172CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Ljudska toplina i adrenalinska silina

Grad sa rudarskim prezimenom, okružen prirodnim krajolicima, ispresijecan kao suza čistim rijekama, suncem okupan a gostoprimstvom nadaren, to je ''moj kovani novac''- Mojkovac.

GRAD KOJI TREBA BOLJE DA UPOZNATE I KOJI IMA PO ČEMU DA BUDE TURISTIČKI PREPOZNAT

Mojkovac se nalazi u blizini starog rudarskog naselja Brskovo. Brskovo je jedan od najstarijih rudnika na našim prostorima. Za vrijeme kralja Uroša, tu je bila smještena kovnica novca, po kojoj je Mojkovac dobio ime. Ima gotovo idealan geografski položaj, smješten je između dva nacionalna parka "Biogradske gore" i "Durmitora", ukliješten između Bjelasice, Sinjajevine, a pored divlje ljepotice Tare, čiji je kanjon na listi prirodnih ljepota UNESCO-a, ali i vedri i topli domaćini koji svakog turistu, čak i putnika koji je slučajno svratio, dočekuju sa osmjehom na licu i tradicionalnom zdravicom. Na relativno malom prostoru, možete upoznati jedinstvene pejzaže satkane od šuma i livada, planinskih vrhova niz čije se obronke pjenušaju čisti planinski potoci.

Mojkovac1Mojkovac

Doći u Mojkovac, a ne spustiti se na obalu Tare i ne osjetiti njenu divlju ljepotu, prozirnost i u najdubljim virovima, kao i čari adrenalinskog kajakinga, splavarenja, skokova sa starog mosta, ali i sportskog ribolova gdje se ribolovac na viđeno nadmudruje sa pastrmkom, to bi značilo kao i da nijeste bili u ovom gradu. Mojkovac bez Tare bio bi kao svaki drugi grad bez rijeke, ona mu kao infuzija ubrizgava život i daje mu atrakciju i posebnu draž. Međutim, u Mojkovcu postoje i drugi dragulji koji privlače oči znatiželjnika, na višim nadmorskim visinama, mojkovačke planine, Bjelasica, Sinjajevina i Prošćenske planine, prostrane vrleti, prošarane prelijepim pašnjacima, crnogoričnom šumom i jezercima u kojima se ove planine ogledaju. Zbog svojih fenomena mnogi Mojkovčani uviđaju da je unosno baviti se turizmom i sve više njih adaptira svoje domove i prilagođava ih za pružanje turističkih usluga.

Ljudi iz inostranstva, željni mira, netaknute prirode, dobrog zalogaja i opuštanja, dolaze u sela u okolini Mojkovca, ali i oni koji uživaju u adrenalinskim sportovima.

Kajaking na TariKajaking na Tari

VISOKE MOJKOVAČKE ATRAKCIJE

Planinarenje je jedna od najljepših sportskih aktivnosti koja posljednjih godina okuplja sve više zaljubljenika u prirodu, kako iz Crne Gore, tako i stranaca. Na manje od jedan sat vožnje od centra možete uživati u vrhovima Bjelasice, Sinjajevine i Prošćenskih planina, koji se izdižu iznad Mojkovca. Na svim mojkovačkim planinskim masivima postoje planinarski domovi, kao što su planinarski domovi Džambas, Ckara i Prošćenske planine, gdje istinski zaljubljenici u planine mogu da predahnu i da konače, na putu ka najvišim vrhovima Crne Gore. Na ovim planinskim visinama se nalaze i biciklističke staze za atraktivni brdski biciklizam, dok su planinski vidikovci i visoravni podesni za paraglajding gdje čovjek iz ptičije perspektive sagledava sve blagodeti mojkovačkih velelepnih prirodnih fenomena.

 MOTEL RAVNJAK 2Hotel Ravnjak

Bjelasica se prostire sa desne obale Tare i njeni sjeverozapadni djelovi pripadaju mojkovačkoj opštini. Ona geografski predstavlja nastavak planinskog lanca koji se prostire od Pivske planine, preko Durmitora i Sinjajevine. Najveći vrhovi Crna (2.139 mnv) i Zekova glava (2.117 mnv) svrstavaju je među visoke planine Crne Gore.

Prošćenske planine pružaju se sjeverno od desne obale Tare. Strane Prošćenskih planina prema rijeci Tari su veoma strme, gotovo vertikalne, a na samoj planini ređaju se vrhovi (Ljeljeni vrh), vrtače i dolovi na kojima se nalaze katuni prošćenskih stočara. Na Prošćenskim planinama postoji i veliki broj etno i eko-sela.

