Caffe slicica naslovne pored logoa 195

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Ako postoji zlatni grad, onda je to Prag

Putopis: Češka Republika /

U glavnom gradu Češke osjećaćete se kao u bajci - kočije na ulici su normalna pojava, slikari na svakom ćošku starog grada, šum rijeke i zamak u pozadini. Pred sobom imate vikend i ne znate gdje poći – ne, nije u pitanju Rim. Ako mene pitate, Prag je jednako lijep.

Smješten na obalama rijeke Vltave ovaj grad šarmira sve koji ga posjete svojom arhitekturom, pogodnom klimom i ukusnom hranom. I ono najbitnije - pristupačnim cijenama! Pa da krenemo u razgledanje…

Karlov most

Ova velelepna građevina je simbol grada. Most je izgrađen nakon velikih poplava koje su porušile prethodni most. Za Karlov most vezuju se brojne legende, a najpoznatija od njih je ona o Janu Nepomukom. Napisaću je malo kasnije jer sada želim pomenuti ovu drugu meni jako interesantnu činjenicu o mostu: gradnju samog mosta započeo  je kralj Karlo IV. On je izučavao numerologiju i bio je opsjednut brojevima. Upravo iz ovog razloga ni samo vrijeme izgradnje mosta pa ni početka izgradnje, nije slučajno. Kamen temeljac postavljen je u ljeto  1357. godine, tačan datum je 9. jul (7. mjesec u godini) u tačno 5 sati i 31 minut. Kada pažljivo pogledate ove brojeve, shvatićete da se radi o nizu neparnih brojeva (1 3 5 7 9 7 5 3 1). Kralj Karlo IV je vjerovao da će upravo ovo vrijeme  i datum mostu dati ogromnu snagu i da će preživjeti velike nedaće.

7975faeb fcea 484b 8539 535f5c07ebaa PragueCastleChralesBridge

Gradnja mosta je završena 1402. godine. Most nije pravilnog oblika, nego je u srednjem dijelu malo zakrivljen. Mještani kažu da je razlog tome to što je Karlo želio da napravi optičku varku - sa zakrivljenim mostom protivnik nije mogao znati pravu dužinu mosta niti planirati napad. Most je kroz istoriju mijenjao ime - prvo je nazivan Kameni ili Praški most, a tek kasnije je preimenovan u Karlov most.  Most je dug 516 metara, u nekim podacima piše i preko 600m ali prema mojoj procijeni (koja nije baš mjerodavna ali  ću se kao iskusan šetač usuditi) ovaj podatak od 516 metara je vjerovatniji.  Most je širok blizu 10 metara, ukrašen sa oko 30 statua, koje su podignute u baroknom stilu.

Karlov most povezuje Stari grad sa palatom i na oba kraja grada nalaze se velike kapije sa  po jednom kulom a sam most se sastoji od ukupno 16 lukova. Most dekoriše 30 uglavnom baroknih statua koje su postavljene oko 1700 godine. Od 1965. godine originalne statue su počeli prebacati u Nacionalni muzej a na njihovom mjestu se danas nalaze replike.

 DF5192F3 631B 43FE AE2B 4518B9DFCCB4


Mjesta koja su “must see” u Pragu

• Karlov most

• Praški dvorac

• Starogradski trg

• Astronomski sat

• Zgrade koje plešu

• Lenonov zid

• Katedrala svetog Vida

• Venceslavov trg…


 IMG 2793

Most, rijeka i grad noću

Na samom mostu- nebrojeno umjetnika koji slikaju rijeku, izrašuju portrete i karikature. Suvenirnice pune ručno rađenih skulptura, starih satova i kolaž suvenira. Rijeka protiče, a sa njom i brodovi restorani (savršen doživljaj grada noću - sa broda!) U pozadini Stari grad sa svim svojim čarobnim ćoškovima. Odnekud dopire zvuk saksofona- u jednom od brojnih restorana gostuje lokalni bend.

IMG 2796

Posljednja restauracija mosta vršena je između  2008. i 2010. godine. Taj poduhvat naišao je na dosta negodovanja. Tokom restauracije mosta izvršeno je jačanja stubova i ugrađena je nova hidroizolacija. Osim toga, Karlov most je ponovo popločan i zamijenjeno je dosta blokova kamena u zidovima. Zbog ovog čina, kritike su stigle od konzervatora iz svih krajeva Evrope i to iz više razloga: zato što se novi kamen ne podudara sa originalnim, zato što je loše  postavljen i zbog velike količine upotrijebljenih materijala koji nijesu autentični. I dalje, ako ništa od ovoga ne znate-  most je savršen.

