170CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Posjetili smo kraft pivaru Mammut u Nikšiću: od gradskog bunara do svjetske pivare

Još prije tri, četiri vijeka u Nikšiću, u užem jezgru grada, bilo je 70 bunara. A Nikšić je grad uz koji se veže tradicija pivarstva. Kažu bez dobre vode nema dobrog piva, jer taj sastojak je nešto što je specifikum podneblja. Srđan Jovović jedan od vlasnika porodične kompanije Comp-Comerc iz Nikšića je sve to lijepo povezao i u dvorištu hotela “Onogošt”, koji je u vlasništvu te firme, iskopao bunar koji na 70 metara dubine ima skoro pa savršenu vodu. Od vode je sve počelo, rodila se ideja za novi projekat porodice Jovović – pokretanje pivare Mammut, investicije vrijedne 700 hiljada eura.

 MG 4215 copy

Pivo ćemo najbolje “razumjeti” ako vidimo kako se pravi
Poznavanje potencijala svog grada i savremenih kretanja na tržištu pića, u ovom slučaju pivarstva, bili su podstrek Srđanu Jovoviću nakon pronalaska vode u dvorištu hotela Onogošt, da dođe na ideju, i da je realizuje – otvaranje kraft pivare u podrumu hotela Onogošt, odnosno mjestu poznatom kao ex Taverna. Kraft piva su u svijetu već odavno hit, i sve više imaju poklonika među ljubiteljima piva a i stiču nove “fanove” ovog pića upravo zbog specifičnosti i kvaliteta koja ta piva imaju kao prednost nad industrijskim. DSC 5775 copy
Kada dođete u pivaru Mammut sačekaće vas zaposleni kojima se zaista vidi da uživaju u onome što rade, u uslovima koji su savršeni, sa najmodernijom tehnologijom, i ne kriju zadovoljstvo što su dio tima koji stvara nove ukuse piva za naše, a uskoro i šire tržište. Bojan Beljkaš, glavni tehnolog u pivari „Mammut“ sa strašću vrsnog stručnjaka koji voli posao koji radi, izložio nam je sve detalje i pojedinosti “kuvanja piva”, tako da i najveći laici i oni koji čak ne piju pivo požele da probaju neko od Mammut piva. Ili možda da probaju sve vrste jer pojedinačno svako pivo od sadašnjih 6 vrsta ima specifičan ukus i svi mogu da imaju svog favorita. Prilikom posjete pivari zatekli smo ugostitelje iz Ulcinja - iz restorana Ćićkova čarda i iz Bara - iz lokala Central park, koji su takođe došli da se upoznaju na licu mjesta sa proizvodnjom Mammut piva. Domaćinska atmosfera i izuzetno dinamična, profesionalna i posvećena prezentacija procesa “kuvanja” piva, opisa sastojaka, porijekla, opreme, pojedinih faza itd. od strane Bojana Beljkaša izazvali su veliko zanimanje prisutnih. Kažu da je pivo najslađe iz fermentora – kako smo ga mi taj dan probali! Možda pivo shvatimo najbolje tek kad vidimo koliko to jeste nauka kako ga napraviti. Iz pivare Mammut poručuju: ”Kraft pivarstvo je zanatska vrsta koja se, za razliku od industrijske, oslanja strogo na kvalitet, a ne na količinu. Zbog toga, kraft nije samo pivo već jedinstveni stil života.”

Pivara Mammut svjetski standardi – naša voda i znanje
Mammut piva se proizvode isključivo od najkvalitetnije vode i sirovina. Pivara Mammut je moderna pivara, sa najsavremenijom pivarskom opremom kakva se viđa u slavnim pivarama velikih pivskih zemalja.
Ništa nije prepušteno slučaju – cjelokupna oprema Mammut pivare je iz mađarske firme ZIP Technologies iz Miškolca. To je za oblast kraft pivarstva jedna izuzetno renomirana firma, koja svoje instalacije ima širom svijeta, u najpoznatijim svjetskim metropolama.


