Caffe slicica naslovne pored logoa 204

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Afrički biser sa evropskim šmekom

Putopis: Afrički Mediteran i predivni Tunis /

Tunis je najmanja republika u sjevernom dijelu Afričkog kontinenta. Graniči se sa Alžirom i Libijom te se ne može reći da je okružena miroljubljivim susjedima uzevši u obzir da je više puta kroz istoriju bio posrednik baš između tih zemalja. Ime Tunis država je dobila po njenom glavnom gradu Tunisu, smještenom na obalama Mediteranskog mora.

IMG 1921


Arhitektura je prava mediteranska, sa niskim kućicama i popločanim ulicama. Na svakom ćošku su prodavnice rukotvorina, grickalica i slatkiša. Gradić je preplavljen turistima ali ipak mio i topao.


Ova, za afričke prilike mala republika je puna zanimljivih činjenica i prelijepih istorijskih priča. Zbog svog položaja često je bila meta napada raznih plemena i vojskovođa. Ono što je jako zanimljivo za tu zemlju je da ona spada u grupu takozvanih Magrebških zemalja. Tu su još i Alžir i Maroko. Znam da se na arapskom za Maroko kaže Magreb ali nijesam mogla naći više podataka o tome zašto se baš tako nazivaju i ostale zemlje. Ono što je interesantno jeste da je u tim zemljama zvanični jezik arapski, ali to je dijalekt koji je u potpunosti drugačiji od ostalih arapskih dijalekata i gotovo da ih je nemoguće razumjeti ukoliko nijeste iz neke od Magrebških zemalja. Oni sebe i ne smatraju Arapima (u daljem tekstu će biti više objašnjenja i zašto) i koriste dosta francuskih riječi ili su pak neke arapske riječi prepravili dodajući im francuske nastavke.

IMG 1794

Berberi ili Barberi su domorodačko stanovništvo u Tunisu ali i u Maroku. Oni su živjeli u plemenskim zajednicama i dan danas postoje mala sela u kojima žive isključivo Barbari. Oni se vjenčavaju svojim saplemenicima pokušavajući tako da sačuvaju svoju kulturu i korijene. U njihovoj tradiciji je da žene tetoviraju svoja lica umjesto šminkanja. Preko cijelog čela i obraza iscrtavaju razne šare i mada tradicija polako izumire još uvijek ima baka koje imaju tetovaže.

berberi copy


Berberi ili Barberi su domorodačko stanovništvo u Tunisu ali i u Maroku. Oni su živjeli u plemenskim zajednicama i dan danas postoje mala sela u kojima žive isključivo Barbari.


Meni je najzanimljivije bilo slušati o njihovom pismu. Osim što imaju u potpunosti drugačiju azbuku oni imaju i sopstveni jezik! A njihova azbuka je jako slična ćirilici, čak su i neka slova ista. Slučajnost?

Istoričari se ne slažu o porijeklu imena Barbari za domorodačko stanovništvo Tunisa, ali je najprihvatljivija verzija da su ih Rimljani tako nazvali po epitetu “varvari” - pagani. Upravo postojanje Barbara otežavalo je da se ovi prostori stave pod bilo čiju potpunu vlast. Ipak, svaki osvajač i vladar donosio je nove navike, kulture i religije. Prvo je došlo hrišćanstvo a nakon toga i islam. Danas je Tunis Republika sa 99.9% muslimanskog stanovništva!

 IMG 1956

Kad smo kod religije…

- U Tunisu se preporučuje “skromno” oblačenje, bez pretjerano kratke i provokativne odjeće iz poštovanja prema vjernicima.

Ukoliko želite konzumirati alkohol to možete raditi u određenim lokalima i restoranima ali nikako na ulici! Konzumiranje alkohola izvan restorana je strogo zabranjeno!

Nikada ali nikada, žene ne treba da dodiruju nepoznate muškarce u javnosti a ako se to i desi, objasnite im da nije namjerno. Moja saputnica je uhvatila za rame taksistu u namjeri da mu skrene pažnju na ono što govori… Iz njegove perspektive ona ga je uprljala pa smo morale napustiti vozilo.

Prelijepi stari grad Sidi Bou Said

Najljepši dio Tunisa (glavnog grada) je seoce zvano Sidi Bou Said koje se nalazi na liticama iznad Sredozemnog mora. Kao da smo zalutali u neku malo izmijenjenu Grčku ili Kipar, ulice ovog gradića su bijelo-plave. Arhitektura je prava mediteranska, sa niskim kućicama i popločanim ulicama. Na svakom ćošku su prodavnice rukotvorina, grickalica i slatkiša. Gradić je preplavljen turistima ali ipak mio i topao. Šetamo ulicama i osluškujemo graju prodavaca slatkiša, konobara koji nas pokušavaju nagovoriti da svratimo baš u njihov restoran… Gradić je dobio ime po važnoj religijskoj ličnosti tog kraja i nezaobilazna je turistička atrakcija.

