Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Desetka iz drugarstva

Jubilarno izdanje Lake festa pod sloganom “Ponovo zajedno sa muzikom” ispunilo očekivanja posjetilaca /

Kao i svake godine sve je na jezeru bilo puno pozitivnog naboja, vrhunske svirke, druženja sa mnoštvom dragih ljudi i upoznavanju novih. U tome i jeste čar festivala. Posebno Lake-a, koji svi smatramo svojim. Zato ćemo ovogodišnji festival dodatno upamtiti jer nam je nakon duge izolacije i mnoštva loših vijesti bio izduvni ventil koji nam je itekako trebao! Mi već sa nestrpljenjem čekamo narednu godinu, nova druženja, svirke i energiju koja se ne zaboravlja. Lake fest je prva ljubav, a zna se da ona nema zaborava!

HLADNO PIVO DSC 9272 Mile Kekin

Deset godina je prošlo kao tren. Onu prošlu što je umjesto skakavaca pojede korona, ne računamo. Zato smo ove godine slavili deseti rođendan našeg omiljenog muzičkog festivala – Lake festa.

Rođendansko slavlje je bilo u potpunoj neizvjesnosti do nekoliko dana pred planirani početak. No, uprkos raznim problemima i izazovima, organizatori su uspjeli da izvuku maksimum i prirede vjernim fanovima predivno trodnevno slavlje!

MORTAL KOMBAT DSC 8902 Mortal kombat

Oko Nikšića je tih dana bukvalno gorjelo, ali je i atmosfera na festivalu bila usijana. Željna dobrog zvuka, provoda i druženja okupila se stara garda i pojačana novim naraštajima uz rock’n’roll uživala pokraj Krupca ne samo za vrijeme trajanja festivala, već i dan prije i poslije.

Da se zna, epidemiološke mjere su u potpunosti ispoštovane. Posjetioci su imali mogućnost da se u kampu testiraju, a na ulazu su svi morali da pokažu potvrdu o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom testu. Tako je Lake fest uz tradicionalne kampanje podizanje stanja svijesti o ekološkim problemima, ove godine imao i ulogu u povećanju broja vakcinisanih i testiranih osoba.

PSIHOMODO POP DSC 0124 Psihomodo pop

Kampovanje

Ove godine je, što je i razumljivo, bilo nešto manje kampera nego ranijih godina. No, atmosfera nije bila nimalo gora nego prije. Naprotiv!

Pilo se i pjevalo tokom cijelog dana. Ove godine najfotografisaniji detalj u kampu bio je jarbol sa četiri zastave: Velsa, Kube pojačana likom legendarnog Če Gevare, Jamajke sa likom Boba Marlija i naravno jugoslovenska sa crvenom petokrakom zvijezdom. Dok sam fotkao ove zastave okupane suncem u sutonu, čuh da me neko doziva.

HLADNO PIVO DSC 9065 Hladno pivo

A ko će drugi nego stari svat Lake festa – Dalibor Daka Vuksanović. Cjelivamo se i za zdravlje pitamo. Sesilija već sipa rakiju, ostali nazdravljaju pivom. Čekamo Marka da se probudi pa da lagano krenemo na nastupe. Iskoristimo vrijeme da pretresemo situaciju, vidimo ko je sve tu, a ko je (ne)opravdano odsutan! Slikamo se za instagram i širimo ljubav i pozitivnu energiju. Ne prođe par minuta, kad stiže poruka od Elhane. Kaže da joj izljubim Cecu i Daku. Žao joj je što ove godine nije sa nama.

A tih stotinjak metara od kampa do ulaza su se prilično odužila. Svako malo sretnem nekog od društva. Korona je učinila svoje pa se sa mnogim nijesam vidio taman od prošlog festivala. Đole, Nina, Brna, Jelena, Savo, Nešo, Vanja, Manda i Medo... Sa svima po minut, dva priče i dijeljenja emocije što smo ponovo na istom mjestu!

Dan prvi

Jubilarni 10. Festival je otvorio kolašinski bend “Rudolf”. Peko i drugari su pržili na bini, a fanovi su ih sa oduševljenjem dočekali. Nakon njih je nastupao beogradski heavy metal/punk sastav “Mortal kombat” koji je tvrdim zvukom i provokativnim tekstovima razgalio publiku.

Rudolf Rudolf

Koncert “Hladnog piva” je uvijek spektakl i nešto što se pamti. Zvijezde večeri su svirali nešto više od sat i po vremena, a publika je pjevala uglas s njima. Frontmen benda Mile Kekin kazao je publici da su presrećni što imaju prilike da ponovo nastupaju i da je to sasvim dovoljan razlog da daju sve od sebe kako bi publika uživala u svakom trenutku!  Publiku su pivari obradovali i informacijom da će na jesen ući u studio i posvetiti se snimanju novog albuma. Na nekom narednom Lake festu uživaćemo u nekim novim hitovima Kekina i drugara.

“Psihomodo pop” je nekad žario i palio širom velike Jugoslavije. Da ih vrijeme nije potrošilo pokazali su prve večeri na bini kraj Krupca. Puni energije i žestokom svirkom razgalili su okupljene koji su uglas pjevali njihove hitove.

VRANJKOVIC DSC 0511 Nikola Vranjović

Prvu noć ovogodišnjeg festivala zatvorio je kantautor Nikola Vranjković, čest gost Lake festa. U emotivnom obraćanju publici popularni muzičar je kazao da je veoma povezan sa ovim festivalom, da mu je izuzetno drago što je cijela priča opstala, a da organizatorima koji su kako reče “divni ljudi” želi sve najbolje!

