180CM zaglavlje naslovna

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Bukete od sapuna i srećne saksije prave s ljubavlju

Sada je i ovdje šansa za male, porodične biznise /

Praznici, rođendani, slavlja ali i kao znak pažnje bez posebnog razloga ili iz zahvalnosti mogu biti razlog da dragim osobama darujete unikatne, ručno izrađene poklone. Kreativni pojedinci i čitave porodice u Crnoj Gori sve više su posvećeni svojim malim biznisima, reklamiranjem i prodajom originalnih poklona putem interneta. “Pričamo” vam dvije takve priče: srećne saksije i buketi od mirisnih sapuna… Zvuči super. A tako i izgledaju.

saksije LA VITA E BELLA 4

saksije LA VITA E BELLA 5

saksije NOSACI 1

Kako je srećna saksija postala porodični biznis

Na početku epidemije koronavirusa, u martu prošle godine, nastala je "Srećna saksija".
"Sve je počelo sasvim slučajno  sa uvođenjem prvih mjera u cilju suzbijanja širenja pandemije. Zvanično Srećna saksija postoji osam mjeseci. U periodu kada smo zbog virusa Covid 19 bili prinuđeni da dosta vremena provodimo u kući u namjeri da ispunim to  vrijeme  odlučujem da preuredim dječje sobe i između ostalog ukrašavam i dvije male saksije. Od te dvije saksije je sve krenulo", priča za Caffe Montenegro Maja Đukanović Petričević.
Ona kaže da joj radoznalost i želja da istražuje nijesu dozvolile da tu stane.
Tako počinjem da radim  saksije za svoje prijatelje bez ikakve namjere da od toga pravim biznis. Kako su njihovi komentari bili jako pozitivni, ubrzo je uslijedilo i pitanje: ''A, zašto to ne učiniti dostupnim i drugima?” Potpuno nesigurno ulazim u cijelu priču ne očekujući puno", ističe ona.

saksije GIOIA 1

saksije GIOIA 3

Maja je po zanimanju profesor italijanskog jezika i u školi radi već 15 godina.
Kako se obim posla povećavao u posao je uključila i sestru koja je zadužena za pripremnu fazu u izradi saksija koja joj je inače oduzimala jako puno vremena.
“Tu je i suprugov otac koji pravi  nosače za saksije, kao i zet koji radi drvene elemente nosača. Polako ali sigurno Srećna saksija postaje jedan mali porodični biznis", naglašava Maja.

saksije GIOCO 1

Divne emocije utkane u saksije
Na pitanje da li se isplati ovaj posao, ističe da se ne bi žalila, jer postoje stvari koje se ne mogu prevesti u brojke.
"To su emocije. Divne emocije koje utkam u svaku saksiju jer znam da je pravim za nekoga ko će joj se mnogo obradovati. Moje saksije su  najčešće personalizovani pokloni. A, sjajni utisci kupaca su tek posebna emocija. I sam osjećaj da najobičniju saksiju od terracotte uspijem da pretvorim u lijep homdekor je više nego poseban", tvrdi ona.
Maja kaže da je interesovanje građana za srećne saksije iznenađujuće veliko.
 "Srećna saksija je za njih nešto potpuno novo, što nijesu imali priliku ranije da vide tako da jako pozitivno reaguju na cijelu ovu priču".
Maja u svom poslu najviše voli postupak stvaranja saksija i nestrpljenje da vidi kakav će biti krajnji rezultat, pogotovo kada radi novi model. Voli i to što joj ovaj biznis omogućava  da upoznaje nove ljude, kreativce, potpuno nepoznate, a spremne da pomognu i pruže podršku.
"Od samog početka sam puštala da se stvari odvijaju same od sebe bez nekih jasnih planova. Sad sam već u fazi   kad moram imati precizne planove kako bih na pravi način mogla odgovoriti ponudama za saradnju koje dobijam i potrebama tržišta. Radim na tome", priča ona.

saksije LA VITA E BELLA 2

Šansa za razvoj grnčarstva
"Srećna saksija" u ponudi trenutno ima četiri različite linije saksija i veliki broj modela, kao i nosače za koje postoji veliko interesovanje.
"Voljela bih da jednog dana sama pravim saksije. Tako ne bih bila ograničena trenutnom ponudom saksija na tržištu već bih mogla da pravim oblike koji se meni dopadaju. Grnčarstvo nije nešto što je svojstveno ovom podneblju i nažalost jako malo ljudi se time bavi", poručuje Maja.

Majine srećne saksije možete pogledati i naručiti preko Instagram stranice: srecnaaa_saksija

sapuni IMG 1837


M & S Soaps: sapunski buketi koji mirišu na eterična ulja

Pažnju ljubitelja cvijeća na društvenim mrežama privukao je i biznis M & S Soaps. Građane privlače sapunski buketi od prirodnih sastojaka. Ideja za osnivanje ovog posla rodila se u septembru 2019. godine.

M & S Soaps vode dvije sestre iz Ulcinja, Muradija Resulbegović i Sebija Mehmeti koje su svoju kreativnu stranu ispoljile u pravljenju cvijetnih aranžmana od domaćih sapuna na bazi glicerina, eteričnih ulja, koji se mogu koristiti kao kućna dekoracija Ili na druge načine i sopstvene potrebe.

U ponudi pored cvijetnih sapunskih buketa imaju i pojedinačne sapune od čistog maslinovog ulja, lavande... Sapuni su obogaćeni mirisima eteričnih ulja od lavande, šumskog voća, citrusa i drugih.  

sapuni IMG 1838

sapuni IMG 1854

Sapuni iz Ulcinja stigli do Australije

Muradija i Sebija dobijaju pomoć od svojih ćerki, koje pomažu u različitim domenima: fotografisanje i snimanje, digitalni marketing, komunikacija sa potrošačima i slično.
"Vremenski posvjećujemo tri do četiri sata dnevno, zavisi od obima posla. Na primjer, kada su praznici u pitanju angažovane smo i više. Naša ponuda je bogata sa raznovrsnim asortimanima koji služe za svaku priliku, kao što su aranžmani odnosno sapunski buketi za rođendane, vjenčanja, slave, pojedinačni sapuni za goste restorana, bridal showers, baby showers...", kažu iz M & S Soaps.
Reakcija javnosti ih je iznenadila - interesovanje je veliko i raste iz dana u dan.
Prvo su im se javili građani Ulcinja, a sada bukete šalju za sve gradove Crne Gore. Sapunski buketi stigli su u međuvremenu i u druge države i  kontinente, pa su tako iznenadili prijatelje u Austriji, Americi i Australiji...

Zainteresovani za mirisne sapunske bukete mogu ih kontaktirati na Instagram stranici ms.soaps

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!