Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Betoven zauvijek: 250 godina od rođenja genija

Tokom 2020. godine Njemačka i cijeli svijet proslavljaju dvjestapedesetu godišnjicu rođenja Ludviga Van Betovena. Plan i događaji kojima bi se obilježila proslave kako u Njemačkoj, tako i u cijelom svijetu je usljed pandemije izmijenjen i prilagođen aktuelnim okolnostima i mogućnostima. Godišnjica je dodatni razlog da se podsjetimo na neke činjenice, mjesta događaje koji se vezuju za Betovena, a koje su dodatna inspiracija turistima da razmišljaju i planiraju u budućnosti putovanje u Njemačku.


Njemačka slavi slavnog sunarodnika

Turistička organizacija Njemačke (GNTB) lansirala je kampanju “Discover Beethoven” čiji se početak podudario sa početkom proslave dvjestapedesete godišnjice rođenja ovog velikog umjetnika u 2020. godini. I upravo ta kampanja je turistima koji vole muziku i kulturno su orijentisani ispomoć da ipak, za sad, virtuelno putuju širom Njemačke, upoznaju Bon, rodni grad kompozitora, kao i kulturno nasljeđe koje je ostavio širom Njemačke, kao i znamenitosti koje slave ovog genijalnog umjetnika koji je potpuno promijenio tok istorije muzike. Fokus kampanje je na nova izvorna tržišta i GNTB u sklopu kampanje omogućava da relevantan sadržaj dođe do više od 50 tržišta širom svijeta uz osim poznatih i neke nove moderne interpretacije klasičnog nasljeđa.
250. godišnjica Betovenovog rođenja je povod da se podsjeti svijet na neke činjenice, događaje, mjesta, znamenitosti… vezane za kompozitora koji je stvarao vanvremenska djela i kad je izgubio sluh – čulo za koje bi tvrdili da se bez njega ne može baviti muzikom. Mnoge činjenice iz života genija, kao i njegova djela koja jesu bila njegov život opovrgavaju ustaljene “zakonitosti” i pomjeraju granice umjetnosti i mogućnosti umjetnika, uopšte čovjeka.

picture 03 Handschrift c Michael Sondermann3Bon: Betovenov rukopis (Michael Sondermann)

Bon i Betoven
Uoči godišnjice, Lonely Planet je uvrstio Bon (Betovenov rodni grad) na peto mjesto na listi gradova koje treba posjetiti tokom 2020. godine. Pandemija je zaustavila putovanja, ali planirati možemo. Šta se sve nalazi i dešava u Bonu a vezano je za Betovena?
Bon je rodni grad kompozitora, a kuća u kojoj je rođen je u ulici Bonngasse broj 20. Ta kuća je jedna od glavnih atrakcija rajnske oblasti i prikazuje život i zaostavštinu velikog virtuoza. U njoj se nalazi najveća zbirka predmeta iz Betovenovog života - kolekcija sadrži više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, nameštaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora.
Svake jeseni, od 1845. godine, na više od 20 lokacija u Bonu i okolini održava se četvoronedjeljni Betovenfest na kom se predstavljaju Betovenova djela kroz oko sedamdeset koncerata u kojima učestvuju internacionalni orkestri, ansambli i solisti.
Krajem januara i početkom februara održava se Betovenova nedjelja – festival kamerne muzike.


DA LI STE ZNALI…
Tokom razvoja projekta za audio CD, predsjednik kompanije Soni Norio Ogha naglasio je da Deveta simfonija mora da stane na jedan disk. Snimak Devete simfonije pod dirigentskom palicom Vilhema Furtvenglera traje 74 minuta – i to je ono što je odredilo kapacitet CD-a.
Betovenova muzika je druga najpopularnija na platformi Spotify. Svakog mjeseca na toj platformi Betovenova muzika bude puštena oko 5,1 milion puta. Betovenova “Oda radosti“ je proglašena zvaničnom himnom Evropske Unije 1985. godine.


Koncertna dvorana Beethoven Hall uvrštena je među spomenike svjetske kulturne baštine, nalazi se na obali rijeke Rajne u Bonu, a trenutno je u procesu rekonstrukcije koja će trajati do 2022. godine. Dvorana je dom Betovenovog orkestra koji, sa svojih 106 muzičara, predstavlja jedan od najprominentnijih na njemačkoj orkestarskoj sceni. Svake sezone ovaj orkestar nastupa sa oko 120 opera i 50 koncerata.
Spomenik Betovenu koji se nalazi na Minsterplacu u Bonu djelo je proslavljenog vajara Ernsta Henela iz Drezdena. Podizanje ovog spomenika je finansirano kroz dobrovoljne priloge, a otkriven je tokom prvog Betovenfesta 12-og avgusta 1845. godine.

picture 01 Beethovenn Statue Muensterlpatz1 c Michael SondermannMinsterplac u Bonu (Michael Sondermann)

U Rheinaue parku u Bonu nalazi se skulptura Betovena koja je izvedena po uzoru na crtež Pitera Brojera iz 1914. godine. 
Skulptura Betovenove glave koju je tokom šezdesetih kreirao Franc Roter podignuta je 2010. godine u Redoutenpark-u u kvartu Bad Godesberg u Bonu. 
Betonska sklulptura Betovenove glave, djelo Klausa Klameriha, još od 1990. godine privlači pažnju posjetilaca javnih vrtova Betovenove dvorane. Još jedan dodatak Bonskoj kolekciji javnih, spoljnjih skulptura postavljen je 2014. godine u Stadtgarten park i to u vidu parcijalno bojenog bronzanog odlivka koji je djelo Markusa Luperca. Vrtovi Betovenove kuće takođe imaju puno Betovenovih bisti, kao i skulpturu autora Nauma Aronsona koja je podignuta 1905. godine.

Betoven znamenitosti širom Njemačke
Širom Njemačke su znamenitosti posvećene čuvenom kompozitoru ili njegova sačuvana zaostavština. Značajne lokacije na kojima ćete se susresti sa materijalnim tragovima vezanim za genijalnog kompozitora su počevši od onih na Rajni: kuća Betovenove majke u Koblenc-Erenbrajtštajnu, bivša Mihaelsberg opatija u Zidburgu i Betovenov park u Kelnu. Zatim dalje, Betovenov kvart u Augzburgu, Gradska bibilioteka u Berlinu, bivše pozorište Schauspielhaus (Berlin), Lajpciški muzeju lijepih umjetnosti i koncertna dvorana Gevandhaus u Lajpcigu, Memorijal Valhala kraj Regensburga, kvart Svetog Johanisa u Nirnbergu, park Taunusanlage u Frankfurtu, u Rostoku…

#DiscoverBeethoven
Germany travel-Beethoven 2020

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!