara da vam očisti hobotnicu, ali i ako je kupite cijelu, bez brige. Potrebno ju je samo presjeći tik ispod očiju, te izvaditi zub koji se nalazi u sredini gdje se spajaju svi kraci. Kraci su ono što vas interesuje, iako i gornji dio možete da iskoristite, izvadite i očistite sve iz njega i ubacite da se kuva sa kracima.

20210703 115408

Za salatu i sva ostala jela od hobotnice, uvijek je početak isti, prvo morate skuvati hobotnicu. Tajna spremanja hobotnice: tiha vatra i polako.

Sastojci:

Hobotnica

Pola glavice crnog luka

2-3 čena bijelog luka

2dl bijelog vina

Crvena paprika

Voda

Salata:

Čeri paradajz

Crni/crveni luk

Kapar

Limun

So

Biber

Maslinovo ulje

Aćeto balzamiko

Peršun

20210615 152605

Priprema: Očišćenu hobotnicu ubacite u veću šerpu, možete i odmah odrezati krake, ili ostaviti sve u komadu. Dodajte vino, nasjeckani crni i bijeli luk, crvenu papriku i nalijte vodu da skoro pokrijete svu hobotnicu. Ne morate je cijelu pokriti.

Upalite ploču na jaču vatru dok se zagrije pa smanjite na laganiju. Poklopite lonac i pustite da se hobotnica kuva tako „na tiho“, dok kraci ne postanu potpuno mekani – da možete lagano da prođete kroz njih sa viljuškom. Ovo može trajati od 1-3 sata, zavisi kolika je hobotnica, ali nemojte da se brinete, samo vjerujte procesu i provjeravajte nakon prvog sata s vremena na vrijeme, dok ne budete zadovoljni njenom mekoćom.

Kada je hobotnica kuvana, izvadite je iz supe i ohladite. Tu supu možete iskoristiti kao osnovu za rižoto od hobotnice, jer je puna koncentrisanog ukusa hobotnice i aroma od začina i vina. A krake možete da iskoristite za mnoge recepte, za salatu, da grilujete, pržite, itd.

20210615 161419

Za salatu: ohlađenu hobotnicu nasjeckate na manje komade - po vašoj želji. Dodajte sjeckani paradajz, kapar, možete i masline, ako želite.

Savjet za luk: kako crni/crveni luk ne bi bio previše jak, očistite ga i odstranite samo sredinu i 2 prva sloja, obično su 3-4 sloja u sredini malo manje jaki ili više slatki, pa su bolji za salatu. Isjeckajte i ubacite u hladnu vodu kratko, da još malo izvučete jačine.

Dodajte i luk u salatu, pa začinite sa solju, biberom, dodajte i malo limuna, maslinovog ulja i aćeta. Na kraju dodajte sitno isjeckani peršun i sve dobro promiješajte.

Poslužite sa malo prepečenog hljeba i uživajte!

 

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept. Kao i uvijek, za dodatnu inspiraciju i ideje skoknite na moj Instagram profil (instagram.com/damirove_gastrolomije).

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!