U PIVARI MAMMUT U PROIZVODNJI PIVA ISKLJUČIVO SE KORISTE 4 SASTOJKA: JEČMENI SLAD, HMELJ, KVASAC I VODA


Tako se sa njihovom opremom prave kraft piva od Majamija, preko Londona, Pariza, Rejkjavika, Bakua, Sankt Petersburga, Bratislave, Milana, Moskve, Kijeva, pa sve do Tokija. Instalirali su preko 150 pivara u svijetu. Pivara je kapaciteta 1000 litara po kuvanju, a raspolaže sa 12 fermentora kapaciteta od po 2000 litara, kao i 4 hiljadulitarska horizontalna ležna tanka, za dodatno bistrenje i odležavanje piva. Čitav sistem, počevši od mlina pa sve do mašine za automatsko pranje i punjenje KEG buradi, povezan je na automatski sistem CIP pranja. Time su u potpunosti zadovoljeni i najstroži svjetski standardi u pogledu higijene procesne opreme. Pivara je urađena po najsavremenijim standardima te može parirati najboljim svjetskim kraft pivarama. Kako ističu vlasnici, u planu je i širenje kapaciteta proizvodnje.

DSC 5780

4 najbitnija faktora odličnog kraft piva: hmelj, ječmeni slad, kvasac i voda
U pivari Mammut u proizvodnji piva isključivo se koriste 4 sastojka: slad, hmelj, kvasac i voda. Spojem hmelja, ječmenog slada, kvasca i vode tehnološkim procesom se dolazi do nefiltriranog i nepasterizovanog piva, bogatog vitaminom B i ono što je najvažnije – piva su potpuno prirodna, bez dodataka ikakvih konzervanasa, bez pasterizacije i filtracije. 
Za razliku od industrijskog piva, u Mammutu se ne dodaju nesladovane materije (kao što je kukuruzna krupica), koje bi svakako pojeftinile proces proizvodnje, ali bi se negativno odrazile na gotov proizvod. Proizvodnja na taj način stvara pivo koje zadovoljava i najzahtjevniji njemački zakon o čistoći piva (Reinheitshebot), donešen još davne 1516. godine, a koji zabranjuje upotrebu bilo kojih drugih sastojaka osim navedena četiri (slad, hmelj, kvasac i voda). 

kvasac


Slad u pivaru dobavlja isključivo austrijski „Stamag“ iz Beča, i Njemački „Weyermann“ iz Bamberga. Uzimajući slad od ovih renomiranih evropskih firmi, sigurni su u konstantnost kvaliteta ulazne sirovine, što je svakako bitno sa aspekta održavanja kvaliteta piva. Proizvođač kvasca koji koriste je francuski Fermentis, koji posluje u sklopu Lesaffre grupacije. Što se tiče hmelja, koriste dvadesetak sorti, kako gorkih tako i atomatičnih. U toj širokoj paleti najzastupljenije su američke sorte (uostalom, Amerika je što se tiče kraft pivarstva vodeća svjetska “sila”), zatim tu su sorte iz Njemačke, Češke, sa Novog Zelanda… Jednom riječju, hmelj je iz čitavog svijeta.

Gdje se sve mogu naći Mammut piva
Mammut piva mogu se naći u boljim ugostiteljskim objektima u Nikšiću, Podgorici i Herceg Novom, i mogu se naručiti putem online prodaje preko sajta www.ntcshop.me, a isporuku će vam takođe izvršiti NTC kompanija u najbržem mogućem roku na cijeloj teritoriji Crne Gore. Mammut pivo se pije u regionu - na srpskom tržištu je već zastupljeno u Beogradu i Novom Sadu a zastupnik za Srbiju je Comp-Comerc Beograd. Inače, kompanija Comp-Comerc u svom sastavu ima i NTC distributivni centar na nekoliko hiljada kvadrata gdje se skladišti i čuva i najosjetljivija roba u specijalnim komorama i uslovima koje zahtijeva.nyc2 Iz NTC distributivnog centra naručena roba – vaša narudžba, u datom roku se distribuira ili dostavlja na adresu na koju ste tražili. Tako je i sa Mummut pivima, čuvaju se u specijalnoj komori na temperaturi i uslovima koji su predviđeni za pivo. Na taj način je kompanija napravila jedan savršen krug usluge, od proizvodnje, preko prodaje i dostave. NTC logistički centar osim za robu koju oni proizvode ili su distributeri pružaju usluge skladištenja, transporta i dostave za druge proizvođače i kompanije. Cilj kompanije Comp Comerc je da uz pomoć dugogodišnjeg iskustva u dijelu uvoza, carinjenja, skladištenja i distribucije robe, kao i svojih kapaciteta skladišnog prostora i voznog parka, pruže klijentima kompletnu uslugu logistike do krajnjeg kupca i time im omoguće da svu svoju energiju i fokus preusmjere na samu prodaju i komunikaciju sa kupcima.