Ono što je publika primijetila bila je bina, tehnički bogatija i bolja nego prethodnih godina. Svjetlosni efekti su davali dodatnu draž odličnom zvuku pa je ukupan dojam zaista bio sjajan.

Dan drugi

Drugi dan festivala otvoren je nastupom crnogorskog benda “Parampaščad”, a nakon njih na binu je izašla mostarska grupa “Zoster”. Publika je lagano pristizala, a atmosfera se zagrijavala iz minuta u minut. “Zoster” je svirao na prvom Lake festu, a na jubilarnom su briljirali. Publika ih osjeća kao svoje, pa je nastup zaista bio na vrhunskom nivou.

SUNSHINE DSC 3279 Sunshine

Članovi kultnog pank benda “Goblini” pokazali su da im godine ne prave nikakvu prepreku da muzikom razgale masu. Šabčani su “pržili” kao u najboljim danima, a na sve strane su bile šutke, čaše s pivom su letjele u vis… Rok se vratio u grad!

PARAMPAŠČAD DSC 1954 Parampaščad
ZOSTER DSC 2353 Zoster
PUBLIKA DSC 4820

Kultni hip-hop metal bend “Sunshine” bio je na vrhuncu zadatka. Publika je uglas pjevala stare hitove: Ombre, Priđi mi ti, Da li sam… Egzaltacija je nastala kada je bend počeo sa uvodnim ritmovima pjesme “Misli mene gone”. Publika na Krupcu je poludjela, a svi su kao jedan pjevali vođeni dobro znanom melodijom.

SUNSHINE DSC 3725 Sunshine

Drugo veče je zatvorio “Six pack”, pank rock bend iz Smederevske palanke “Six pack”.

SIX PACK DSC 3769 Six pack

Obilježavanje 30 godina ekološke države Crne Gore

U sklopu Lake festa realizovane su aktivnosti na promociji 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori koje će doprinijeti oživljavanju ove ideje, ali i preispitivanju dalje posvećenosti i njene adekvatne realizacije. Ove aktivnosti je pratila i snažna medijska kampanja koja za osnovni cilj ima podizanje svijesti i znanja društva o očuvanju životne sredine za buduće generacije.

MAJICE DSC 3858

Logo koji oslikava 30 godina ekološke države Crne Gore rad je umjetnice Milene Živković. Polazište za dizajn loga proizilazi iz dva prirodna motiva, koja nijesu tipična u predstavljanju Crne Gore, a to su Trnovačko jezero u obliku srca i list djeteline koji je takođe u obliku srca. Spajajući simbolično mikro i makro kosmos, sa sloganom SVAKI LISTA SVAKA KAP, u kontekstu veličine izjednačavaju važnost velikog i malog, taj spoj vizuelno simulira broj 30, tri decenije od proglašenja Crne Gore za ekološku državu. List djeteline u prirodnom obliku kada se posmatra jedan njegov dio izgleda kao okrenuto zeleno srce, simulacija broja 3, dok plavo srce tj. Trnovačko jezero predstavlja 0, u toj jednostavnoj kompoziciji gradi se broj 30.


PUBLIKA DSC 0302

Dan treći

Posljednji dan festivala započeo je nastupom lokalnog benda “Štrajk mozga”, koji je nedavno objavio album prvijenac “Mind slaves”. Nakon njih na binu je izašao Dejan Petrović Big band i počelo je ludilo!

DEJAN PETROVIC DSC 4426 Dejan Petrović Big band
GOBLINI DSC 2859 Goblini

Bend je svirao strane i domaće hitove u potpuno drugačijim obradama, pa su poznate rok, metal i rep pjesme uz elemente etna raspametile masu. Svirka je bila toliko dobra da je publika tražila produženje nastupa, pa su Petrović i članovi njegovog benda na bis izveli još nekoliko numera.

ŠTRAJK MOZGA DSC 3886 Štrajk mozga

Rokeri iz Gornjeg Milanovca “Bjesovi” su još jedan od bendova koji se u Nikšiću osjećaju kao u svojoj kući. Publika ih tako i prihvata pa je i njihov nastup obilovao razmjenom dobre energije između muzičara i publike. Slično je bilo i na nastupu novosadske grupe “Ritam nereda” koji su napravili pravi lom i usijali atmosferu pred sam kraj festivala.

RITAM NEREDA DSC 6035 Ritam nereda

Pančevački bend “Iskaz” zatvorio je deseti “Lake fest”.

ISKAZ DSC 6817 Iskaz

Organizatori se nadaju da više neće biti pauza i da će iz godine u godinu festival da se razvija i donosi neke inovacije.

Mi već sa nestrpljenjem čekamo narednu godinu, nova druženja, svirke i energiju koja se ne zaboravlja. Lake fest je prva ljubav, a zna se da ona nema zaborava!


Društvena odgovornost uvijek u fokusu

U okviru kampanje "Kad pijem ne vozim", dugogodišnji partner festivala, Pivara "Trebjesa", subvencionirala je dio cijene karata za prevoz na relaciji Nikšić – Krupac, kao i Krupac – Podgorica.

I ove godine, osmi put, realizovana je ekološka kampanja “Rock & Recycle”, koju realizuje Pivara „Trebjesa“, koja za cilj ima da pozove posjetioce da vode računa o tome gdje bacaju otpad, kako bi festivalski prostor ostao čist. Za 10 prikupljenih plastičnih čaša i donijetih na Rock & Recycle štand, posjetioci su dobijali ceger ili šešir.

U prethodnim godinama posjetioci su bili vrijedni i prikupili ukupno preko 165 hiljada plastičnih čaša i poslali ih na reciklažu!


 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!