Caffe slicica naslovne pored logoa 196

DZT Banner GLC 470x90 EN

Najljepši dio našeg mora na dohvat ruke

Jedinstvena turistička ponuda u srcu UNESCO-vog zaliva /

Izlet kroz sva mora na planeti počinje bazenima koji prikazuju Svjetsko more i život u Sredozemnom moru. Centralna cjelina predstavlja biodiverzitet Jadranskog mora. Treća specijalna sekcija prikazuje morski život Bokokotorskog zaliva. Akvarijumi na izlazu, pored toga što predstavljaju život u tropskim morima, posebno su interesantna jer u njima možete i dodirnuti more i sve što se u njemu nalazi.

Ljubitelji živog svijeta mora i okeana, decenijama su iz Crne Gore morali da posjećuju akvarijum u Dubrovniku, u susjednoj Hrvatskoj, kao najbliže mjesto da zadovolje svoju znatiželju i bliže upoznaju pojedine vrste. Zidine tvrđave Sveti Ivan u Starom gradu već 70 godina su dom između 50 i 100 morskih vrsta koje godišnje obiđe oko 60.000 posjetilaca.

 branka pestoric akvarijum Dr Branka Pestorić

No, prošlog septembra je i Crna Gora dobila sličan, izuzetan objekat u samom srcu najzaštićenijeg dijela crnogorske obale, u Kotorskom zalivu koji je dio baštine UNESCO-a. Novootvoreni „Akvarijum Boka“ bi, bez sumnje, trebalo da bude jedna od glavnih turističkih atrakcija ovog ljeta.

institut za biologiju mora akvarijum boka
Institut za biologiju mora ,,Akvarijum Boka''

Dugogodišnje pripreme

Godinama se u kotorskom Institutu za biologiju mora govorilo i skupljalo iskustvo o specifičnom prostoru koji bi, osim naučne, imao i svoju edukativnu i turističku namjenu. Finalna faza njegovog formiranja trajala je tri godine.

akvarijum 1

Dr Branka Pestorić iz Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ – kako glasi puni naziv novog dragulja ponude gostima u Kotoru – kazala nam je da je prvi i jedini javni akvarijum u Crnoj Gori konačno „nastao na papiru“ krajem februara 2020. godine kao dio Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. Prvobitni plan bio je da vrata ovog akvarijuma budu otvorena još u martu i aprilu 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa sve zaustavila i odgodila za period kada posjete budu bezbjednije. Tako se njegovo zvanično otvaranje čekalo godinu i po…

I sada je konačno svima dostupan na šetalištu Plagenti u Kotoru, svakog dana od 10 do 20 sati.

zvijezda 2

02 54

„Ovo je najljepši akvarijum! Znam da zvuči subjektivno, ali drugačije ne može ni biti kada je to naš akvarijum, u kojem se nalazi toliko vidljive i nevidljive ljepote našeg mora“, rekla je Pestorić.

Četiri tematske cjeline

„Akvarijum Boka“ zvanično čine dvije cjeline. Primarni je upravo akvarijum, koji je počeo s radom prije osam mjeseci. Uz njega, uskoro će biti aktivan i spasilački centar za morske kornjače namijenjen povrijeđenim jedinkama, a u kome će stručnjaci pri Institutu za biologiju mora pomagati u njihovoj rehabilitaciji i ponovnom puštanju u prirodno okruženje.

U samom objektu nalazi se 18 tankova prepunih najrazličitijih biljnih i životinjskih vrsta, koje vas pomno posmatraju – s obzirom na to da okeani i mora prekrivaju više od 70 odsto planete, te da smo mi na kopnu praktično njihovi „gosti“. Svi akvarijumi podijeljeni su u četiri tematske izložbene cjeline.

morski konjic

hobotnica2

Na ulazu su četiri bazena koji prikazuju Svjetsko more i život u Sredozemnom moru. Centralna cjelina kroz sedam akvarijuma predstavlja biodiverzitet Jadranskog mora. Treća specijalna sekcija – iako sa samo dva bazena - svakako je najdragocjenija, jer prikazuje morski život Bokokotorskog zaliva. Tri akvarijuma na izlazu, pored toga što predstavljaju život u tropskim morima, posebno su interesantna jer u njima možete i dodirnuti more i sve što se u njemu nalazi.

01 17

„U akvarijumu za sada imamo šezdesetak vrsta, a mogu slobodno reći da nam je cilj da ih bude stotinu. Posjetiocima koji su do sada obišli akvarijum, omiljena vrsta je bila raža. Privlačni su im i morski konjići, te meduze - kojima se ne radujemo kada ih sretnemo u prirodi, ali i te kako fasciniraju svojim pokretima kada su u kontrolisanim uslovima. Hobotnica takođe izaziva posebnu pažnju, kao i sipe dok plivaju i nisu zakopane u pijesak. Pored njih, posjetiocima su interesantne i kernja - kao najveća vrsta u akvarijumu, te kostorog specifičnog oblika“, kazala je Pestorić.

hobotnica3

01 2


Pravila ponašanja

Kako bi svi mogli da uživaju i budu bezbjedni, iz „Akvarijuma Boka“ napominju da je neophodno slijediti i određena uputstva.

