Caffe slicica naslovne pored logoa 196

DZT Banner GLC 470x90 EN

Zemlja u koju je budućnost već stigla

Putopis: Katar

Priča o Kataru mogla bi da bude priča o snu i viziji, kao i putu do ostvarenja toga sna, kojim se Katar uspješno kreće nekoliko decenija. Prošle godine proslavili su 50. Dan državnosti. Ali ne kao mala, beduinska država na Bliskom Istoku, ne kao maleni dio Arabijskog poluostrva, već kao država u kojoj se ekstravagancija podrazumijeva, država sa najvećim BDP-om na svijetu, najboljim avio prevoznikom, najboljim aerodromom. U Kataru je sve najbolje, najmodernije, najbrže. I po tome u potpunosti pariraju Dubaiju i Abu Dabiju.

Iako se privreda Katara oslanja na naftnu industriju, jasno je da su Katarci prepoznali da nafta neće trajati vječno i okrenuli su se drugim privrednim granama. Mnogo se ulaže u infrastrukturu, turizam cvjeta, a njihova uloga domaćina svjetskog prvenstva u fudbalu ove godine, stavila ih je i na sportsku mapu.

doha flavius torcea ywwvpkaGO1M unsplashdoha

Katar je apsolutna monarhija kojom vlada dinastija Tani, i to od 1825. godine. Šeik Tamim je uspio da poboljša život građana, uspostavljajući napredne zdravstvene i obrazovne sisteme, proširio je infrastrukturu zemlje, povezao je sa svijetom. Podstiče se vjerska i nacionalna tolerancija. Iako je šerijatsko pravo glavni izvor zakonodavstva po ustavu, veliki dio propisa napravljen je po uzoru na savremene pravne prakse. Ipak, za najteže zločine (ubistva, silovanja, krađu, promet narkotika) ne očekujte milost. Možda zbog toga, ovih krivičnih djela gotovo da nema. Islam je najzastupljenija religija, ali u Kataru nije toliko rigidna kao na primjer u susjednoj Saudijskoj Arabiji. Skromnost u oblačenju se podstiče ali ne nameće. Ljudi su srdačni i ljubazni. U Kataru ste potpuno bezbjedni, stopa kriminala je zanemarljiva, možete se slobodno kretati, bez straha. 

IMG 20200103 120511

Ukupan broj stanovnika Katara je oko 2,3 miliona. Od tog broja nešto više od 300 hiljada su državljani Katara, a ostalo stranci. Indijci su najveća etnička zajednica, a pored njih ima mnogo Nepalaca, Filipinaca, Šrilančana, Pakistanaca i mnogih drugih nacionalnosti.

Msheireb un studio doha metro network stations dezeen 2364 col 9

U Dohi

Imala sam zadovoljstvo da dva puta posjetim Katar i da u Dohi provedem više od mjesec dana. Doha je moderna prijestonica, sa šarmom starog grada ali atmosferom metropole. Izuzetno je čisto, grad se besprijekorno održava, a najteže je odlučiti u koji park, šoping centar ili restoran otići. Obilje opcija se pruža pred svakim posjetiocem i zbilja je teško sve obići i u samoj Dohi a kamoli van grada.

Jedan od novijih djelova grada je Mshreib, napravljen tako da bude u potpunosti samoodrživ i da prati savremene “zelene” trendove. Kroz taj dio grada možete se voziti električnim tramvajem, a istoimena metro stanica je spektakl arhitekture, organizacije i uređenosti. Samo nekoliko stotina metara odatle je stari dio grada, divno očuvan i uređen Souq Waqif. U bilo koje doba dana, ovo je dinamičan i užurban centar kroz koji se kreće veliki broj ljudi. Male prodavnice svega i svačega su u svakom dijelu i ovdje se bukvalno može naći sve što zamislite. Tepisi i prekrivači jarkih boja mame sa izloga, tradicionalna i moderna odjeća i obuća, nakit, suveniri…pregršt svega da ponesete kao uspomenu na boravak u ovom biseru Arabijskog poluostrva.

Pearl

Msheireb 02 msheireb phase 1a 1b photo by hufton plus crow

Uveče sve vrvi od ljudi, bašte kafića i restorana su pune, a muzika se čuje u svakom dijelu ovog živopisnog mjesta.


 To je zemlja u koju je budućnost već stigla i biće zanimljivo vidjeti na koji način će nas Katar sljedeći put iznenaditi.


Jedan od mojih omiljenih djelova grada je Katara cultural village. Ovo je mjesto okupljanja umjetnika – slikara, književnika, muzičara. Programi se održavaju gotovo svakodnevno. Teatarski festivali na otvorenoj sceni amfiteatra, muzički programi na trgovima ili slikarske kolonije. U neposrednoj blizini je i čuvena Lafayette galerija, za koju morate imati prilično dubok džep ali ništa ne košta da se kroz nju samo prošeta.

Pearl of Qatar parira modernim turističkim projektima u susjednom Dubaiju. Napravljen u formi školjke i bisera, ovo je mjesto gdje su se smjestili najluksuzniji hotelski brendovi, savremena marina, kao i veliki broj različitih restorana. Gastronomska ponuda je toliko sveobuhvatna da je teško naći čak i neku manje poznatu svjetsku kuhinju da nema svoje predstavnike u Dohi.

