163CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Crna Gora domaćin Igara malih zemalja Evrope

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada otvorene su Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji. Igre je otvorio premijer Crne Gore Duško Marković.

Crna Gora je od ponedjeljka 27.05.2019. domaćin najmasovnijeg takmičenja ikad organizovanog u našoj zemlji, Igara malih zemalja Evrope. Čast i obaveza za našu zemlju ali i prilika da pokažemo koliko smo dobri domaćini i da promovišemo Crnu Goru, ne samo sa sportskog aspekta.

Igre malih zemalja Evrope se organizuju po 18 put i okupljaju takmičare iz evropskih država sa manje od milion stanovnika. To je multi – sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine.

Takmičenja se održavaju u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja je Budva, a u tom gradu je održano i svečano otvaranje.

Igre u Crnoj Gori su posebne u odnosu na ranije, jer će prvi put biti kvalifikacionih turnira i ispunjavanja olimpijskih normi.
„Velika obaveza koja nam ujedno predstavlja čast da se oprobamo u segmetima koji predstavljaju vrhunsku organizaciju nekog takmičenja, koje će biti kvalifikaciono i za Svjetsko prvenstvo i za Olimpijske igre u Tokiju”, rekao je Dušan Simonović, Predsjednik COK-a.

Na Igrama učestvuje oko hiljadu sportista, isto toliko članova sportskih delegacija, kao i oko 160 predstavnika medija, ne samo iz zemalja učesnica.

Igre malih zemalja Evrope velika su prilika za Crnu Goru, ne samo sa sportskog aspekta, već zbog promocije njenih turističkih potencijala.

Igre u našoj zemlji imaju i zeleni aspekt kroz koji će se promovisati održivost i zaštita životne sredine. Promovisaće se ideje za korišćenje zelene energije i biće organizovane praktične demonstracije kako bi sve moglo da funkcioniše na najbolji način.

Važan faktor u organizaciji Igara malih zemalja su i volonteri, koji će pružiti značajnu podršku. Koncept sportskog volonterizma tek treba da zaživi u našoj zemlji, a ovo je prava prilika da se on razvije. Ukupno će biti 345 volontera, od kojih su 26 strani državljani.

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!