173CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Crnom Gorom: Zabojsko jezero - skriveni smaragd

Poput smaragda sakrivenog u sred šume koji na visini od 1477 metara nadmorske visine na planinskom suncu zasvijetli, skrilo se Zabojsko jezero u njedrima Sinjajevine. Odlazak na Zabojsko jezero je jedna od najljepših jednodnevnih planinarskih tura.

02 01Površina jezera je 27600 m² ali zbog velike dubine od 19 metara Zabojsko jezero je na 3. mjestu po dubini jezera u Crnoj Gori, odmah iza Crnog i Kapetanovog jezera.

Na planinama Sinjajevina, na ivici nacionalnog parka Durmitor u okruženju gustih četinara i bukove šume je sakriveno na prvi pogled malo Zabojsko jezero smaragdne boje. Jezero je uključeno u sastav Nacionalnog parka Durmitor. Jezero nije malo, ni veliko, ali je nemjerljive ljepote. Ima dubinu od skoro 19 metara što ga čini jednim od najdubljih jezera u Crnoj Gori, a netaknuta prirodna ljepota - pravim tajnim biserom Nacionalnog parka.


JEZERO JE DOBILO IME PO OBLIZNJEM KATUNU ZABOJ


Jezero se nalazi tačno na sjevero-istočnom dijelu planine Sinjajevine na teritoriji Nacionalnog parka Durmitor na granici opština Žabljak i Mojkovac. Jezero je idealno za ljubitelje ribolova, tu živi kalifornijska pastrmka koju mještani nazivaju “brkač”. Na obali jezera možete uživati u čistoj i hladnoj vodi, tišinom i mirom koje krši samo jedva čujni šum planinskog izvora. Do jezera vodi makadamski put od sela Dobrilovina, koje se nalazi na putu Mojkovac – Đurđevića Tara. Njime je moguće do jezera doći i terenskim autom. Ako se ide pješke, mjestimično se ide putem, a postoje i prečice kroz šumu.

02 4 copyTežina ove ture se karakteriše kao: laka do srednje teška. Ima svega osam kilometara laganog uspona do jezera, a u povratku je to nešto manje jer se mogu koristiti prečice.

02 3 copySamo za pjesake i dzipove

Za ovu turu je naravno, potrebna što udobnija obuća. Obavezna je i neka zaštita od kiše (jakna, cerada, kišobran…), jer je kiša u planini uvijek moguća bez obzira na vremensku prognozu! Zaštita od sunca je više nego poželjna: kapa, šešir, naočare sa UV zaštitom, marame, lagane majice (košulje dugih rukava, krema sa višim UV faktorom).

02 copyMogucnost iznenadnih padavina

02 2 copy

Oko jezera vodi pješačka staza. Jezero nije veliko, pa se brzo može čitavo obići. Pored jezera se nalazi i izvor pitke vode. U vodi jezera se ogleda okolna šuma u kojoj je ušuškano, što mu daje veličanstvenu boju. Pogled na jezero, koje izgleda kao da je iz bajke, tišina koju remete samo ptice i čist vazduh je sve što vam treba da se odmorite od svakodnevice.

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!