- Pod može biti klizav, pripazite pri hodanju

- Bazen na dodir omogućava bliski susret sa životinjama, ali morate striktno slijediti uputstva vodiča

- Nemojte dodirivati ili tapkati po izložbenim bazenima

- Nemojte ništa bacati u bazene

Zabranjeno je:

- Nošenje rolera i rolšua, kao i trčanje po objektu

- Pušenje e-cigareta

- Hranjenje životinja

- Uvođenje životinja, osim pasa pomoćnika i vodiča

- Korišćenje blica, stativa ili selfi-štapova, dronova i objavljivanje foto i video snimaka

- Unošenje opasnih predmeta, oružja-igračaka, vodenih pištolja i prskalica

- Hodanje po travi, sjedjenje na zidovima, podu ili rukohvatima, bacanje smeća

- Nošenje neodgovarajuće odjeće


03 4

Posebno mjesto za pešikane i korale

Akvarijum je jedno vrijeme bio nedostupan posjetiocima. Iako je otvoren prošle jeseni, tokom marta i aprila se užurbano radilo kako bi cijeli centar bio proširen i dobio nove sadržaje koji se mogu vidjeti od kraja maja.

Instalirana su dva nova akvarijuma. Bazen od fiberglasa čija je širina tri metra, visina dva, a dubina 1,9 metara, sada je najveći u kotorskom akvarijumu. On je domaćin vrstama koja žive u otvorenom moru.

pesikan

„Nakon što je uspostavljena biološka filtracija, taj akvarijum je bio spreman za naseljavanje manjih ajkula našeg mora. Inače, imamo dva pešikana koji su izloženi u otvorenom bazenu, a koji sami po sebi predstavljaju veliku atrakciju za posjetioce“, ispričala je naša sagovornica.

Osim ovog, ugrađen je još jedan, skoro dvostruko manji bazen čija je namjena takođe specifična.

korali

„On je prilagođen naseljavanju korala, koji su izuzetno značajni organizmi svakog mora, pa i našeg. Među njima je i takozvani 'zlatni koral', kojeg u Bokokotorskom zalivu ima više nego u cijelom Mediteranskom moru. To je još jedan dokaz da je naš akvarijum - najljepši“, otkrila nam je Pestorić.

Gledati i učiti

Želja svih zaposlenih u „Akvarijumu Boka“, kao dijela Instituta za biologiju mora, jeste da kroz ovaj jedinstveni centar obrazuju posjetioce. Kaže da će svi biti u prilici da nauče veoma mnogo o našem dijelu Jadranskog mora, o biodiverzitetu, njegovoj zaštiti, ali i ugroženosti.

02 7

04 27

Zato ne čudi što je i dvorište akvarijuma uređeno u skladu s tim načelima i predstavlja dodatni sadržaj svemu onome što se može vidjeti unutar objekta Instituta za zaštitu mora, čiji je sastavni dio i „Akvarijum Boka“.

„Izložba koju smo postavili na otvorenom prostire se na površini od čak 950 kvadratnih metara. Nakon prolaska kroz kapiju akvarijuma sa šetališta pored mora, posjetioci će imati jedinstvenu priliku da uživaju u parku sa mediteranskom florom, kao i specifičnim eksponatima postavljenim duž staze, a koje ćemo povremeno mijenjati“, kazala je naša sagovornica.

akvarijum 2

Nevidljivi svjetovi

Dvorište sada upotpunjuju i dva paviljona, odnosno vitrine. U jednoj će se nalaziti „nevidljivi svijet“ planktona i mikroorganizama, dok je drugi trenutno posvećen možda najznačajnijoj temi današnjice – plastici i otpadu u moru, čije posljedice uveliko osjeća i živi svijet na kopnu.

Uz ove dvije vitrine posjetioci će naći posebne svijetleće panele, koji posjeduju QR-kodove. Kako nam je rekla Pestorić, njihovim skeniranjem može se dobiti više informacija o samim bazenima. Na sličan način uskoro će biti moguće pratiti uputstva audio-vodiča na više jezika.

Akvarijum Boka

Pored vitrina, u dvorištu su i dva LED ekrana - totema na kojima će biti prikazivane edukativne forme i filmovi o Institutu za biologiju mora, uključujući njihove aktivnosti i projekte.

sipa

I amfiteatar koji ima, naravno, oblik talasa takođe je rekonstruisan. Sada će moći da se koristi za predavanja i prezentacije kako posjetiocima, tako i stručnjacima koji će biti gosti akvarijuma.

Pogodnosti Plave propusnice

U susret ljetnjoj sezoni, svi koji dođu u Kotor imaju mogućnost da besplatno nabave Plavu propusnicu koja im nudi popuste ne samo za ulazak u „Akvarijum Boka“, već i za slična mjesta u još dvije susjedne zemlje.

aplikacija

„Objedinjavanje ove ponude nastalo je kroz međunarodnu inicijativu u koju su još uključeni Dubrovnik i njegov Akvarijum, te dvije Vodene staze „Hutovo blato“ i „Mostar“. Svaka Plava propusnica ima jedinstvenu šifru koja vlasniku daje pravo da kupi jednu ulaznicu sa popustom za sve četiri tematske rute“, navela je Pestorić.


Ulaznice za „Akvarijum Boka“

Cijene ulaznica za „Akvarijum Boka“ uz Plavu propusnicu jeftinije su 20 do 30 odsto.

„Ciljna grupa su nam porodice, pa su i karte tome prilagođene. Tako porodična karta za dvoje odraslih i dvoje djece košta 15 eura s popustom. Pojedinačna karta za odrasle je osam eura, a za djecu četiri eura. Uz to, Plava propusnica omogućava dodatne popuste i na drugim destinacijama“, precizirala je Pestorić.

U slučaju da nemate Plavu propusnicu, za porodičnu kartu izdvojićete 21 euro, za onu namijenjenu odraslima deset, a za djecu šest eura. Povoljnije su i cijene karata za studente, penzionere, osobe sa invaliditetom i za grupne dolaske, kao i one za cijelu godinu.


riba list

zlatni koral ribe

Kreirana je i aplikacija sa elektronskim vodičem za android i IOS mobilne uređaje, koja je takođe podijeljena po tematskim rutama.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!