174CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Wild Beauty Art: I bi džez na Savinom kuku

Petodnevni Festival Wild Beauty Art koji je održan prvi put ove godine na nekoliko durmitorskih lokacija, priredio je građanima i posjetiocima Žabljaka jedinstven ugođaj - prvi tog tipa u tom ambijentu. Svaka tačka Durmitora je inspirativna za umjetnike i umjetnost, a za održavanje koncerata su to scene na kojima sve druga-čije zvuči, pa su itekakav izazov u odnosu na zatvorene dvorane ili gradske trgove… Gledalac, uživa u prirodnom ambijentu,đe su mu oči pune ljepote, a priroda se nerijetko transformiše tokom koncerta, ambijentalna scenografija tone u suton… dok sluh miluju fine note katkad protkane zvukom vjetra.

DSC 7864

Wild Beauty Art - divlja priroda i umjetnost, jasan je i naziv festivala koji je organizovala ekipa Kotor Arta, koji je napunio punih 18 ljeta, pa se ovog ljeta energija tog festivala prenijela u ljepote Durmitora vijajući zvuke od Crnog jezera ka njegovim vrhovima… Bio je to višednevni performans prirode, umjetnosti i čovjeka - savršen spoj, odlična zamisao, sjajna izvedba. 

DSC 7789 copyGitarski duo - Srđan Bulatović i Darko Nikčević

“Vođeni sopstvenim osamnaestogodišnjim učincima kroz aktivnosti KotorArta, koji su rezultat promišljanja o mjestu i važnosti kulture i umjetnosti u našem društvu, te podstaknuti osvojenom nagradom Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju 2018. godine, odlučili smo se da uz pomoć entuzijasta i poštovalaca pokrenemo festival ili bolje reći koncept - platformu pod nazivom Wild Beauty Art – saopštili su iz organizacije Festivala prilikom najave događaja.

DSC 8790 copyKvartet Balaža Bađija

Program umjetničkog festivala, koji je ove godine bio muzički, trajao je od ponedjeljka 19. avgusta do petka - 23. avgusta. Programi su se odvijali – svi centralni (večernji) koncerti na Crnom jezeru, a dnevni na Savinom kuku, Stećcima, Sedlu i mostu na Đurđevića Tari. 
Program festivala je bio pažljivo osmišljen kao spoj vrhunskog umjetničkog kvaliteta i muzičkih djela prijemčivih široj publici pa se kretao od gitarskih nota, latino zvuka, bluza… do džeza… uz izuzetno visok umjetnički i produkcioni nivo.

DJI 0019 copySavin Kuk

Festival je otvoren koncertom gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji su svirali svoje nove kompozicije kao i originalne obrade tradicionalnih crnogorskih pjesama. Prvi koncert festivala protekao je u uzbudljivoj atmosferi pri čemu su izvođači vraćeni tri puta na bis, a tokom koncerta i nakon festivala Srđan i Darko su izrazili svoje oduševljenje scenom na obali Crnog jezera i cjelokupnom atmosferom.
Nestvaran prizor gitarskih nota sa bine koja kao da je na samoj površini iznad kog se nadvio durmitorski vrh Međed, a ispred bine, turisti iz svih zemalja koje vodi ista strast prema prirodi, planinama, umjetnosti…, mještani, sve generacije… 

DSC 8047 copySedlo

Sastav Gypsy Jazz Trio nastupao je takođe na Crnom jezeru, ali i na Savinom kuku. Fantastičan pogled sa vrha Savinog kuka na prekrasne pejzaže stjenovitih planina, borove šume i brojnih polja u Žabljaku, kao i na samo Crno jezero, okupljenu publiku je u kombinaciji sa muzičkim nastupom mladog sastava Gypsy Jazz Trio juče ostavljao bez daha! Posebno iskustvo bio je uspon žičarom kojom je publika došla na ovaj nastup i ništa manje uzbudljiv ostatak puta koji je morao biti savladan do samog vrha.
Na Crnom jezeru ali i na Savinom kuku nastupio je ansambl Gypsy Jazz Trio. Gypsy Jazz Trio čine gitaristi Stefan Trpčevski i Nikola Burović, i kontrabasista Andrija Vojvodić. Na repertoaru ansambla nalaze se obrade poznatih džipsi džez standarda, flamenka, bluza, bosa nove i latino muzike, kao i autorske kompozicije.

steciGypsy jazz Trio - stećci

Na najzanimljivijem nalazištu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika (stećci), u Crnoj Gori koji su pod zaštitom UNESCO-a nastupio je sastav Mockingbirds sa obradama poznatih dijela klasične i pop muzike. Isti sastav se sličnim programom predstavio i od 15h na jednoj od najpoznatijih planinarskih lokacija u Crnoj Gori, prevoju Sedlo kojem su prisustvovali zainteresovani planinari i ljubitelji prirode.
Mockingbirds je takođe nastupao i kod Mosta na Đurđevića Tari i na Crnom jezeru. Renomirani Novi kvartet Balaža Bađija, jedan od vodećih sastava na mađarskoj džez sceni nastupio je na večernjoj sceni na Crnom jezeru.

DSC 8717 copyMost na Đurđevića Tari

Kao finale prvog Wild Beauty Art festivala 23. agusta odigrao se klavirski resital jednog od najrenomiranijih pijanista današnjice, profesora na Univerzitetu u Majamiju, Kemala Gekića. Ovaj rođeni Splićanin, koji već duže vrijeme živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, svojim bravurama je priredio događaj za pamćenje. Izvodeći djela Lista, Šopena, Betovena i drugih, koji su se u ovom dijelu Crne Gore čuli po prvi put, Gekić je publiku nekoliko puta dizao na noge.
Novi festival - Wild Beauty Art održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i održivog razvoja, Turističke organizacije Žabljaka i uz podršku Nacionalne turističke organizacije, Nacionalnog parka Durmitor i Turističkog centra Durmitor.

DSC 9041 copyPijanista Kemal Gekić

Ovogodišnji Wild Beauty Art je imao izuzetnu posjećenost i podršku publike, planirani programi pažljivo su osmišljeni kao spoj vrhunskog umjetničkog kvaliteta i muzičkih djela prijemčivih široj publici, kako domaćoj tako i inostranoj. Sve se odigravalo u netaknutoj, divljoj ljepoti. 
Crna Gora ima mnogo prirodnih ljepota, na organizatorima Festivala je da u budućnosti izaberu lokacije.


TEKST: SANJA GOLUBOVIĆ
FOTO: KRSTO VULOVIĆ; DANILO PAPIĆ / WILD BEAUTY ART

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!