Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Ivana i Ivan otkrivaju čari Podgorice

Lokalni hodači: bračni par zaljubljenika u prirodu

Za mladi bračni par, Ivanu Bogojević Mandić i Ivana Mandića, vikend je uglavnom rezervisan za bijeg iz stana i betona. Oni su, kako kažu, veliki zaljubljenici u prirodu naše zemlje, a prošle godine u periodima “zaključavanja” Podgorice zbog epidemije koronavirusa došli su na ideju da naprave video blog o pomalo zaboravljenim lokacijama u Crnoj Gori.

 

Ivan Mandić Kaluđerovo oko Kaluđerovo oko, Foto: Ivan Mandić

 

“Naša namjera je bila da pokažemo prijateljima, ali i širem krugu zainteresovanih ljudi, gdje se to mogu ušuškati i uživati na teritoriji Podgorice, onda kada nije moguće vikendom otići na plažu i popiti kafu uz miris joda”, priča Ivana za Caffe Montenegro.

Ona kaže da je prvi vlog bio posvećen Kaluđerovom oku u Goljemadima, Lješanskoj nahiji, mjestu koje do tada nisu nikada posjetili.

M. Jovović Crvena Stijena Crvena Stijena, Foto: Miroslav Jovović
Miroslav Jovović Crvena Stijena Bračni par Mandić, Foto: Miroslav Jovović


“Svakako ćemo se truditi da prikažemo manje popularne lokacije u Crnoj Gori. Vidimo se na nekom brdu, uglavnom”, kaže Ivana.


“Jedne decembarske nedjelje tražili smo mjesto na teritoriji Podgorice za piknik i Kaluđerovo oko je bilo pun pogodak. Vremenom, naša prvobitna ideja da otkrijemo lijepe lokacije za izlet ili piknik, išla je ruku pod ruku sa željom da posjetimo i neka kulturno-istorijska mjesta, pa su se naše ture u nastavku uglavnom fokusirale na dolazak do nekog utvrđenja – Crvena stijena, Đuteza, Lontodokla (Gradina Martinićka), Oblun, ali i do lokacija koje imaju značajno mjesto u istoriji Podgorice i Crne Gore uopšte, a nalaze se u jezgru grada – Jusovača i Sahat kula”, poručuje Ivana.

Pećina Magara Ivan Mandić Pećina Magara, Crvena Stijena, Foto: Ivan Mandić

Ivan Mandić Crvena stijena Crvena Stijena, Foto: Ivan Mandić


Tvrđave kao dio turističke ponude

Posjeta Sahat kuli ostavila je poseban utisak na mladi bračni par, jer su, po prvi put, vidjeli kako izgleda stari satni mehanizam i sama unutrašnjost kule.

“Na svakoj od tura smo imali priliku vidjeti nešto zanimljivo, ali nas svakako tvrđave uvijek ostavljaju bez daha. Bilo bi lijepo da bolje brinemo o njima”, kaže Ivana.

Ona smatra da otkrivanje novih mjesta nije uvijek isti proces.

“Nekada snimamo lokacije koje smo ranije posjetili ali nismo imali priliku da ih snimimo, a nekada sasvim nove lokacije koje smo spazili na Google maps-u, na primjer, i koje su nam se učinile interesantnim. U pojedinim slučajevima obišli smo neke lokalitete na prijedlog porodice ili prijatelja. U svakom slučaju, inspiracija uvijek dolazi u želji da odgovorimo na pitanje ''Ima li utvrđenja na vrhu brda i kakav je pogled?”, kaže Ivana.

 

Berislavci Ivan Mandić Berislavci, Foto: Ivan Mandić

Ona tvrdi da su tvrđave značajni kulturno-istorijski spomenici, koji mogu biti dio turističke ponude, kao što je Crvena stijena.

Posebno zanimljivo mjesto za njih u centru Podgorice je staro groblje iza Crkve Svetog Đorđa, na Gorici.

“Ono je zaraslo i zapušteno, ali bi uređeno bilo lijepa turistička ponuda u Podgorici, zajedno sa crkvom, koja je stara gotovo milenijum”, smatra Ivana.

Ivan Mandić Sahat kula Sahat Kula, Foto: Ivan Mandić

Bolje brinuti o kulturno-istorijskim spomenicima

Ivana kaže da bi se turistima koji dolaze u Podgoricu dopala i hiking tura uz odmor na nekom utvrđenju na vrhu, pa bi upravo Crvena stijena u Tološima mogla da bude dio takve turističke ponude, uz pećinu Magara u njenom podnožju. Turistima, ali i građanima Crne Gore, preporučuju da posjete sve lokacije koje su snimili, sa izuzetkom Gradine Martinićke, kako je lokaciju pojela vegetacija pa nije prohodno i pregledno “dok se ne dovede u red”.

Ivana odgovara da su na svim lokacijama koje su do sada obišli naišli na smeće, obično plastične flaše i kese, ali i hirurške maske.

Bobija Ivan Mandić Bobija, Foto: Ivan Mandić

I. Mandić pećina u Gorici 

“Pored toga, na pojedinim utvrđenjima je moguće vidjeti i grafite. Kada su lokaliteti u samom gradu u pitanju, posebno zabrinjava stanje u kojem je tamnica Jusovača. O ovim kulturno-istorijskim dobrima moramo bolje brinuti”, upozorava ona.

Čekaju ih sjever, jug i plovidba

Ivana kaže da su reakcije pratilaca Lokalnih hodača za sada divne i da se ljudima dopada to što rade, pa im to daje energiju da nastave. Građani ih prate preko Youtube kanala, ali i profila na društvenim mrežama – Facebook i Instagram.

I. Mandić staro groblje iza Crkve Sv. Đorđa

Ivan Mandić Malo brdo

“Trudimo se da snimimo jedan video sedmično, međutim obaveze to ne dozvoljavaju uvijek. Svakako, vikend je uglavnom za nas rezervisan za neki bijeg iz stana i betona. Sugestije stižu, što nas posebno raduje i jedva čekamo da posjetimo predložene lokacije, prvom prilikom”, tvrdi ona.

Ivana, inače politikološkinja, i njen suprug Ivan koji je videograf, planiraju da obilaze i snimaju i druge gradove, pored Podgorice.

Ododska pećina I. Mandić Obodska pećina, Foto: Ivan Mandić

Obodska pećina Ivan Mandić Obodska pećina, Foto: Ivan Mandić

“Nijesmo sigurni da će nam ljetnje temperature Podgorice dozvoliti mnogo hodanja u okolini, pa ćemo se brzo preseliti u južnije i sjevernije krajeve. Možda budemo i malo plovili, vidjećemo”, kaže ona.

M. Jovović Oblun Oblun, Foto: Miroslav Jovović

Ivana Bogojević Mandić Vrsuta Vrsuta, Foto: Ivana Blagojević Mandić


Podsjeća da su, za početak, “izašli” iz Podgorice snimkom Bobije i Vezačke pećine, kao i Obodske pećine i Riječkog grada u Rijeci Crnojevića, što je teritorija Cetinja.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!