174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Najveća online pijaca domaćih proizvoda u Crnoj Gori

Osnivači facebook grupe - Ivovići i Boškovići

Facebook grupu „Kupujmo domaće – podržimo male proizvođače hrane u Crnoj Gori" osnovali su Milena Žmukić Ivović sa suprugom Nikolom i njihovi kumovi, bračni par Ana i Ivan Bošković prvenstveno nošeni željom da svojoj djeci obezbijede zdravu domaću hranu ali i da doprinesu zajednici da se izbori sa ekonomskim posljedicama u vrijeme pandemije koronavirusa. FB grupa je otvorena za učlanjenje 4. aprila, a sada broji preko 30.000 članova i najveća je online pijaca domaćih proizvoda u Crnoj Gori. Kako je „žamor“ online pijace postao tako glasan za Caffe Montenegro nam priča jedna od inicijatora grupe Milena Žmukić Ivović.

94252857 905918036518276 7421915792016408576 o

Potražnja za domaćim proizvodima oduvijek je bila velika ali smo se svi dovijali ličnim, rođačkim, seoskim i komšijskim vezama i preporukama da dođemo do domaćih, organski uzgajanih, zdravih proizvoda. S druge strane mnogi proizvođači su imali obezbijeđenu prodaju u restoranima i hotelima koju su izgubili usljed pandemije pa su imali zalihe proizvoda, a s druge strane neki mali proizvođači su se pak oduvijek žalili da teško dolaze do kupaca... Jasno je da će i nakon pandemije ova online pijaca da radi, jer potrebe za njom su postojale i prije situacije sa virusom, a sada imamo mogućnost da preko tastature naručimo šta želimo uz dostavu direktno na adresu.


ŠTA SE SVE PRODAJE: VOĆE, POVRĆE, MESO, JAJA... RIJETKE GLJIVE I PUŽEVI
- Nudi se zaista širok asortiman domaćih proizvoda, od jaja, mlijeka, mesa, voća i povrća do nekih rijetkih gljiva i puževa...! Često se iznenadim šta se sve proizvodi u Crnoj Gori! Da li ste znali da postoji uzgoj šampinjona u Crnoj Gori? A uzgoj puževa? Takođe proizvodi se i humus od kalifornijskih glista koji se koristi kao organsko đubrivo... meni je to bilo interesantno...


C.M: Da li ste očekivali tako masovan odziv proizvođača I takvu potražnju preko Grupe na Facebook-u?

- Apsolutno se nijesmo nadali da će tako brzo dostići toliki broj članova, sve je prosto silovito krenulo u pravom smjeru. Grupa nije samo velika, već je i aktivna! Kupuje se, prodaje, hvali, preporučuje, kritikuje... Prava jedna “glasna” online pijaca!

94258474 10223479849045773 8133582299481505792 o

C.M: Koja Vam je danas najveća satisfakcija kad vidite kako je zaživjela ideja?

- Iako je postalo jako zahtjevno administrirati grupu te veličine, pravo zadovoljstvo je čuti prodavca da kaže “Hvala vam! Od kad sam stavio objavu na grupu telefon mi gori od narudžbi!” ili “Nijesam se nadao da ću ovoliko potražnje dobiti s jednog Fejsbuka!”, ili pročitati javnu objavu zadovoljnog kupca koji hvali svog prodavca oslovljavajući ga imenom i prezimenom i opisujući ličnost proizvođača, a ne samo ukusni proizvod.

C.M: Šta ujedinjuje prodavce I kupce iz cijele Crne Gore?

- Internet. U ovom slučaju Facebook. U ovako maloj državi gdje transport robe može obavljati najčešće sam proizvođač, nema razloga da se zbog manjka informacije ne sretnu ponuda i potražnja za domaćim proizvodima. Ova grupa je na jednostavan način to i dokazala.

