173CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Priroda u najboljem izdanju

Kanada je učinila mudar potez prije gotovo dva vijeka stavljajući pod posebnu zaštitu prirodne ljepote i divljinu poteza Kanadskih stjenovitih planina na granici između Britanske Kolumbije i Alberte. Najljepši biser ovog lanca je nacionalni park Banf - jedna od najfotogeničnijih i najposjećenih divljina svijeta.

Malo što na svijetu može da parira ljepoti i bogastvu kanadskog dijela moćnih istočnih kanadskih Kordiljera. Vječno bijeli vrhovi iznad oblaka, glečeri i lednička polja, jezera nevjerovatnih nijansi, brze rijeke, planinska polja i raznovrsna flora i fauna samo su dio onoga što su Kanadske stjenovite planine dobile u nasljeđe od majke prirode a Kanađani znali pravilno da sačuvaju. Gotovo cjelokupan potez stjenovitih planina u Kanadi zaštićen je i pretvoren u niz nacionalnih parkova koji se graniče, ili bolje nastavljaju jedan na drugi. Svaki odiše sopstvenom karakterističnošću i ljepotom a zajedno čine upečatljiv spomenih netaknute divljine.

Kanadske stjenovite planine nude mnoštvo prilika za rekreaciju i stapanje sa prirodom. Ipak, većina posjetilaca dolazi zbog šetnje i planinarenja jer cjelina ima preko tri hiljade kilometara obilježenih staza - od popločanih šetališta kojima se nesmetano mogu kretati i osobe u kolicima do zahtjevnih alpinističkih staza. Ljeti, popularni su još i biciklizam, kanjoning, golf, kajakarenje, rafting brzacima, pecanje a zimi naravno skijanje, bord i šetnja na krpljama. Za koju god aktivnost da se odlučite jedno je zagarantovano, divljina i nevjerovatan živi svijet ovih planina biće pored vas na svakom koraku - bilo da je to los koji pase travu ispred golf rupe, do medvjeda koji njuškaju maslačke dok se vozite gondolom iznad...
TEKST: ANA ĐURKOVIĆ; FOTO: PAUL ZIZNA, NOEL HENDRICKSON;


Opširnije u štampanom izdanju

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!