175CM Slicica naslovne pored logoa copy

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Novi veganski restoran u Podgorici: Vegan Paradise Food

Raj za vegane
Veganstvo nije samo ishrana već dosta kompleksniji životni stil. Vegani su pojedinci koji svojim izborom nekonzumiranja životinjskih namirnica bilo koje vrste skreću pažnju i na neke drugačije etičke kodekse, zaštitu životne sredine i naravno hrane se „zdravije“ u odnosu na suprotstavljenu grupu. Ipak znamo da zdravlje leži u starom dobrom balansu, a posebno važno je upravo to što je otvaranje ovakvog restorana Podgoricu upisalo na listu vegan-friendly destinacija.

DSC 1572Atraktivna lokacija na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog

Prvi veganski restoran u Podgorici
Veganska ishrana odlikuje se predivnim šarenišem. Definiše je raznolikost namirnica koje nijesu životinjskog porijekla: svježe voće i povrće, koštunjavo voće, proizvodi od cijelog zrna raspoređeni u piramidi ishrane u preciznim mjerama ne bi li optimalni unos proteina, bjelančevina, masti i vitamina bio zadovoljen. Crna Gora je i dalje ono kaskajuće tržište koje ne gaji pretjeranu osjetljivost ili razumjevanje prema striktnim veganima i meniji u restoranima su prilagođeni tek toliko da se jedno ili eventualno dva jela mogu svrstati u veganska, sve dok nam se 29. decembra 2019. godine nije dogodio tim Vegan Paradise Food-a. Njihova priča je ona prava porodična koja počinje manjim restoranom u Budvi, a zatim raste do podgoričke varijante locirane na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog. Po ličnom izboru svi vegani ili vegetarijanci, koncipirali su svoj restoran tako da svako ko se priklanja nekoj od pomenutih skupina može sastaviti kvalitetan obrok, ukusan obrok i obrok po jako dobrim cijenama – jer znamo da veganska ishrana važi za onu „skuplju“. I naravno – sve to zasladiti neodoljivim desertom.

DSC 1549Lagana peciva sa različitim varijacijama punjenja
DSC 1551Popularne pice sa podlogom od heljdinog brašna i nadjevom od svježeg povrća ili sejtana

Šareni meni za svačiji ukus
Budvanski Vegan Paradise Food-a postoji oko dvije godine i njegova ciljna grupa i dalje jesu stranci i turisti, no u poslednje vrijeme raste interesovanje i naših ljudi. Podgoričani su na otvaranje ovog tipa restorana odgovorili iznenađujuće pozitivno, to jest ona su publika koja se vraća – bez obzira na to da li je vrijeme posta ili nije. U trenutku naše posjete, mirni enterijer kojim dominira zeleni mural starih maslina bio je ispunjen mahom poslovnim ljudima – jer smo se zadesili tokom pauze za doručak. 88279335 1515837185244102 8076834857060899129 n copyGospodin Alexander nam ipak skreće pažnju na to kako je grupa posjetilaca šarena i kako od veganskih opcija ne bježe ni oni mlađi, a ni stariji. Što manje šećera, što manje ulja uz forsiranje dinstanja a ne prženja, i to maslinovog a ne suncokretovog ulja, bez aditiva, bez vještačkih nadjeva, bez pojačivača ukusa – meni se mijenja na dnevnoj bazi i ponavlja sedmično. Ekipa kuvara je internacionalna, tako da od recimo izraelskog falafela ili baba ganuš-a za koje je rezervisan četvrtak, sve do azijske kuhinje koja dominira nedjeljom, paleta jela biva zaista široka i po samouslužnom principu gradite svoj obrok od toplog variva, pa do glavnog jela. DSC 1539Postavka slatkih delicija varira od pita sa bogatim nadjevima šumskog i sezonskog voća, dok na gornjim policama najmirisnije vitrine dominiraju sitni čokoladni kolači na mjeru, biskviti, čokoladne torte. Poslednja izmjena na meniju je uvođenje domaćeg sejtana – namirnice koja po izgledu i teksturi nalikuje nekoj šnicli ili bifteku, što se pokazalo kao jedno od omiljenih jela Podgoričana koji po starom dobrom principu onog kućnog ručka uz sejtan biraju i topli potaž ili čorbu.

87344060 488262382062936 7059764663719700460 n copyNedjelja rezervisana za koncert klasične muzike
81375750 170297091001626 7365273601944412765 n copyOslikavanje murala u podgoričkom restoranu

Niz edukativnih sadržaja
Ova veganska priča je mnogo više od dva restorana, pa otkrivamo da brend Paradise Food ima i svoju proizvodnju veganskih proizvoda poput kobasica, salama i majoneza, a cijela paleta se može pronaći u bolje snabdijevenim crnogorskim marketima kao i u radnjama sa zdravom hranom. Sa druge strane radi se i na segmentu edukacije koja ima za cilj da ukaže pojedincu na neki potpuno novi životni stil jer promjena počinje sa ishranom ali je potrebno nadograditi i neke druge segmente. U tom duhu organizuju i brojne radionice i predavanja u restoranskom prostoru. Poslednja održana u nizu je upravo kulinarska radionica vođena od strane jednog od kuvara iz restorana, kao i upoznavanje sa malim trikovima koji veganska jela mogu učiniti ukusnim i kod kuće, a u planu je kulinarska radionica i za one najmlađe. Sve radionice su otvorenog tipa, besplatne i organizuju se periodično – a ukoliko posjetite njihov instagram profil, možete pronaći plan radionica za svaki mjesec. Neradni dan je subota – dok vas već u nedjelju čeka mini koncert klasične muzike, opet u restoranskom prostoru.

DSC 1587

Planovi za budućnost
... su ono poslednje i najteže pitanje, dok je odgovor Vegan Paradise tima i više nego oduševio. Novi objekat jeste lako otvoriti dok se pliva u popularnom talasu, no oni ne idu u tom smjeru. Žele da postave jake lokalne temelje, zaposle i edukuju naše ljude – jer većina zaposlenih jesu upravo stranci, usled nezainteresovanosti Crnogoraca za vegansku kuhinju i posebnu pripremu veganskih jela. Iako se i dalje držite mesnog obroka, napravite malu promjenu uvođenjem neke zdravije varijante makar jednom sedmično – a mi Vegan Paradise Food preporučujemo
od sveg srca.

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!