Caffe slicica naslovne u zaglavlju sajta 194

DZT Banner GLC 470x90 EN

Sitnice koje bude lijepe uspomene

Magični svijet sjećanja /

U današnje vrijeme, kada birate suvenire na putovanjima,  gotovo je besmisleno hvatati se za ljepljive magnete ili preskupe sitnice koje možete naći na aerodromima. Umjesto toga, obratite pažnju na nesvakidašnje, neobične stvari koje mnogo bolje mogu predstaviti zemlju koju ste posjetili.

Кada razmišljamo o suvenirima, vjerovatno vam na pamet padaju ogromne kolekciju magneta, šoljica i privezaka za ključeve koje ste prikupljali godinama ili dobijali na poklon. Međutim, svijet uspomena može biti mnogo uzbudljiviji! Кada izbjegnete turističke zamke i uobičajene stvari, možete pronaći niz zanimljivih, korisnih i prelijepih kolekcionarskih predmeta na svojim putovanjima širom svijeta. Fokusirajte se na specijalitete svake zemlje i bićete iznenađeni svojim ulovom. Kako bismo vam pomogli pri izboru interesantnog i unikatnog suvenira tokom sledećeg putovanja, evo nekoliko nesvakidašnjih predloga.

Italija – boca vina?

Gutljaj rajskog italijanskog vina vratiće vas na put u Italiju, a i vaši prijatelji će uz koji gutljaj moći da preko ukusa osjete duh predivne Italije. Кvalitet italijanskog vina je opštepoznat i zato je jedan od najboljih suvenira za ponijeti kući bocu fantastičnog vina. Ima mnogo toga da se izabere, na primjer, Vermentino i Nuragus, svježa, bijela vina, ili crveno Carignano vino ili Nepente. Zavisi i od regije u kojoj ste boravili. Vina odležavaju godinama u francuskim barikama i iza toga stoji mnogo tehnike i preciznosti. Vina su definitivno skuplja varijanta suvenira, ali su pravi izbor.

italija

Francuska: makaroni dakako 

Makaroni postaju sve popularniji u inostranstvu i jedan su od najpoznatijih francuskih deserta. Poslastičarnica ,,Laduree'' je postala slavna u pronalasku makarona na dva sprata. 1930. godine izmislili su planetarno popularna dva makarona kolačića u sendviču sa kremastim ganaš punjenjem. Od svog osnivanja 1862. godine, Laduree je povećao prodaju preko 15.000 makarona dnevno, čime je Laduree postao jedna od najelitnijih svjetskih prodavnica makarona. Кutija od 8 makarona košta oko 15 eura, a svaki makaron pojedinačno oko jedan i po euro. Pakovanje je prelijepo i ovo je odličan poklon za ponijeti kući. Među najpopularnijim ukusima su vanila, ruža, limun i slana karamela... birajte koji ukus nosite kući.

francuska


Ko ne želi da njihova sjećanja sa putovanja ostanu nezaboravna? Nebitno da li ćete kupiti razglednicu, komad lokalne hrane ili bocu  pića, figuricu ili nešto sasvim drugačije,  bitno je da uvijek postoji nešto na šta možete da se osvrnete po povratku sa putovanja, i prisjetite se divnih uspomena...


Njemačka: komadić Berlinskog zida, to je dobra priča

Berlinski zid je možda jedan od najpoznatijih istorijskih spomenika Njemačke. Svake godine na hiljade ljudi odlazi da posjeti Berlin i vide šta je od njega ostalo. Zanimljivo je da suvenirnice u blizini prodaju ono što proglašavaju stvarnim djelovima Berlinskog zida! Sa ovim suvenirom bukvalno ćete ponijeti dio istorije kući. Većina ima šarene grafit boje. Iako tehnički ne postoji pravi način da se provjeri da li je kamen odlomljen od zida, to će sigurno biti odlična priča za ispričati. I na kraju krajeva, nijesu li priče i sjećanja najvažniji aspekti suvenira?

njemačka

Švajcarska: i, naravno, čokolada

Putovanje u Švajcarsku definitivno ne bi bilo isto ukoliko ne degustirate bar nekoliko svjetski poznatih švajcarskih čokolada. Švajcarski brendovi kao što su Lindt, Toblerone i Nestle napravili su revoluciju u umjetnosti čokolade širom svijeta. Dobra odluka je da kući ponesete umjetničko djelo u obliku čokolade nekog od majstora čokolada iz rodnog mjesta mliječne čokolade? Švajcarska je raj za ljubitelje čokolade jer moderni proizvođači čokolade kombinuju jedinstvene ukuse i stvaraju savršene kreacije čokolade u prodavnicama širom grada. A tek kad im vidite pakovanja... Prosto neodoljivo!

švajcarska

Kina: pisana kaligrafija

Kineska kultura se značajno razliku od naše, tako da vjerujemo da će vam brojne sitnice biti drugačije i privući pažnju. Ipak, ako želite jedan pravi, istorijski suvenir onda je pisana kaligrafija idealan izbor. Кaligrafija je jedan dio kineske kulture, sa tradicijom dugom hiljadama godina. Možete dobiti čak i prilagođenu, rukom pisanu kaligrafiju sa bezbroj lokacija širom Кine, uključujući Šangaj, Peking ili bilo koji veći grad. Svoje porodično ime možete napisati lijepim kineskim slovima od strane prilagođenog kaligrafa, koji se obično nalazi na starim turističkim pješačkim ulicama u gradu. Većina umjetnika će takođe imati izbor okvira i bambusovih četkica koji će ići uz vašu kupovinu kako biste i sami mogli da isprobate ovu vrstu umjetnosti u svom domu.

kina

Holandija: ukrasno posuđe – nema greške

Zemljano posuđe sa plavim nijansama zvano Delftvare je ponos Holanđana još od 17. vijeka. Ova plavo-bijela grnčarija je prepoznata u cijelom svijetu i smatra se za veoma dragocjenu stvar za kolekcionare. Djelić ovog prelijepog tradicionalnog holandskog dizajna sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Ako vam je skupo, imate jeftinije i svakako fantastične verzije šarenih tanjira... Sigurni smo da će ovo posuđe uljepšati bilo koji dio vašeg doma. 

holandija

Rusija –  babuške zauvijek pravi izbor

Definitivno jedan od najpoznatijih ruskih suvenira – babuške. Pravi naziv za babuške zapravo je matrjoška, a on se može tumačiti na nekoliko načina. Кod nas se ustalio izraz babuške kojim se označava da ove drvene figurice predstavljaju baku i njene ženske potomke. Međutim, njihov originalni naziv ukazuje na majku, pa bi se male lutkice unutar nje mogle tumačiti kao njene ćerke. Mnogi kulturolozi izgled babuški upoređuju sa izgledom čuvenih „paleolitskih venera“. Zajedničko im je to što predstavljaju krupne i snažne žene. Ove figurice povezane su sa kultom plodnosti i rađanja.

rusija

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!