174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Otvaranje novih horizonata

Ljubitelji putovanja motorom održali skup ''Horizons unlimited'' na Vranjaku. 
Putnici na dva točka možda su i posljednji avanturisti starog kova na planeti. Sa malim prtljagom i prevelikim iskustvom, sele se od mjesta do mjesta noseći sa sobom bezbroj priča i drugačijih vrijednosti koje svijet baštini. Crna Gora već šest godina zaredom je mala stanka u kalendaru ovih pustolova i makar na kratko horizont koji inspiriše na neke drugačije podvige.

moto2

Ima nečeg neopisivo šarmantnog u prolasku bajkera u tamnim, masivnim odijelima sa spuštenim vizirima i crnim rukavicama, nečega što me tjera da gotovo nesvjesno uvijek dignem ruku i mahnem u iščekivanju onog blagog klimanja glavom u prolazu. Pogled na kofere sa strana često odaje kontinente i avanture kroz koje su prošla dva točka i kilometre koje spajaju neobična poznanstva. Nekad je ova vrsta putnika bila prava rijetkost na našim cestama, pa je zaustavljanje na semaforu tik uz vozača na motoru bila prava privilegija. Danas su stvari mnogo drugačije a bajkeri i bajkerke svakodnevni na svakom putu u Crnoj Gori. Ono što je pravi izazov zapravo je pogoditi sve države sa skraćenica na registracijama atraktivnih dvotočkaša. Danas i kod nas postoji mnogo udruženja, ekipa, skupova i okupljanja lokalnih bajkera i ljubitelja avantura na dva točka uopšte i to polako prerasta u organizovanu i posvećenu zajednicu sa društveno odgovornim ciljevima i akcijama.


Horizon Unlimited 2019 održan je od 8. do 11.avgusta na Vranjaku, katunu na padinama Bjelasice sa vjerovatno najspokojnijim pogledom na horizont kod nas

HORIZON UNLIMITED MONTENEGRO 2019
Skup ljubitelja putovanja motorom, ali i drugih avanturista sa priličnim brojem kilometara iza sebe, “Horizon Unlimited” održan je sredinom avgusta na Vranjaku, katunu na padinama Bjelasice sa vjerovatno najspokojnijim pogledom na horizont u Crnoj Gori, dosta simboličnim za trodnevno okupljanje. Već šesti put zaredom, još od 2013., besprekorna zaravan Vranjaka, dovoljno dalekog za avanturiste i dovoljno bliskog najljepšim krajevima naše zemlje, makar tri dana u godini bio je dom nekim drugačijim gostima, onima koji ne nose sa sobom mnogo ali koji ponesu mnogo više.

moto3Blažo Milić i Tonko Nišavić, organizatori skupa HU Montenegro

Mog sagovornika i organizatora okupljanja na Vranjaku Blaža Milića vjerovatno znate - on je jedan od trojice momaka iz Podgorice koji su 2010. otišli na put oko svijeta na svojim dvotočkašima. Sto dana, 40.000 kilometara i knjiga avantura, stanja, problema i rješenja, izazova i otkrovenja, bili su dovoljni da vožnja na dva točka postane životni stil i pogled na stvari za ovaj trio. Tako je iz velike ljubavi prema istraživanjima, iskonskim životnim putovanjima i avanturama, zahvaljujući Blažu kod nas stigao prvi Horizon Unlimited Montenegro. Sa malobrojnim kolegama, na prvom mjestu Tonkom Nišavićem i Ilijom Perićem i velikom podrškom brojnih prijatelja, Blažo je HU Montenegro dovezao na obronke Bjelasice. Tri dana neobaveznog i iskrenog druženja, razmjene iskustava, prepričavanja anegdota i dijeljenja praktičnih saznanja, ali i upoznavanja ljepota naše zemlje ono su čime bruji Bjelasica tih tri dana koliko traje ovaj moto skup.