IMG 2848

IMG 2849

Stvoren za šetnju  i za držanje za ruku

Čeha ni za lijek - previše je sve ovo turistički orijentisano, našminkano i ulickano a opet - tako je sve isto kao nekada. Kažu da je Prag grad koji je najmanje stradao u toku evropskih ratova pa je samim tim i najveći broj građevina i spomenika sačuvan onakvim kakvi su bili u 14. vijeku, odnosno periodu kada je grad dobio svoj sadašnji oblik. U ovom gradu sa lakoćom pređete sve one kilometre koje u teretani ne biste ni za deset dana… Stvoren za šetnju  i za držanje za ruku.

IMG 2909

Legende o Karlovom mostu

Spomenula sam prije zanimljive legende… Na jednom dijelu mosta, čini mi se na skoro pa sredini,  nalazi se i statua sv. Jovana (Jana) Nepomuka, nacionalnog sveca Češke i zaštitnika rijeka, mostova, mornara, ribara i rudara. Postoji dosta priča o ovome svešteniku ali legenda kaže da se tadašnja kraljica, žena kralja Karla IV ispovijedala kao i svaka uzorna katolkinja. Prilikom jednog od ispovijedanja u službi je bio baš sveštenik Jan. Kasnije je Kralj došao kod Jana i tražio od njega da mu ispriča šta je to Kraljica rekla prilikom svog ispovijedanja. Kada bi pristao na Kraljev zahtijev, Jan bi prekršio svoju zakletvu pa je to kao uzoran sveštenik, odbio. Kralj ga je poslije okrutnog mučenja 1393. godine zapalio i bacio u Vltavu. Mještani kažu da je sveštenik prvo zavezan u vreću a tek onda zapaljen i bačen u rijeku.

IMG 5808

Prilikom njegovog pada, u trenutku kada je vreća sa sveštenikom dotakla vodu, iz vode je zasijalo pet zvjezdica. Od tog trenutka sveštenik je proglašen za sveca i na svim slikama i skulpturama predstavljen je sa oreolom od pet zvjezdica.

Legenda još kaže da Jan Nepomuki ispunjava želje svima koji prislone lijevi dlan na njegovu statuu i u sebi izgovore želju… Zato ćete na mostu vidjeti redove ispred njegove statue.

IMG 5821

Da bi se želja ispunila

 Ipak, da bi se želja ispunila postoje pravila:

  • želja ne smije biti negativna niti usmjerena protiv nekoga;
  • ne smije biti materijalna;
  • želju ne smijete nikome reći i možete poželjeti samo jednu.

Ne bacam novčiće u fontane i koliko god to slatko bilo ne vjerujem da bilo šta dolazi preko noći ali ko voli nek’ izvoli!

Praški dvorac

Praški dvorac je najveći dvorac na svijetu! Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer je to jedini dvorac koji se prostire na preko 70 hiljada metara kvadratnih! Nalazi se na brdu iznad grada te ima prelijep pogled na cijeli grad. Do dvorca se može doći pješke, laganom šetnjom, ali pristup dvorcu se naplaćuje i nisu svi djelovi otvoreni za posjete. Ovaj dvorac je zvanična rezidencija češkog predsjednika i zanimljivo je da kada god je predsjednik odsutan, odnosno van zemlje, zastave na dvorcu su na pola koplja.

alice e6fhEghzFJU unsplash

Ono što je turistima (i meni) posebno zanimljivo je smjena straže. Svako sat vremena stražari se smijenjuju i izvode pravu malu, doduše vojnu, koreografiju.

Astronomski sat- čudo Praga

Astronomski sat u Pragu je pravo remek djelo! Ugrađen, odnosno napravljen,  je 1410. godine i predstavlja jedan od najstarijih i najdetaljnijih satova tog tipa na svijetu. Ovaj sat je jedna od rijetkih žrtava Drugog svjetskog rata. Tada je gotovo u potpunosti uništen ali je uspiješno obnovljen do 1948. godine i od tada pa do danas nijesu rađene nikakve rekonstrukcije. Ono što ovaj sat čini jedinstvenim i predivnim za gledanje jeste činjenica da on prikazuje srednjovjekovnu percepciju vremena, pa on ima i istorijski značaj.