94624829 3488291427852817 8911218460936110080 o

C.M: Da li je vama administratorima – tvorcima grupe teško da pored svojih obaveza vodite tako zahtjevnu FB stranicu?

- Naravno, u momentu kad smo se odlučili da uđemo u ovu društveno-korisnu aktivnost znali smo da će tu biti posla, ali smo bili spremni da izdvojimo malo vremena i posvetimo se realizaciji naše ideje, i pored male djece i svakodnevnih obaveza koje imamo. Ipak, grupa je toliko brzo i neočekivano porasla, da trenutno provodimo mnogo više vremena administrirajući je nego što smo planirali. Takođe, nekako smo bili spremni na ulaganje vremena u razvijanje tehničkog rješenja, a ispostavlja se da mnogo više vremena oduzme saradnja sa ljudima - edukovanje kako koristiti grupu, kako napraviti valjanu objavu, opomenuti u slučaju da se krše pravila, a nekada i izigravati „sudiju“ u diskusiji.


BESPLATAN MARKETING ALI I EDUKACIJA
Pokušavamo na neki način da edukujemo proizvođače kako da efikasno naprave oglas, koliko je važna vizuelna stimulacija (dobra fotografija proizvoda, video...), kako da se koriste i nekim marketinško-logističkim alatkama - vremenskim ograničenjima, teritorijalnim organičenjima, količinskim ograničenjima sve s ciljem kako bi brže i efikasnije ostvarili prodaju.
 C.M: Možete li kontrolisati komentare koji se kose sa pravilima Grupe?

- U tako aktivnoj i velikoj grupi mora doći do diskusije, a ponekad i neslaganja. Vjerovatno je to i jedna od prednosti obične Facebook grupe jer se “živa riječ” održava bolje nego da smo za ovu ideju izabrali kao realizaciju neku web platformu ili aplikaciju. Komentari, diskusije, pitanja su dobrodošli, sve dok ne ide u negativnom smjeru omalovažavanja i vrijeđanja. Trudimo se da blagovremeno reagujemo na sve takve situacije i rješavamo ih pozivajući se na pravila grupe, kako bi sve bilo jasno i transparentno.

95260007 3186612161402762 7513892997696585728 n

C.M: Da li bi grupa bila tako aktivna i masovna da nije pokrenuta u vrijeme pandemije?

- Vjerujemo da bi ovakva grupa zaživjela sve i da nas nije zadesila ova situacija sa pandemijom samo bi aktivacija išla malo sporije. A Facebook grupa upravo omogućava to da se preporuka “dalje čuje”, a i da se ponuda predstavi ne samo kroz opis proizvoda već i putem fotografije, videa i komentara zadovoljnih kupaca.

C.M: Vaše iskreno mišljenje o cijenama domaćih proizvoda i konkurentnosti cijenama iste vrste robe iz uvoza u marketima, to jest i onih industrijske proizvodnje?

- Kao što sam rekla, cijena je subjektivan pojam. Idealan primjer je baš taj koji navodite - industrijska, uvozna roba iz supermarketa, nerijetko i genetski modifikovana - zbog obima i (ne)kvaliteta proizvodnje može biti jeftinija i često jeste. E sad, ako vam nije prioritet da filtrirate šta unosite u organizam vjerovatno ćete postaviti tu cijenu kao normu, pa će vam sve ostale cijene za sličan proizvod biti visoke. S druge strane, ako ste probirljivi i želite da jedete samo zdravu hranu, namirnice provjerenog uzgoja i kvaliteta, neće vam biti “skupo” i postavićete te cijene kao normu za određene proizvode. Za određeni budžet kupićete manje, ali onoga što ste pažljivo odabrali. Naravno, svako ima pravo na svoj izbor, koji je uslovljen ekonomskim I drugim okolnostima. Ali podsjetiću da je nedavno u susjednoj državi izbila ogromna afera sa velikim lancem supermarketa, koji je prodavao meso kojem ističe rok iz državnih rezervi jedne veće države. U mojim očima, to meso na primjer je jako skupo, jer vas može izložiti ogromnim troškovima u budućnosti – troškovima liječenja. Neko će vam reći da je to meso prejeftino, ali će pored tog mesa možda morati da kupuje u apoteci suplemente gvožđa,razne preparate za poboljšanje krvne slike i slično. Šta je onda tu skuplje a šta jeftinije? Svak raspolaže svojim budžetom kako najbolje zna i bira prioritete na šta će taj budžet koristiti... Neko ulaže u zdraviju ishranu a neko u bolji telefon - to su subjektivne odluke.

