182CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Mamula – od vojničke čizme do lakovane cipelice

U narednih 40 godina jedno je izgleda sigurno na Mamuli: kao što je decenijama čuvala sjećanja na jezive zatvoreničke noći, u njene kamene blokove ubuduće će se upisati i impresije turista željnih kontradiktornosti istorijskog i savremenog, gladi i luksuza, bola i zadovoljstva. Njene pločnike su gazile vojne čizme, zatim bose, promrzle noge, a danas ih investitori pripremaju za lakovane cipelice novih posjetilaca.

Nedavno je počela transformacija ovog austrougarskog utvrđenja u luksuzni hotelski kompleks. Tvrđava Mamula, koja zapravo podsjeća na dobro očuvane srednjovjekovne gradove, pusta je decenijama. Podignuta je 1853. godine i trebalo je da čuva Boku od neprijatelja, posebno pretenzija Francuza. Prema navodima investitora Orascom Development Holdinga-a, pretvaranje vojne tvrđave i nekadašnjeg zatvora u hotelsko-turistički rizort, zahtjevan je posao čiji je cilj – osim profita – „očuvanje integriteta lokacije i istorijske arhitektonske autentičnosti.”

Je li nam teško zamisliti plan restauracije i konzervacije kojim će se odbrambeno utvrđenje preoblikovati u hotel&spa visoke klase sa 34 sobe, memorijalnom galerijom na prostoru od 96 metara kvadratnih, četiri ugostiteljska objekta, klubom za vodene sportove na nemotorni pogon? Čini se da jeste, jer nemamo bogatu tradiciju čuvanja utvrđenja koja su nas čuvala, niti puno investitora koji će pokušati da pomire zaradu, kulturu, istoriju i luksuz.
Do skoro obrasla u bršljanu, divljoj smokvi i agavi, Mamula je predstavljala arhitektonski i vojno-strateški ponos Bokelja. Čini se da smo, sem retorički, ipak bili zaboravili ovu kamenu ljepoticu koja je sa ništa manje mističnom Arzom i fortom na Prevlaci, upozoravala nezvane goste sa neprijateljskih paluba. U vrijeme kada je izgrađena nije se mogla ni zamisliti električna instalacija, sistem za hlađenje, adekvatna kuhinja, sve ono što će biti neophodno za turistički kompleks kakav su investitori zamislili. Kompanija ODH Mamula ni ne krije da će izgradnja hotela sa pratećim sadržajima, galerijom uspomena, pristaništem, biti veliki izazov jer žele da tvrđava zadrži sadašnji izgled.

TEKST: MARINA MIKETIĆ NIKOLIĆ; FOTOGRAFIJE: ARHIVA AGENCIJE MAGNA


Opširnije u štampanom izdanju

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!