174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Zašto poslovne žene u Crnoj Gori ne paniče tokom pandemije

Odvažnost kreiranja novih strategija u kriznim vremenima
Crnogorske preduzetnice Milanku Jovanović, vlasnica i izvršna direktorica Habitata maloprodaje kućnog namještaja i Milena Lopičić vlasnica i izvršna direktorica Inrut putničke agencije podijelile su iskustva za naš časopis i dale savjete kako preživjeti (finansijski i mentalno) krizu u doba pandemije covid19.

 Milanka Jovanovic HabitatMilanka Jovanović vlasnica i izvršna direktorica Habitata maloprodaje kućnog namještaja

“Ključno je da se tokom teških vremena održi motivacija kod vašeg tima“, kaže nam Milanka i dodaje: „Svjesna sam da ta motivacija dolazi s vrha, pa se kao vođa tima uvijek trudim da vodim primjerom“

Iako se naš život u skoro svakom svom aspektu promijenio tokom posljednjih nekoliko mjeseci usljed pandemije korona virusa, osnovni principi poslovanja su ostali isti. Potrebe kupaca i dalje oblikuju poslovni svijet, ali sada se mnogo toga promijenilo u komunikaciji i interakciji, koje su se brzo prebacile sa direktnog „licem u lice“ kontakta, na online prostor. U vremenu kada je svijet na nekoliko nedjelja ili mjeseci praktično bio u zastoju, snažne i inovativne žene su se odvažile, izdigle nad okolnostima i pokazale načine i puteve u kreiranju strategija za prevazilaženje problema. One su pritom demonstrirale otpornost i pronašle kreativne načine da omoguće opstanak sopstvenog poslovanja. Tim EBRD-a koji se bavi komunikacijama je razgovarao sa dvije crnogorske preduzetnice koje su preduzele aktivnosti kojima bi svoje kompanije vodile kroz krizu. Upoznajte Milanku Jovanović, vlasnicu i izvršnu direktoricu Habitata, maloprodaje kućnog namještaja, koja je osnovana 2002. godine.


OBJE NAŠE PREDUZETNICE I NJIHOVI BIZNISI SU PODRŽANI OD STRANE EBRD PROGRAMA “ŽENE U BIZNISU” KOJI FINANSIRAJU ŠVEDSKA I LUKSEMBURG


Pored Habitata, Milanka rukovodi još dvijema malim firmama: Sofa Bed i OMG Home, koje takođe nude kupcima proizvode za uredjenje domaćinstva i predstavljaju renomirane svjetske brendove. Habitat i ove povezane kompanije imaju ukupno 30 zaposlenih. Milena Lopičić je vlasnica i izvršna direktorica Inrut putničke agencije koja je osnovana 2006. godine i koja je svoju tržišnu nišu pronašla u organizaciji školskih putovanja. Ovo porodično preduzeće vodi mali tim koji čine tri mlada i inspirisana pojedinca. Obje naše preduzetnice i njihovi biznisi su podržani od strane EBRD programa “Žene u biznisu” koji finansiraju Švedska i Luksemburg. Bilo da se radi o putovanjima ili maloprodaji, ove žene su posvećene da iz svakog iskustva izvuku najbolje i to su nastavile da rade i u kriznim vremenima. Sigurni smo da će vas njihovi savjeti o upravljanju preduzećem tokom jednog takvog izazova inspirisati da i vi postupate na isti način!

Milena Lopicic InrutMilena Lopičić vlasnica i izvršna direktorica Inrut putničke agencije

Milena se slaže da je motivacija važna, ali po njenom mišljenju, fleksibilnost je ključna osobina malog biznisa. „Ljepota vođenja malog preduzeća je u tome što ste u stanju da ostanete agilni i mijenjate se gotovo na zahtjev, onako kako se tržište mijenja“

Suočavanje sa “novom normalom”
Pandemija Covid-19 dovela je do toga da je u mnogim profesijama rad od kuće postao „novo normalno“ stanje, ali nije nimalo lako naglo se prebaciti s poslovanja iz prodavnice na poslovanje preko ekrana, a kamoli preko noći izmijeniti cjelokupno iskustvo potrošača koje se godinama gradilo. Pa kako da se mali biznisi prilagode? “Ključno je da se tokom teških vremena održi motivacija kod vašeg tima“, kaže nam Milanka I dodaje: „Svjesna sam da ta motivacija dolazi s vrha, pa se kao vođa tima uvijek trudim da vodim primjerom“, dodaje ona. Milena se slaže da je motivacija važna, ali po njenom mišljenju, fleksibilnost je ključna osobina malog biznisa. „Ljepota vođenja malog preduzeća je u tome što ste u stanju da ostanete agilni i mijenjate se gotovo na zahtjev, onako kako se tržište mijenja“. Milena ovu situaciju smatra najtežim izazovom tokom 15 godina poslovanja, ali i mišljenja je da kriza predstavlja i priliku i najbolje vrijeme za testiranje kreativnosti i novih ideja. "Razvili smo nove programe prilagođene potrebama lokalnih turista – onih koji su često zapostavljeni - da uživaju u ljepotama ove zemlje kao da su po prvi put u nju zakoračili" – kaže Milena. Milanka, s druge strane, razmišlja o prošlim odlukama koje su bile ključne za rješavanje današnje krize. „Najvažnije je okružiti se pravim ljudima. Meni je pandemija jasno stavila do znanja da sam tokom godina izabrala prave ljude za svoj tim - posvećene, marljive ... oni su ono što drži čamac na vodi! "kaže Milanka. 