Iz velike ljubavi prema istraživanjima, iskonskim životnim putovanjima i avanturama, Blažo je na obronke Bjelasice dovezao i Horizon Unlimited Montenegro


ŠEST GODINA NOVIH HORIZONATA
Neobičnu priču koja se krije iza naziva “Horizon Unlimited” započeli su Kanađani Suzan i Grant Džonson koji su na svom dvotočkašu obišli svijet putujući jedanaest godina i upijajući sva ona skrivena i manje poznata blaga na neobičnom avanturističkom hodošačću. Napravivši sajt sa idejom da sličnim ljudima olakšaju putovanje, dijeleći bezbroj neprocjenjivo korisnih i praktičnih savjeta, Suzan i Grant vremenom su organizovali i prvi skup motorista i putnika istraživača sa ciljem da pomognu i podrže jedni druge i inspirišu nove putnike da se ohrabre i odu u istraživanje. Polako Horizon Unlimited (HU) prerastao je u pravu globalnu zajednicu napravljenu od 817 manjih i to u 115 zemalja svijeta. Crna Gora dobila je svoju 2013. godine zahvaljujući našim putnicima avanturistima koji su obišli svijet i postali opčinjeni idejom otkrivanja u pokretu. “Odabrali smo Vranjak jer je on još uvijek prava stvar - pozicioniran praktično u centru svih logičnih ruta i pravaca za obilazak Crne Gore i dovoljno svoj i divalj za ovu zajednicu iskonskih putnika i pustolova”, kaže mi Blažo pokazujući mi predivne fotografije svitanja na Vranjaku. Entuzijasta i veliki zaljubljenik u poduhvate i avanture, Blažo se, uz podršku porodice i prijatelja, svake godine stara da tokom tri dana kampa sve funkcioniše kako treba, da svako zna gdje mu je mjesto i gdje treba da ide. Veliko iskustvo donijeto sa 40.000 kilometara svjetskih puteva, siguran su adut za uspjeh crnogorskog HU okupljanja i činjenicu da se svake godine ovdje sjate najraznovrsniji pustolovi željni dijeljenja iskustava i sklapanja prijateljstava koje ne poznaje granice. “Tokom godina ostvario sam brojna poznanstva, ostvario kontakte sa ljudima kod kojih ću poći i koji će biti moji gosti”, priča mi Blažo.

moto4

PRIČE ZA PUSTOLOVE
Horizon Unlimited nije obična bajkerska priča, niti mjesto na kojem su glavna tema performansi i oprema. Iako prvenstveno edukativnog karaktera, edukativno u ovom skupu potpuno je drugačija priča. Englezi, Njemci, Slovenci, Hrvati i mnogi drugi ovdje dolaze zbog nekih potpuno drugačijih vrijednost. Bilo da se radi o iskusnim veteranima ili novajlijama sa dosta hrabrosti i one promišljene doze ludosti - ovo je skup osmišljen crnogorski jednostavno - dođite i podijelite. Koncept prilično jednostavan a time i atraktivan, bazira se na dijeljenu priča i iskustava sa putovanja i uživanju u neotkrivenim ljepotama naše zemlje. Svake večeri, sumrak otvara prostor za prezentacije prijavljenih učesnika tokom kojih svako može ispričati svoju priču i podijeliti iskustvo koje može bitisamo ilustrativno i zabavno a može biti i ozbiljan nauk i savjet drugima i time olakšati ili inspirisati ostale da pođu sličnom rutom. Ono što je možda i najljepša stvar HU skupa je da prezentacije ne moraju imati samo bajkeri - to mogu biti i drugi pustolovi, kamperi, planinari i drugi avanturisti željni dijeljenja i širenja vidika. Tokom šest godina održavanja HU skupa u Crnoj Gori, Vranjakom su odlijegale brojne anegdote i korisni savjeti. Prije par godina, prezentaciju je imao i sam Blažo pričajući o svom iskustvu na putu oko svijeta ali i Marija, njegova supruga i vjerna saputnica na brojnim putovanjima koji je par zajednički imao. Marija je pričala o svom iskustvu saputnika što je možda neobičan ugao posmatranja i neprocjenljivo koristan nauk ostalima. Tradicionalni roštilj mjesto je kada se najjače osjeća snaga i prijateljstvo ove zajednice, vrijeme kada planina odliježe žamorom priča i smijeha, neobičnim akcentima i diktiranim mail adresama kao posljedicama novopečenih poznanstava. Pored prezentacija i lijepog druženja, svakog jutra tokom ova tri dana, organizovano ili samostalno sa Vranjaka učesnici skupa kreću u vožnje, obilaske Crne Gore uz besprekorne praktične savjete i planove organizatora. Tako gosti HU skupa tokom ova tri dana obiđu i upoznaju predivne lokacije na sjeveru naše zemlje, Bjelasica, Komovi, Žabljak, Moračke planine samo su neke od destinacija ovih avanturista.