Msheireb Msheireb Downtown Doha 1

Uz Pearl se smjestio Qanat, šarmantni dio grada, napravljen po uzoru na Veneciju. Od kanala, arhitekture, šarenih fasada i očaravajućih restorana, idealno je za prijepodnevnu šetnju i uživanje. Italijanska muzika se čuje u svakom dijelu ovog kvarta i zaista je teško oteti se utisku da ste u Italiji.

Nasuprot njemu, West Bay je moderni dio grada, sa oblakoderima i širokim bulevarima. Tu je smješten veliki broj hotela, restorana, šoping centara. Večera u nekom od restorana na najvišim spratovima oblakodera, sa kojih se vidi cijela Doha, doživljaj je koji se ne smije propustiti. Sa West Bay-a se izlazi na Cornish, elegantno šetaliste kojim se stiže do druge strane zaliva na kojoj je Souq Waqif. Šetnja u predvečerje ili džogiranje pored mora, pravi je ugođaj, a na svakom kilometru se ređaju predivni pejzaži i prizori u kojima se uživa.

Lusail

20211216 1639659685 939

Obavezna je posjeta Muzeju islamske umjetnosti i istoimenom parku, sa čijih se obronaka pruža spektakularan pogled na West Bay i čuvenu panoramu Dohe. Umjetnička zbirka ovog muzeja je impresivna i pravi ljubitelji umjetnosti je nikako ne bi smjeli preskočiti.

Kao što se stiče utisak da se Katarci trude da sve građevine budu ekstravagantne i ikonične, to su pravilo primjenili i na tržne centre. Da obiđete bilo koji shopping mall morate izdvojiti cijeli dan.

Villagio mall je napravljen po uzoru na Veneciju i kroz kanal koji prolazi centralnim dijelom, možete se voziti gondolom. Predlažem da svratite i do Luxury Courta, makar samo da gledate, jer su u ovom dijelu smještene prodavnice najluksuznijih brendova kao što su Cartier, Prada, Versace… Svi koji nešto znače u modnoj industriji su tu.

Mall of Qatar ili Festival City su velelepne građevine u kojima se nalaze bioskopi, luna parkovi, klizališta, skijališta…bukvalno sve što možete zamisliti. Nedavno otvoreni shopping mall Place Vendome, inspirisan je Parizom i ima preko 600 outleta, a prostire se na nevjerovatnih 148.000 m2.

Pearl of the Gulf 1

Prije dvije godine, kada sam prvi put bila u Kataru, željela sam da odem na posljednju stanicu na crvenoj liniji metroa – Lusail. Žena koja prodaje karte začuđeno me pogledala i pitala šta ću tamo kad taj grad još nije izgrađen. Dvije godine kasnije, na ovom mjestu je novi centar Katara, sa čuvenim Lusail kulama koje su već sada zaštitni znak ovog dijela Dohe. Iznikao je cijeli jedan novi grad sa svojim posebnostima i atrakcijama koje će tek postati poznate. Jedna od njih je i Lusail stadion na kojem će se u decembru odigrati finale svjetskog prvenstva u fudbalu, koji je sa svojih 80.000 mjesta impresivan prizor. Treba li reći da je i potpuno klimatizovan.

Souk

Klimatizacija spoljašnjih prostora zapravo nije ni najmanje neobična u Dohi. Zbog visokih ljetnjih temperatura, koje uveliko prelaze 40 stepeni, tu je u toku pravi poduhvat da se što više prostora klimatizuje. Tako u Garafa parku imate potpuno klimatizovanu stazu za trčanje, na kojoj je temperatura oko 26 stepeni, djelovi Katare i Souq Wakifa su takođe klimatizovani, kao i Oxygen park, što boravak na ovim prostorima čini prijatnim, čak i u vrelim ljetnjim mjesecima.

stadion

Dok ste u Kataru, teško da se može desiti da nije organizovan neki festival ili događaj. Uvijek se negdje nešto dešava. Tokom mog boravka vatrometi su bili organizovani gotovo svake večeri, u čast Dana državnosti. Air show je bio spektakl katarske avijacije, kojim je zatvorena parada u čast praznika. Internacionalni festival hrane trajao je deset dana u Al Bidda parku, na kojem ste mogli da probate delicije sa svih strana svijeta. Laser šou se održavao u večernjim satima na Corniche-u. Festival balona je svake večeri tokom desetak dana nudio pravi šou u Aspire parku.

Place Vendome Mall

Jednostavno, u Dohi vam ne može biti dosadno. Taj grad nudi toliko toga za vidjeti, čuti, iskusiti. To je zemlja u kojoj se budućnost i prošlost spajaju u fantastičnom spektaklu arhitekture, kulture, tradicije, gostoprimstva, gastronomije, zabave, sporta, umjetnosti. To je zemlja u koju je budućnost već stigla i biće zanimljivo vidjeti na koji način će nas Katar sljedeći put iznenaditi.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!