Caffe slicica naslovne pored logoa 212

MNE Media DIGITAL Caffe Montenegro Web Banner v2

Mušlje – blago Boke

Damirove gastrolomije: Kuvajmo zajedno /

Osim što su pravo blago i ima ih u izobilju u cijeloj Boki a i šire, mušlje su jedan izvrstan sastojak sa bogatim sadržajem proteina. U Boki se koriste od neolita, gdje su osim za ishranu, korišćene i kao ukrasni element na raznim vazama, ogradama, itd.

Mušlje se izuzetno lako spremaju i gotovo svi recepti prvo zahtijevaju da ih „otvorimo“ pa da ih dalje koristimo, obrađujemo. Volim da ih spremam i često razmišljam o različitim načinima pripreme, da se ne zadržavamo samo na osnovnom receptu za mušlje na buzari.

20210724 081003

Ali, moramo krenuti od osnovnog recepta. Postoje dvije osnovne buzare za mušlje, bijela i crvena. Crvena se odnosi na dodavanje paradajza, što po meni nekako konkretizuje ovo jelo, pa nekad kod kuće za ručak samo to napravimo. Kada radim bijelu buzaru, onda je više kao predjelo ili zamjena za neku supu/čorbu, a ne glavno jelo.

Mušlje. Za početak, kupite (ili još bolje, izronite) mušlje i malo ih očistite ako ima trave pri njima. Volim da spremam odvojeno buzaru od mušulja, uglavnom radim na veliku količinu, pa je lakše. Mušlje jednostavno ubacite u veliku šerpu i dolijete malo vode na dno, poklopite i upalite šporet na jaku vatru, dok ne provri. Kad provri, mušljama je dovoljno par minuta da se otvore. Kad su sve otvorene, gotove su. Meni su i samo tako ukusne, bez dodavanja bilo čega!

20210724 082834

Buzara. Osnovna bijela buzara sadrži praktično 3 sastojka, maslinovo ulje, bijelo vino i bijeli luk, a na kraju se doda malo prezle i peršuna.

Crvena buzara je takođe super jednostavna i svodi se na još par sastojaka. Na maslinovom ulju propržite malo crnog i bijelog luka, pa potom to prelijete sa čašom bijelog vina, i sa malo vode. Kad alkohol iz vina skoro ispari, dodajete sitno sjeckani paradajz, i ostavljate da se krčka. Buzaru završavate sa dodavanjem malo vode koja je izašla iz mušlji, i tek tada provjeravate da li treba još soli. Dodate malo prezle, bibera i peršuna.

Volim da u spremnu buzaru dodajem otvorene mušulje i tako služim, dopunjavajući tanjir novim.

Bilo bi dobro da imate neki dobar hljeb uz mušulje jer praktično jedete tu supu/čorbu i hljeb.

20210724 082029

Evo par ideja koje možete isprobati sa već otvorenim mušuljama.

Brusketa. Na dobrom hljebu namažite sloj pesta i poređajte otvorene mušlje, dodajte malo bosiljka i maslinovog ulja i malo crvene paprike.

Seviće. Super fora za posluživanje jer koristimo školjke od mušlji. Nasjeckajte na sitno paradajz, crni luk, papriku, peršun, pomiješajte i dodajte soka od limete i malo soli. U školjke ubacite po kašičicu seviće mixa i dodajte 1-2 mušlje. Kapnete malo chilli ulja preko i poslužite.

20210728 202000

Ovo su samo neke ideje, a sa mušljama možemo raditi praktično šta poželimo. Super su dodatak i pasta sosevima, uvijek su dio miksa morskih plodova, itd. Sigurno ćemo se još jednom pozabaviti ovom temom!

20210807 135424

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept. Kao i uvijek, za dodatnu inspiraciju i ideje skoknite na moj Instagram profil (https://www.instagram.com/gastrolomije.me).

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!