SRĐAN JOVOVIĆ, VLASNIK PIVARE MAMMUT
• Otkud naziv pivare “Mammut”?

- Mamut je životinja koja je nekada bila dio naše prošlosti i upravo smo htjeli da je “oživimo” kroz vodu koja dolazi iz zemljine dubljine, a nju odlikuje velika snaga i energija, i kao takva nas je inspirisala da napravimo i pivo sa njenim osobenostima: snažno, energično i mistično. Mamut je i dalje živ!DSC 5795 copy

• Jeste li zadovoljni prihvatom Mammut piva na crnogorskom tržištu?
- Od davno sanjanog sna do razrade ideje i vizije, pa do same realizacije smo prošli težak put, s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u pivarskoj industriji gdje smo imali prilike da radimo sa najvećima iz te oblasti u Evropi. Konstantno smo pratili trendove i sticali znanje i sve je to prethodilo odluci da pokrenemo sopstvenu pivaru. Činjenica da je Nikšić grad poznat po dobroj vodi nas je vodila da upravo u tom gradu pokrenemo proizvodnju iz sopstvenih izvora, jer je voda veoma bitan sastojak piva i nas to čini posebnim u čitavom regionu. Povjerenje za kvalitet našeg piva smo dali mladom tehnologu Bojanu Beljkašu kojem smo omogućili dodatnu edukaciju sa najboljim majstorima Evrope, a koji sada svoje znanje nesebično prenosi na mlade tehnologe Igora Dragnića i Nađu Klikovac. Veoma smo zadovoljni reakcijama sa tržišta kako Crne Gore tako i Srbije, a ubrzo nam kreće distribucija naših proizvoda na tržištu BiH i Hrvatske. Bili smo pozvani na kraft festival u Banja Luci gdje smo bili sa najboljim kraft pivarama regiona, što je i dokaz da pravimo dobro pivo.

• Kakvo je trenutno tržište kraft piva u Crnoj Gori?
- Kao veoma mlada privredna grana kraft pivo je na samom početku na tržištu Crne Gore, dok se u Evropi pa čak i u regionu, već nalazi u svim analizama tržišta piva i zauzima već ozbiljno mjesto. Sam trend krafta tek očekujem u bliskoj budućnosti kada će konzumenti željeti da piju nepasterizovano pivo punog ukusa, pravljeno od najboljih sirovina. Trend će se mijenjati kako u ugostiteljstvu, tako i u navikama potrošača, što se u svijetu već može osjetiti. Turisti koji posjećuju Crnu Goru već znaju sve o kraftu i traže domaća kraft piva što pokazuje interesovanje na dva festivala u prošloj godini i to Citra Kotor kao i Oktobarfest Budva. Ove godine će biti dosta festivala, najavljeni su već festivali u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, kao i poznati Beer Fest na Cetinju na kojima će potrošači moći da uživaju u najboljim domaćim kraft pivima.

