164CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Kafoteka Coffee home roastery u Podgorici

Tamo đe u miru pijemo svoju kafu /
 Kafoteka - Coffee home roastery je ugostiteljska priča koja je vješto izbjegla stereotipne ugostiteljske koncepte, ali nosi duh metropola sa mnoštvom varijanti lokala koji ne liče jedan na drugi, što je kod nas prilično zahtjevan izazov.
Tvorci ovog mjesta su bili u njegovom stvaranju vođeni idejom i željom da stvore posebno mjesto u Podgorici, mjesto u kome će se odmah s vrata pa preko svakog segmenta lokala osjećati ljubav, mir i dobra energija stvoreni kao idelani uslovi za potpun ugođaj ispijanja kafe. IMG 0163 copyUpravo su htjeli prenijeti svoj osjećaj koji su imali dok su stvarali to mjesto, i podijeliti strast ugođaja ispijanja dobre kafe. Jednostavno, ovo je ono čemu svi mi kafopije težimo kad kažemo nekom “pusti me da na miru popijem svoju kafu” jer se sve nekako može eksirati, kafa ne, makar ne u našoj kulturi, a i ona je napitak koji se lagano ispija, ne na brzinu, osim ako mora. Kafa ne trpi brzinu ni u pijenju ni u njenom spravljanju.
Ljudi danas očekuju tako mnogo od kafe i od bariste koji je priprema. Pravi barista istinski je umjetnik i to umjetnik koji nesebično dijeli svoju strast i perfekcionizam u formi savršene kafe.IMG 2368 copyOsoblje je duša svakog lokala, a u Kafoteci je to jedan izuzetan tim, prirodno dobro raspoložen i nasmijan, spreman na šaljive dosjetke, ali i na prezentaciju rada, možete s njima ćaskati dok prave vašu omiljenu kafu, i oni će vam objasniti šta rade. Barista nije lako biti. Nije kliše, ali spravljanje dobre kafe jeste umjetnost bariste. Preduslov je naravno, vrhunsko zrno kafe, od njega sve “niče”. U Kafoteci koriste najkvalitetnija zrna arabike koja su prepoznatljiva po bogatom i prefinjenom ukusu.


Ispržena kafa u Kafoteci odležava 5 do 10 dana nakon čega je spremna da se u narednih 10 dana od nje spravlja napitak – kafa pune arome i moćnog ukusa


Barista osim što zna kompletnu proceduru i važnost svakog koraka u pripremi kafe i kako da taj korak izvede jednako svaki put, mora da zna sve o uzgoju, rastu i podnebljima sa kojih potiče kafa, kako da napravi savršeno izbalansirani blend i kako da sa najvećom ljubavlju i pažnjom brine i održava mlinac i espreso aparat. Tek kada svim ovim bude vladao besprijekorno, tada može sa ponosom dodati svom imenu poziv barista.
Baristi Kafoteke su uvijek raspoloženi da podijele svoje znanje i pokažu umijeće gostu i da zajedno naprave njegovu kafu, uvodeći ga u svijet kafe na način na koji ga na tom mjestu doživljavaju. Za njih šoljica kafe nije “samo šoljica kafe” to je jedan put protkan istorijom, tajnama, recepturama prženja, odležavanja, kafe, svakog detalja pripreme, jačine stiska bariste sa tamperom do konačne kafe u toploj šoljici. Pritisak na aparatu mora biti uvijek tačno i kontrolisano podešen, a vrijeme prolaska vode kroz kafu ni prekratko ni predugo... IMG 2290 copyEnergičan mlad tim Kafoteke spreman je da uči svakim danom sve više o svim segmentima posla, nasmijan i radostan što kreira sopstveni autentičan ambijent i nov koncept poimanja usluge i ponude. Oni testiraju, isprobavaju i svakodnevno istražuju neodoljive ukuse koje će ponuditi gostima.IMG 2350 copy
Kafoteka je priča čije su vrijeme i mjesto zbivanja momenti kada sjedimo na nekom nama lijepom mjestu i pijemo kafu, uživamo sa prijateljima, saradnicima, opuštamo se od svakodnevnih šablonskih radnji i rasporeda, pritisaka i jurnjave za vremenom i obavezama. Nije to kafana u kojoj se gleda TV, utakmice i fashion kanali, u njoj se zbiva radnja.


A kad nemate vremena da boravite u Kafoteci, svratite, uzmite svoju omiljenu kafu za ponijeti – ponesite dobre vibracije i dragu aromu sa sobom đe god da ste da vam prave duštvo i uljepšaju dan u automobilu, kancelariji, dok hodate ulicom...


 

IMG 0346 copy

TEKST: SANJA GOLUBOVIĆ  FOTO: KAFOTEKA


Opširnije u štampanom izdanju

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!