moto5

VAŽNOST BAJKERA ZA TURIZAM
Tri dana u avgustu koliko traje Horizon Unlimited Montenegro još jedan su dokaz da su ljudi i njihova iskustva najbolja reklama destinacije. Upravo zahvaljujući ovakvim i sličnim skupovima i druženjima, brojnim online adresama za dijeljenje iskustava i informacija, Crna Gora kao mala i neotkrivena zemlja,
postaje sve više atraktivna pravim pustolovima željnim otkrivanja netaknute prirode, baštine, zajednica koje nisu svedene na mas-ustrojstva i koje još uvijek žive autentičnim životom koji čuva pravi duh naroda i zemalja. Iako prilično mali i intiman (skup posjeti do 60 ljudi), HU Montenegro je od neprocjenljivog značaja za promociju naše zemlje kao destinacije, dijelom zbog činjenice da se uošte održava kod nas, dijelom upravo zbog intimne atmosfere koju se domaćini trude da sačuvaju. Tokom HU skupa nećete čuti glasnu muziku, turiranje motora, motori neće rovati, praviti brazde na utabanim stazama a netaknutim krajevima neće se oriti pjesma ni bilo kakva buka. Upravo takav mir i zajedništvo, ono su što će učesnici ponijeti sa sobom dalje u svijet i postaviti kao zadatak nekim drugim namjernicima da probaju. Za ljude koji posjećuju skupove koji nose oznaku Horizons Unlimited, putovanje i otkrivanje je način života i ono čime se trude ostaviti svoj trag na brojnim i neslućenim stazama svijeta a skupovi poput ovih služe kao podstrek i inspiracija, kao mali prozori na drugačije poglede i neke nove horizonte svijeta. Za Crnu Goru, oni su mali i autentični znakovi pored puta koji vuku avanturiste u pravom smjeru.

moto6

PUSTOLOVNI PAR IZA HORIZONTA
“Horizon Unlimited” stvorili su Kanađani Suzan i Grant Džonson koji su na svom dvotočkašu obišli svijet putujući jedanaest godina i upijajući sva skrivena i manje poznata blaga na neobičnom avanturističkom hodošačću. 1984. godine desio se njihov prvi sastanak. Razgovor je tekao ovako:
Grant: „Što bi željela da radiš u životu“
Suzan: „Da putujem“
Grant: „Ja hoću da obićem svijet na motoru?“
Suzan: „Zašto da ne?“
Tri godine kasnije prodali su sve, napustili posao i krenuli.
Započevši sajt sa idejom da sličnim ljudima olakšaju putovanje, dijeleći bezbroj neprocjenjivo korisnih i praktičnih savjeta, Suzan i Grant vremenom su organizovali i prvi skup motorista i putnika istraživača sa ciljem da pomognu i podrže jedni druge i inspirišu nove putnike da se ohrabre i odu u istraživanje.

PREZENTACIJE
Najedukativniji i najzanimljiviji događaj skupa su prezentacije učesnika. Ove godine prezenteri su bili Igor i Jelena koji su posjetili Mongoliju, Ivan Lipicnik koji je išao na put u Indiju, Podgoričanin Stefan Vujović koji je išao na Kavkaz i Srednji Istok i do Vladivostoka i nazad i to Golfom 2, Stojan Gajić koji je išao Putevima Svile i Džingis Kana i Pavel Kunc koji je poveo šest točkova u Indiju. Svi oni podijelili su rute, fantastične priče o događanjima, preprekama i izazovima na putu, bezbroj praktičnih savjeta i što je najljepše svoj entuzijazam, inspirišući druge da krenu na put.

TEKST: ANA ĐURKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: ILIJA PERIĆ © IDENTITY & PR OMOTION

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!