174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Školovan kadar budućnost turizma

NTO Crne Gore obilježila je Svjetski dan turizma takmičenjem u kuvanju crnogorskih srednjih stručnih škola
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) Svjetski dana turizma (27. septembar) proslavila je u Nju Delhiju s temom „Turizam i radna mjesta - bolja budućnost za sve“. Širom Crne Gore raznim aktivnostima je obilježen ovaj datum, a Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” u Budvi je organizovala takmičenje u kuvanju srednjih stručnih škola u Crnoj Gori upravo u skladu sa lajtmotivom ovogodišnje proslave na globalnom nivou poslata je poruka da je kvalitetna turistička ponuda uslovljena kvalitetnom radnom snagom i ulaganjem u profesionalni kadar i obuku.

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić uručila je ispred NTO a Zahvalnice učesnicima u takmičenju mentorima i članovima žirijaDirektorica NTOCG Željka Radak Kukavičić uručila je ispred NTO-a Zahvalnice učesnicima u takmičenju - mentorima i članovima žirija

Značaj obrazovanja kulinarskih kadrova je presudan za ukupan kvalitet turističke ponude
NTO Crne Gore s ciljem da doprinese podizanju svijesti o značaju obrazovanja, i ulaganja u obrazovanje kada je turistička perspektiva naše zemlje u pitanju organizovala je takmičenje mladih kulinarskih snaga (srednjoškolaca) iz cijele Crne Gore koji trebaju u budućnosti biti okosnica naših restorana i kreatori gastronomske scene koja uveliko kreira imidž i ponudu turističke destinacije. Domaćin takmičenja je bila Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” u Budvi.

Stručni žiri takmičenjaStručni žiri takmičenja


Po ocjeni stručnog žirija proglašene su tri prvorangirane ekipe na takmičenju koje su osvojile vrijedne donacije za kupovinu opreme za školski kabinet za kuvarstvo.
1. mjesto JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” (3000 eura)
2. mjesto JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergej Stanić” iz Podgorice (2000 eura)
3. mjesto JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” iz Berana (1000 eura).


Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić u govoru prilikom otvaranja takmičenja istakla je da taj događaj predstavlja izuzetnu priliku da se podsjetimo na značaj obrazovanja kadrova u turizmu naročito imajući u vidu rastuće potrebe turističke privrede za zapošljavanjem. “Kada je riječ o turizmu i zapošljavanju prirodno je krenuti od škola koje obrazuju stručne kadrove. Uz pomoć Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje pozvali smo sve stručne škole u Crnoj Gori koje imaju katedru za kuvarstvo da učestvuju u ovom simboličnom takmičenju, sa željom da podstaknemo i nagradimo njihov rad.” - kazala je Radak Kukavičić.
Radak Kukavičić se osvrnula i na društveni i ekonomski značaj turističkog sektora na Crnu Goru između ostalog navodeći i podatak da u ukupnoj zaposlenosti tokom 2018. godine u Crnoj Gori učešće sektora putovanja/turizma iznosilo je 17,1% od ukupne zaposlenosti u Crnoj Gori, odnosno oko 32,700 radnih mjesta.”

01 38 Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da se moderni turizam zasniva na iskustvu i da je gastronomija jedan od najvažnijih motiva dolaska turiste u određenu destinaciju. Sa tog aspekta smo pokrenuli kampanju „Domaći ukusi“ pod sloganom „Dobro.Bolje.Domaće“ koja ima za cilj da promoviše crnogorsku hranu. Pored prirodnih i kulturnih ljepota u narednom periodu na inostranom tržištu promovisaćemo i poseban segment crnogorske ponude odnosno crnogorske proizvode i gastronomska dostignuća.“ kazao je Davidović. On je zaključio da je gastronomija jedan od najvažnijih segmenata, da se očekuje da će samo u ovoj godini biti posluženo preko 42 miliona obroka i da se održivost turizma mora zasnivati na održivoj politici kadrova u Crnoj Gori.01 46

Učenici pokazali ozbiljnost i znanje
Tročlane ekipe učenika 12 stručnih škola iz: Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve, Bara, Podgorice, Cetinja, Mojkovca, Bijelog Polja, Žabljaka, Pljevalja i Berana, takmičile su se u spremanju nacionalnog jela serviranog na moderan način i deserta.

Takmičenju su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma Nacionalne turističke organizacije Crne Gore lokalnih turističkih organizacija Privredne komore Crne Gore JP Morsko dobro Javnog preduzećaTakmičenju su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija, Privredne komore Crne Gore, JP Morsko dobro, Javnog preduzeća

01 28

O nagradama takmičenja odlučivao je stručni žiri šefova kuhinja renomiranih crnogorskih hotela i restorana kojim je predsjedavao Bogdan Krsmanović, iz hotela “Aman Sveti Stefan” i sekretar “Udruženja šefova kuhinja Crne Gore”. 
Po ocjeni stručnog žirija tri prvorangirane ekipe koje su osvojile vrijedne donacije za kupovinu opreme za školski kabinet za kuvarstvo u iznosima od 3000, 2000 i 1000 eura su: JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” iz Budve kao prvorangirana za pripremu “Modernog bokeškog brodeta” i “Čokoladnog polu sfera na pjeni od mora”, JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergej Stanić” iz Podgorice kao drugorangirana za pripremu jela “Popeci na podgorički način” i “Patišpanja “ i JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” iz Berana kao trećerangirana za pripremu jela “Skrob od koprive” i “Oreo išlera sa džemom od drenjina”. Pored vrijednih nagrada za pobjedničke ekipe, NTOCG je za sve učesnike takmičenja u saradnji sa hotelskom privredom obezbijedila praksu u hotelima na primorju tokom naredne ljetnje turističke sezone.


MLADE KULINARSKE SNAGE SU POKAZALE VISOK NIVO ZNANJA I KREATIVNOSTI NA TAKMIČENJU


Učenici – učesnici takmičenja su pokazali visok nivo znanja, ozbiljnosti i izuzetan nivo kreativnosti u svojim jelima, pa su svojim radovima poslali poruku da na njih treba u budućnosti ozbiljno da se računa, a do tad je neophodno da im se da što više podsticaja i mogućnosti da se kvalitetno obrazuju i obučavaju u skladu sa trendovima školovanja u svijetu i pružiti im mogućnost prakse u dobrim restoranima da nadograde teorijsko i praktično školsko znanje. 
Obilježavanju Svjetskog dana turizma priključila se Lokalna turistička organizacija Budve koja je ovom prilikom Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” dodijelila vrijedne novčane nagrade za najbolje učenike završnih razreda smjerova turistički tehničar, tehničar kulinarstva, restorater, kuvar i poslastičar. 
Organizaciju ovog takmičenja podržali su Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, JUSMŠ “Danilo Kiš” u Budvi i Udruženje šefova kuhinja Crne Gore.

Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve
Svake godine se 27. septembra pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) širom svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u istoriji turizma u svijetu. Zvanična proslava Svjetskog dana turizma u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), ove godine se održala u Nju Delhiju u Indiji s glavnom temom „Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve.“
Tim povodom je Zurab Pololikashvili, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) kazao da je uloga turizma u otvaranju novih radnih mjesta često podcijenjena uprkos činjenici da turizam stvara 10 % radnih mjesta. „Zato je neophodno raditi na unapređenju ciljeva održivog razvoja, na maksimiziranju mogućnosti turizma u cilju otvaranja dodatnih radnih mjesta, na unapređenju tehnologija, a posebno na usklađivanju obrazovanja u turizmu za potrebe poslodavaca.“ zaključio je Pololikashvili.

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!