IMG 5628

Zodijak prsten, tri kruga – tri sata…

Na ovom astronomskom satu nalazi se i zodijak prsten koji predstavlja položaj zvijezda na nebu i kreće se prema njihovom položaju. Sunce i Mjesec nalaze se na posebnim kazaljkama i kreću se “putem” zodijaka na taj način pokazujući gdje se nalaze u odnosu na zvijezde u trenutku posmatranja sata. Ovaj sat i dan danas precizno pokazuje položaj planeta ali i vrijeme!

Na satu se nalaze još tri manja sata - kruga koji pokazuju: staro češko vrijeme (spoljni krug), srednjeevropsko vrijeme (centralni krug) i vavilonsko vrijeme (unutrašnji krug).

Na svakih sat vremena figure u satu  pomijeraju neki dio tijela, a prozori iznad samog sata se otvaraju i na njima se pojavljuju Isus i 12 apostola koji se smijenjuju. Kada se prozori zatvore pijetao, čija figura se nalazi iznad prozora, počinje da kukuriče i maše krilima.

Budite spremni na duge redove i gužvu svakih sat vremena kada se ovaj prizor odigrava.

Legenda kaže da su nalogodavci izgradnje sata, nakon završetka radova, oslijepili glavnog majstora da ne bi bio sposoban nikada napraviti još jedan ovakav sat.


Totalno random informacija, jeste li znali da u Češkoj možete poći u spa centar gdje dok se izležavate u kadi pored imate fontanu piva? I onda čaša piva, masaža, čaša piva, sauna, čaša piva, bazen… i tako dalje.


Lenonov zid - jedan sasvim obično neobičan zid

Nepoznati umjetnik 80-tih godina prošlog vijeka jedan sasvim običan zid oslikava grafitima koje posvećuje legendi Beatles-a Džonu Lenonu. Ubrzo ovaj zid postaje poznat i veliki broj umjetnika dodaje svoje grafite. Originalni grafiti posvećeni Lenonu su vrlo brzo nestali a sam zid je krečen nekoliko puta. Ali ime, Lenonov zid je ostalo… Pored zida sada je otvoren i umjetnički centar a nedaleko od istog- mali šarmantni lokal sa svega dva stola na ulici. Tu u hladu lipe ili bagrema (sjećam se samo da je miris bio tako prijatan da sam posjedjela do zatvaranja) možete uživati u krigli dobrog (čuvenog) češkog piva ili šolji dobrog čaja.

IMG 5836

Svinjska koljenica, kobasica i najukusniji slatkiš trdelnik

Tradicionalno ukusno jelo (Rečené vepřové koleno - veprovo koljeno - pečena svinjska koljenica sa hrskavom zlatnom korom) je pravi je gastronomski brend, kao i njihove čuvene kobasice. Ali, pošto sam ja poznata po slatkišima onda- trdelnik. UH! Šuplje tijesto u obliku spirale, sa cimetom i braon šećerom. A unutra- pa šta volite! Sladoled, pistaći, čokolada, voće… ma sve! I obavezno provjerite odakle su vlasnici i zaposleni. Svaki put kada sam poručila ovaj slatkiš pravili su ga ljudi sa prostora bivše Juge. Slučajnost ili ne, za mene je to sada potvrda kvaliteta!

Zemlja piva

Češka piva su svjetski poznata piva i Česi su velike pivopije. Naravno, i ponosni su na svoja piva. Pored brojnih manjih proizvođača piva čiji se proizvodi mogu probati u probranim pivnicama u Pragu i okolini, ipak su najpopularnija češka piva: Pilsner Urquell, Staropramen, Budvar Budweiser, Gambrinus, Bernard… Tu vama prepuštam izbor.

IMG 5588

IMG 5598

Uživajte u Zlatnom Pragu i javljajte utiske!

Znam da sam pomenula i “Zgrade koje plešu”, trgove i katedrale… ali ako nastavim da pišem trebaće nam tri izdanja magazina, a ne jedan… Jer, Prag je grad legendi, svih stilova srednjevjekovne arhitekture, popločanih ulica koje odzvanjaju, kočija i kočijaša (koji vas pozdravljaju podižući šešir), grad dobre hrane i odličnog piva, grad nasmijanih ljudi i svega što Evropa može da ponudi… Zvučim kao da sam prilično očarana Pragom? Pođite, javite mi kako je bilo. Onda ćete me razumjeti...

IMG 5670

Uživajte u Zlatnom Pragu i javljajte utiske!

Više o mojim putovanjima na: Instagram: bojana.tu

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!