unnamed 4 unnamed 3INRUT PUTNIČKA AGENCIJA

U CRNOJ GORI JE DO DANAS VIŠE OD 100 POSLOVNIH ŽENA DOBILO SAVJETODAVNU PODRŠKU KROZ LOKALNE KONSULTANTSKE PROJEKTE ILI RADIONICE

Digitalizacija prije svega
I Milanka i Milena se slažu da je jedna od najvažnijih lekcija iz pandemije bila njihova sposobnost (i potreba) da se prilagode digitalnom svijetu. Za Milenu su društveni mediji ključni pokretač rasta poslovanja. „Tokom pandemije usredsredili smo se na to da pojačamo našu prisutnost na internetu gdje možemo da ostvarimo najdirektniji kontakt i komunikaciju sa klijentima. Stvaranje zajednice koja se zasniva na povjerenju je za nas veoma važno“, kaže ona. Milanka je brzo shvatila da je automatizacija poslovnih procesa od suštinskog značaja za prelazak na rad sa daljine i internet prodaju. „Trebala nam je infrastruktura digitalnih alata. Prilagođavanje e-poslovanju u ovoj situaciji može biti teško, ali je takođe i velika prilika za rast."

unnamed 6 unnamed 7HABITAT

INICIJATIVA ŽENE U BIZNISU, KOJU U CRNOJ GORI FINANSIRAJU ŠVEDSKA I LUKSEMBURG, PROMOVIŠE ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO I ŠIRE UČEŠĆE ŽENA U EKONOMIJI, OLAKŠAVAJUĆI IM PRISTUP FINANSIJAMA I POSLOVNIM SAVJETIMA.

Zajedno smo bolji
Međutim, u nesigurnim vremenima poput današnjeg, jedina konstanta je promjena i u prevazilaženju straha i Milena i Milanka se slažu da preduzeća moraju nastaviti da uče i da se nikada ne ustežu da zatraže pomoć. „Važno je upamtiti da nijeste sami u ovoj situaciji i otvoreno tražiti savjet“, dodaje Milanka. „EBRD je uvijek bio tu za nas.“ „Neizmjerno sam zahvalna na pomoći i podršci koju sam dobila kroz EBRD program Žene u biznisu. Svaka obuka i radionica kojoj sam prisustvovala podstakla me je da poboljšam svoje znanje i vještine. Grant za implementaciju novog softverskog rješenja neposredno uoči pandemije bio je presudan! “ kaže Milanka. Za Milenu, koja je prošle godine pohađala obuku EBRD-a „Od preduzetnice do preduzeća“, ova radionica je obezbijedila alate potrebne za upravljanje stresom, planiranje pozicioniranja na tržištu i motivisanje zaposlenih. „Ove vještine su se pokazale neprocjenjivim da svoj tim učinim zadovoljnim i motivisanim tokom krize“, kaže ona. Inicijativa Žene u biznisu, koju u Crnoj Gori finansiraju Švedska i Luksemburg, promoviše žensko preduzetništvo i šire učešće žena u ekonomiji, olakšavajući im pristup finansijama i poslovnim savjetima. EBRD je ove godine u okviru programa EBRD Žene u biznisu zajedno sa svojim partnerskim finansijskim institucijama Alter Modusom i NLB Bankom Podgorica pokrenuo komponentu pristupa finansiranju. Kao dio svog odgovora na Covid-19, Banka je takođe pokrenula online platformu za učenje “The EBRD Know How Academy” koja nudi besplatne module za obuku za mikro i mala preduzeća.U Crnoj Gori je do danas više od 100 poslovnih žena dobilo savjetodavnu podršku kroz lokalne konsultantske projekte ili radionice. Tokom proteklih nekoliko godina, polaznice su završile treninge koji pokrivaju teme od finansijskog upravljanja, liderstva, digitalnog marketinga do organizacijskog razvoja. Iskustvo i savjeti ove dvije nevjerovatne žene inspiracija su za sve preduzetnike. EBRD će i dalje pomagati i osnaživati žene preduzetnice da se izbore sa tim „novim normalnim“ okolnostima kroz EBRD program Žene u biznisu!

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!