Iznad svakih vrata i u svakom ćošku raste cvijeće. Nad prolazima razvučene sijalice i puzavice pa ne znamo da li je ljepše preko dana ili uveče. Ravne papuče ili obuća su neophodni jer su ulice gradića u stvari pokaldrmljene pa ni automobili ne zalaze pretjerano, samo biciklisti i pješaci.

IMG 1800

Nezaobilazni Café Des Delices

Nijesmo morale pretjerano tražiti, taj restoran - kafić se preporučuje na svim sajtovima pa nam ga je i recepcionerka preporučila. Predivan zalazak sunca na obroncima brda dok u podnožju šumi more… Domaćini ljubazni i preljubazni, hrana odlična, atmosfera čista desetka. Kažu da su cijene veće nego u drugim mjestima pa zato rijetko imaju lokalno stanovništvo kao svoje goste ali vrijedi! Osim toga, Tunis je prejeftina zemlja za turiste! U nekom trenutku sam pomislila; da se ovaj restoran nalazi u nekom od poznatih evropskih ljetovališta, sigurno bi se mjesecima čekalo na rezervaciju! A tu dođoh, vidjeh, nauživah se.

IMG 1795

Nije krofna nego Bambaluni!

Na ulicama grada sam primijetila puno kolica natovarenih nekim čudnim krofnama u obliku velikih prstena. Kažu nam da je to Bambaluni, čuveni slatkiš, a ja slatkišima ne kažem ne, nikada. I tako- ljubav na prvi zalogaj. Em toplo, em posuto šećerom, em svježe… Da stomak zaboli! Nijesam smjela reći da je isto kao i naše krofne ukusom, samo veće barem tri puta i jedno pet puta jeftinije. A carske. I tako sam cijeli dan jela Bambaluni dok više nijesam mogla, kad ono u hotelu za doručak… Pogađate - Bambaluni. Prvo sam poželjela da nijesam toliko pojela prethodnog dana ali avaj… Jela sam opet kao da prvi put probam.

IMG 1962

Još jedno čudo od kulinarskog iskustva - čaj sa kukuruzom. Dobro ste pročitali, čaša, u njoj čaj, neke biljčice a po vrhu plutaju zrna kukuruza. Doduše nije to ovaj naš kukuruz, nego nešto jako slično i priznajem jako ukusno. Onda je došao na red neizostavni tažin i kus kus. Sve bolje od boljeg a more je udaralo u litice i sunce je zalazilo. Tunisu, baš si lijep!

IMG 1803


Šta vidjeti u glavnom gradu?

Evo spiska obaveznih lokacija:

 • Avenija Habib Bourguiba - centralna ulica glavnog grada Tunisa;
 • Katedrala Saint Vincent de Paul - ostaci francuske kolonijalne prošlosti Tunisa;
 • Tvrđava Kasbah;
 • Moćna kamena lučna vrata (jedina zaostavština od zidina tvrđave u Medini iz Tunisa, ostatak je srušen prije oko 200 godina);
 • Orijentalni bazar sa velikim brojem različitih proizvoda, od začina do keramike;
 • Souk El Attarin - pijaca sa parfemima;
 • Bulevar Mohameda V, okružena je urminim palmama;
 • Nacionalni muzej Bardo (u njemu se nalazi najveća svjetska zbirka drevnih rimskih mozaika);
 • Centar za izradu tepiha;
 • Park Belvedere;
 • Veličanstveni hotel Afrika;
 • Olimpijski kompleks (1960);
 • Prizemni "metro" u Tunisu.

Ali šta NIKAKO ne smijete propustiti (naročito ako volite istoriju koliko i ja)?

Ruševine Carthagena (Kartagina). Iz osnovne škole pamtimo i  znamo za Kartaginu koji su osnovali drevni Feničani a  kasnije uništili Rimljani.

IMG 1966

medina de tunis YM594Z udOA unsplash copy

Danas je Kartagina tj. njene ruševine, kraj glavnog grada Tunisa. Uživaćete u ruševinama i mozaicima a ako budete imali sreću i nađete sjajnog vodiča kao što smo mi- ispričaće vam nevjerovatne legende i mitove o drevnoj Kartagini.

kartagena

Mali, ali divni Tunis, afrički biser sa evropskim šmekom, nepravedno zapostavljen.

 1. Kao i svugdje, u ovoj zemlji, i u sjevernom dijelu Afrike (Egipat, Maroko) hotel sa 5 zvjezdica je u poređenju sa našim hotelima ustvari ustvari hotel sa tek 3 zvjezdice. Nemoj da bude da vam nijesam rekla.

Tvrđava Kasbah LR kOGIgts4 unsplash copy

Više o mojim putovanjima na: Instagram: bojana.tu

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!