95267795 650608802169219 3916917222269779968 o

C.M: Šta je pokazatelj na grupi da je neki proizvod ipak skup?

- Kao ekonomista, jedino što želim objasniti je da se cijena formira tamo gdje se ukrste ponuda i potražnja. Proizvođač postavi neku cijenu kako on vrednuje svoj rad i ulaganje u kombinaciji sa onim što tržište nalaže (trenutnim cijenama te kategorije proizvoda, sistemom oporezivanja od strane države...), a onda je na kupcu da ocijeni da li želi taj proizvod i koliko ga jako želi odnosno koliko je spreman da izdvoji za njega. Ukoliko ima interesovanja a nema kupovine – to je dobra informacija prodavcu da mora da snizi cijenu. Trenutna situacija gdje ponuđači nalaze kupca za svoju robu i u roku od 2 dana ostaju bez zaliha govori dovoljno o tome da su cijene pristupačne odnosno da kupaca za takvu robu ima dovoljno! Samo do sada ti kupci nijesu imali dostup informacijama jer mali proizvođači koji vrijedno rade najčešće na tradicionalni način i prodaju na isti takav način - nijesu gurui marketinga i nemaju moć da se sami proguraju i dopru do svih zainteresovanih kupaca. Ono čemu ova grupa definitivno doprinosi jeste da prodavac ima mogućnost da proda cijelu zalihu robe brzo i direktno i roba ne propada, a samim tim i cijena po jedinici mjere teoretski može biti pristupačnija.

95859015 3038713232855295 4197286257786617856 n

C.M: Da li je bilo iznenađenja i nepovjerenja proizvođača to da im neko bezinteresno pomaže?

- Pa i dalje se susrećemo sa tim. Pogotovo proizvođači koji nijesu korisnici društvenih mreža i internet oglašavanja imaju poteškoća da razumiju ne samo kako to da je nešto besplatno već su zatečeni efektivnošću te vrste oglašavanja. Nerijetko imaju premalo raspoložive zalihe za tu količinu potražnje koja se javi nakon jednog oglasa u grupi.


JEDNOSTAVNO ALI EFIKASNO RJEŠENJE – UJEDINJENJE NA FB GRUPI
Uspjeh ovakve grupe se stvorio sinergijom članova. Očigledno je potreba i želja za ovakvim umrežavanjem već postojala, a mi smo samo identifikovali tu potrebu i stvorili jednostavnu tehničku soluciju da se ta energija skupi i nastavi da raste.

C.M: Pošto je grupa narasla u svojevrstan pokret, razmišljate li o nekoj informatičkoj ili sličnoj nadogradnji?

- Za sada grupa efikasno funkcioniše I zaživjela je u pravom smjeru. S druge strane grupa je veoma brzo narasla i trenutno imamo izazove sa preglednošću. Na neki način nas uspjeh grupe obavezuje da proširimo tehničke solucije ali grupa kao takva će definitivno nastaviti da postoji jer je jedina tehnička solucija koja održava “živu riječ” i neprestanu interakciju članova. Taj virtuelni “žamor pijace” ne želimo da izgubimo.

RAZGOVARALA: SANJA GOLUBOVIĆ
FOTO: PRIVATNA ARHIVA, FACEBOOK

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!