Sinjajevina je prostrana crnogorska planina koja se nadovezuje na Durmitor prema Bjelasici. Na njoj se nalazi preko šest vrhova iznad 2.000 metara (Babin zub – 2.257 m) pa se može svrstati među visoke planine Crne Gore. Na Sinjajevini se nalazi prostranstvo pod pašnjacima, te spada među prve pašnjačko-stočarske planine.

BiciklizamBiciklizam

MOJKOVAČKI PRIRODNI FENOMENI

Jedan od najvećih prirodnih fenomena mojkovačke opštine lokalitet Crna Poda, koji se nalazi u kanjonskoj dolini rijeke Tare, između Bistrice i Dobrilovine, gdje se nalazi prašuma crnog bora, jedan je od najljepših šumskih predjela u Crnoj Gori, ali i u Evropi. Ovaj kompleks borove šume zahvata površinu od 20 ha, a prosječna starost borova u njoj, koji dostižu visinu i do 45 m, iznosi 400 godina. Postojeća zajednica crnog bora u rezervatu Crna poda je od svjetskog značaja, jer se u njoj nalaze stabla čija visina i debljina do sada nije zabilježena u literaturi.

Mojkovački biser i netaknuto vodeno ogledalo - Zabojsko jezero, okruženo gustom četinarskom I bukovom šumom,nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Sinjajevine na nadmorskoj visini od 1 477 metara. Zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti zaštićeno je u okviru NP Durmitor strogim režimom zaštite.

Fly fishingFly Fishing

TARSKE NEZABORAVNE AVANTURE

Kada se posle planinske avanture spustite pored ledene rijeke Tare, i u najtoplijem ljetnjem periodu bićete rashlađeni njenom svježinom. Ljepotica o kojoj se ne mora mnogo pisati, a i neopisiva je. Njenu bistrinu, prozračnost i prijatnost boravka na njenim obalama ne mogu riječi ni fotografija kazati, već samo lični doživljaj na njenim obalama. Na Tari se nude razni sadržaji, od kojih je najatraktivnije splavarenje, ali u posljednje vrijeme i kajaking preko kojeg možete još prirodnije da doživite tarske brzake. Jedna od tarskih najznačajnijih pritoka je rijeka Ravnjak, koja zbog svoje siline i visokog pada, bjeluša i pjenušava se susreće sa Tarom. Na Ravnjaku postoji Fly fishing revir, gdje svaki sportski ribolovac može da u netaknutoj prirodi, takoreći divljini, doživi nedosanjani ribolovački san. Ravnjak je atraktivan i za kajaking, i to samo za one koji žele da osjete potpunu divljinu i nepredvidljivost prirode i vode. Tradicionalni skokovi u bistru vodu Tare sa Starog mosta, koji je simbol Mojkovca, predstavljaju svojevrsnu atrakciju i mojkovačku tradicionalnu manifestaciju. Posljednjih godina most je prepoznatljiv po međunarodnim skokovima u vodu koji se održavaju početkom jula. Skokovi sa kamenog mosta su prerasli u najmasovniju i najatraktivniju sportsko turističku manifestaciju Mojkovca, gdje prisustvuje i preko 3.000 gledalaca.

ParaglajdingParaglajding

MOJKOVAČKA KUHINJA

Nakon adrenalinskog “šoka” potrebno je okrijepiti dušu i stomak, a mjesta za odmor i dobru hranu u Mojkovcu ima. Svakako jedno od nezaobilaznih i najprepoznatljivijih ugostiteljskih destinacija je hotel Ravnjak, koji se nalazi u prirodnoj oazi, pokraj skokovite istoimene pjenušave rječice. Tu ćete odmoriti dušu, razgaliti srce, ispuniti oči prirodnim ambijentom, zaokupiti čula žuborom vode i cvrkutom ptica i natenane konzumirati domaćinski spremljena tradicionalna jela. Zahvaljujući bogatim pašnjacima Sinjajevine, Bjelasice i Prošćenskih planina, mlječni proizvodi i meso s planina su glavni na meniju mojkovačkih ugostitelja.

Pastrmka na zaru hotel RavnjakPastrmka na žaru, hotel Ravnjak

Nezaobilazno je probati jagnjetinu pod sačem, raznovrsne divljači, ali i druga jela - pastrmku na žaru, kao i tradicionalna jela naše planinske trpeze koju čine nezaobilazni kačamak i cicvara, dva jela koja se izvanredno dopunjuju s domaćim kiselim mlijekom. Kroz Mojkovac se obično prolazi, ali baš zato imajte razlog više da se ovde zaustavite, odmorite, probate s ljubavlju spremljena jela I da osjetite ovu prirodnu sredinu, punu gostoprimstva I prirodnih fenomena. Ako na tren usput svratite, sigurno ćete poželjeti da dođete opet, ali drugi put namjerno i ciljano.

TEKST: VASO KNEŽEVIĆ 
FOTO: TO MOJKOVAC

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!