• Predsjednik ste Udruženja kraft pivara Crne Gore. Koje su aktivnosti Udruženja? Šta planirate u budućnosti u pravcu podsticaja kraft pivarstva i popularizacije tog piva?
- Od skoro smo napravili Udruženje kraft pivara Crne Gore, koje čini 7 mladih pivara i to: Mlada Novska pivara, Fabrika, Akademija, Paun, Podgoričko pivo, Vađon, Alepivo i Mammut pivara. Udruženje ima dosta ciljeva pred sobom. Kao što sam rekao da je kraft odnosno zanatsko pivo mlada privredna grana nemamo zakonsku regulativu koju imaju kraft pivari u EU: obračun akcize u zemljama EU za male pivare gotovo da i ne postoji dok u nekim zemljama se obračunavaju po ljestvici veličine pivare i to do 50% akcize industrijskih piva što bi nas činilo konkurentnijim i pristupačnijim potrošačima. To je pitanje koje treba da se riješi. Takođe, cilj nam je omogućavanje boljih tržišnih uslova za zanatsko pivo jer monopolski položaj velikih industrijskih pivara čini prostor skučenim za domaće mlade pivare. Planiramo aktivnosti s ciljem edukacije tržišta za kraft piva, organizovanje kraft festivala. Želimo da kraft pivari imaju mogućnost pristupa IPA fondovima, jer za sada nemaju, jer se pivo smatra alkoholom dok za vino to ne važi. U zemljama EU pivo je hrana. Takođe, imamo namjeru da prisustvujemo – učestvujemo na svim bitnim festivalima u EU. Da pokažemo da i Crna Gora ima dobro kraft pivo.


BOJAN BELJKAŠ, GLAVNI TEHNOLOG U PIVARI „MAMMUT“
SLOBODA KREIRANJA UKUSA NOVIH PIVA DAJE MI ELAN ZA RAD
• Koliko je za Vas lično profesionalniizazov raditi u novoj pivari i biti kreator novih ukusa piva koja treba da se dopadnu crnogorskim, pa u krajnjem i potrošačima van naših granica?
- Smatram da za nekog ko je tehnologiju izabrao za svoj životni poziv, nema većeg profesionalnog izazova nego biti jedan od začetnika kraft pivarstva u Crnoj Gori. Ali, s obzirom da je ovo potpuna nepoznanica velikom dijelu crnogorske javnosti, i naša odgovornost je samim tim veća. Potpuno odriješene ruke u kreiranju novih ukusa i novih stilova piva je ono što mi daje elan da u gotov proizvod ugradim svo svoje znanje, energiju i ljubav prema pivu. DSC 5806A kako je mogućnost u stvaranju novih proizvoda neograničena, mi smo se u početnoj fazi proizvodnje odlučili za kreiranje šest stilova piva, počevši od klasičnijih lagera, preko zahmeljenijih- Hoppy lagera, zatim American i India Pale Ale stila, zaključno sa crnim pivom - Stout. Na taj način smo našim konzumentima ponudili široku paletu najrazličitijih ukusa, sa ciljem da svako ima mogućnost pronaći svoj omiljeni stil, i svoj omiljeni ukus. A za nekog ko je odgovoran za kvalitet proizvoda, svakako da nema veće satisfakcije i bolje nagrade od pozitivnih komentara i pohvala na račun piva. Biću možda neskroman pa ću reći, za sad su komentari fenomenalni, i to je ono što nam daje vjetar u leđa da iz dana u dan budemo sve bolji.

• Kakav je osjećaj kuvati neka nova piva, stvarati nove ukuse?
- Upravo taj neopisiv osjećaj stvaranja nečeg novog je to što me je i opredijelilo da se odlučim da prihvatim posao u kraft pivarstvu. Rađanje i građenje potpuno novog brenda, uzbuđenje koje sa sobom nosi kuvanje svake nove šarže i svakog novog stila, isčekivanje da se proba prva čaša najnovijeg projekta, ili ocjenjivanja na zajedničkim degustacijama, sve su to stvari koje me konstantno drže pozitivnim, i koje mi daju elan i snagu za dalje. A svakim novim pozitivnim komentarom, i iz dana u dan sve većim brojem istinskih ljubitelja kraft piva, dobijam obavezu da već razmišljam o nekim novim idejama, kako bismo nastavili sa širenjem asortimana, i ponudili nova iznenađenja našim konzumentima. A svakako će ih biti, ubrzo...


