174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Spektakularni kanjoni nadomak morske obale

Bar, crnogorski najveći lučki grad, grad sa najviše maslinjaka u Crnoj Gori, prostranih bulevara, šetališta pored mora oivičenog borovom šumom, sa uvalama duž obale i Skadarskim jezerom u zaleđu, fantastičnom autentičnom gastronomijom je grad koji ima mnogo toga da pruži gostima. Do sad nije imao predznak avanturističkog u svojoj ponudi, ali od ljetos ko nije znao - sad zna. taj grad ima 5 kanjona, a kroz jedan od njih, kanjon Međureč je nedavno TO Bar organizovala promotivnu turu spuštanja. Prethodno je organizovana promotivna tura u kanjoinu rijeke Rikavac. Kanjoning uskoro postaje nova turistička ponuda Bara za aktivni turizam.

kanjon2

Turistički potencijali Bara su nemjerljivi, uprkos intenzivnom uvođenju novih turističkih ponuda pogotovo posljednih par godina od strane Turističke organizacije Bar, Barani su i ovog puta nanovo pokazali da taj grad ima još mnogo toga da pokaže i pruži svojim stanovnicima i gostima. Činjenica da postoje toliko kontrasni prirodni resursi na teritoriji tog grada, a imajući u vidu i svjetske trendove rasta kada je u pitanju avanturistički turizam, bila je dovoljan razlog da TO Bar organizuje promotivne ture kroz kanjone Rikavac i Međureč i time najavi novu ponudu i sadržaj ljetovanja na barskoj rivijeri. Tako kanjoning u Baru - ono što je do sada bila privilegija samo odabranih entuzijasta, postaje komercijalno i dostupno svima nama. Kanjoning je izuzetno izazovna aktivnost, a pet kanjona na teritoriji Bara pružaju mogućnosti da se zaista uživa u radostima spuštanja u rječna korita, tjesnace koje je prioda izabrala za svoje krvotoke…


Avantura i nalet adrenalina nastupaju odmah nakon ulaska u kanjon Međureč jer je prva vertikala visine preko 30 metara.

kanjon3

Na teritoriji Bara se nalazi 5 kanjona: Međureč, Rikavac, Vruća Rijeka, Nikezića potok i Perin potok. Na samo pola sata vožnje od centra Bara, na 5-6 kilometara udaljenosti, nalazi se raj za avanturiste - kanjon Međureč, jedan od najatraktivnijih u Crnoj Gori. Nalazi se na južnim padinama Rumije na granici barske i ulcinjske opštine. Da bi stigli do kanjona potrebno je doći do sela Međureč, a onda pješačkom stazom nastaviti do ulaza u sam kanjon. Avantura i nalet adrenalina nastupaju odmah nakon ulaska jer je prva vertikala visine preko 30 metara. Kanjon je pravo remek djelo prirode koja ga je brusila stoljećima i od početka do kraja obiluje fantastičnim prizorima.

Međureč je specifičan po više osnova jer pruža mogućnost za različite kategorije prolaza, uključujući i tešku. Tu su brojne vertikale, bazeni, mjesta za skokove… Jedna od karakteristika kanjona su velike površine modrozelene mahovine na određenim mjestima što dodatno utiče na izgled kanjona, a vodi daje plavo-zeleni ton. Do kanjona dopire sunčeva svjetlost, ali i pored toga voda je izuzetno hladna pa je neophodno korišćenje adekvatnih neoprenskih odijela. Osim odijela za spuštanje neophodna je i druga oprema, ali i stručni vodiči kako bi prolaz kroz kanjon bio bezbjedan.

kanjon4

Treba napomenuti, da vam uz obavezne, iskusne licencirane vodiče nije potrebno neko posebno predznanje da biste se upustili u ovu avanturu, već samo dobra volja i odsustvo straha od visine. Svakako treba da se usudite na ovo novo iskustvo u Crnoj Gori. Prva promotivna tura kroz kanjon Međureč predstavlja nastavak aktivnosti TO Bar na promociji zaleđa i ponude koja može doprinijeti poboljšanju uslova boravka turista, prije svega adrenalinske ponude, zbog jedinstvene kompozicije kanjona, ali isto tako i zbog prilično lakog pristupa i blizine mora. Učesnici prve promo ture su bili predstavnici Opštine Bar, TO Bar, Planinarskog kluba Rumija iz Bara, Ministarstva održivog razvoja i turizma, medija i dr. U narednom periodu TO Bar planira da ugosti i predstavnike medija iz okruženja na sličnim adrenalinskim turama kako bi ovaj proizvod predstavili i širem auditorijumu. Kanjoning će biti i značajan segment turističke ponude.

TEKST: SANJA GOLUBOVIĆ
FOTO: TO BAR

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!