098A5705

PIVARA MAMMUT PROIZVODI 6 VRSTA PIVA
Pivara Mammut trenutno proizvodi 6 vrsta piva. Proizvodi pivare Mammut podijeljeni su u dvije glavne vrste piva i to Ejl (Ale) i Lager. Glavna razlika između ova dva piva se ogleda u vrsti kvasca koji se koristi, kao i temperaturi na kojoj sladovina fermentiše. Ejl je pivo gornje fermentacije, što znači da se pri njegovoj pripremi koriste čiste kulture kvasca koje svoju fermentaciju vrše pri površini i to pri znatno višim temperaturama. Ejl je oko 1000 godina starije pivo od Lagera, a odlikuju ga ukusi od slatkog do aromatičnog, kisjelkastog i gorkog. Pije se toplije, boje su mu uglavnom tamnije nego kod Lagera i kreću se od izrazito tamne, preko crvene do tamno zlatne i ćilibar boje. Gušće je i mutnije od Lagera, pjena je uglavnom slabija, ali može biti i postojana. Izuzetno je popularno u Engleskoj, Kanadi i SAD-u. 

Prime
Korišćenjem Ale kvasca, uz poigravanje sa tehnološkim procesom proizvodnje i vođenjem fermentacije na nižim temperaturama koja je karakteristična za lager piva, proizvedeno je lagano pivo Kölsch stila – Prime. Sorte hmelja iz Njemačke oblasti Tettnang ovom pivu daju blage i ugodno uravnotežene zemljane, biljne i cvjetne arome. Već sa prvom čašom sigurni smo da će ovo biti vaš izbor za vrele ljetnje dane.

Pilsner
Mammut Pilsner je dokaz da u našoj pivari i klasika može imati unikatnu aromu. Pažljivo birane i kombinovane njemačke sorte hmelja daju ovom Lageru srednje intezivne biljne i cvijetne note, uz blago provlačenje citrusnih tonova. Jednostavno rečeno - pivo koje morate zavoljeti na prvu čašu.

Mosaic
Mosaic – Hoppy Pilsner je po definiciji zahmeljeni Pilsner, a u stvarnosti pivo koje će u vama probuditi sva čula. Aromatizovani američki hmelj, uz poseban postupak „Dry Hopping“ zahmeljavanja na hladno, odgovoran je za neodoljivu aromu ovog piva. Mosaic nudi jedinstvenu i složenu mješavinu cvjetnih, tropskih i voćnih karakteristika, tako da će ovo pivo biti siguran izbor svih zaljubljenika u nove i neistražene ukuse njihovog omiljenog pića.098A5664India Pale Ale
Dok je stvaran Mammut mislilo se na žestoke pivopije. Zato, specijalni Mammut India Pale Ale predstavlja bjekstvo od klasike Lagera ka potpuno novim pivskim ukusima. Pažljivo vođenim tehnološkim procesom, uz kombinovanje 4 vrste američkih aromatičnih sorti hmelja, dobijen je jedinstven ukus tog piva, uz izrazito naglašenu gorčinu. Suptilno uklopljene arome crnog bibera, u kombinaciji sa srednje intezivnim cvjetnim, citrusnim i grejpfrutnim tonovima, uz provlačenje mirisa tropskog voća, učiniće da sva vaša čula uživaju.

American Pale Ale
American Pale Ale naziv je novog piva koje će vas opčiniti ukusom i ubijediti da savršenstva ipak postoje. Kada pažljivo odabrane tri vrste ječmenog slada ukombinujete sa 4 aromatične američke sorte hmelja, jedino što vam preostaje jeste da uživate u svakom gutljaju ovog piva. Izuzetno izbalansiranog ukusa, ne pretjerane gorčine, sa dominantno citrusno - tropskim mirisnim notama, njegova aroma će još dugo nakon konzumacije hraniti sva vaša čula, a sigurni smo i proširiti vaše vidike...

Stout
A za sve ljubitelje tamnog piva ovo je prava poslastica - Mammut Stout. Brižljivim odabirom i kombinacijom čak pet vrsta ječmenog slada, dobijeno je pivo intezivne arome, u kojoj dominiraju tonovi kafe, crne čokolade, meda, karamela i suvog voća. Neodoljiva kombinacija ukusa, uz kremastu pjenu, daje potpun doživljaj pri svakom gutljaju.

Pivara Mammut u ponudi ima i točena piva, kao i pakovanje u buradima od 10 litara koja su pogodna kako za lokale, tako i za privatne proslave. Pogledajte na: www.mammutpivo.me


 

TEKST: SANJA GOLUBOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IRENA BAJČETA I PIVARA “MAMMUT”

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!