173CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Panoramski put kroz Kuče

Ruta „Krug oko Korita” jedan je od načina da pobjegnete od napornog dana, gradske vreve i vrućine i provedete dan na proputovanju kroz istoriju, tradiciju, priče i legende, autentične načine života i spektakularne poglede - sve to u 65 kilometara odličnog i precizno obilježenog puta.

Konačno smo i definitivno spakovali debele jakne, duge rukave i kape. Olistalo je i najsporije drveće u gradu, cvijeće već procvjetalo i sad je jasno da je pred nama dugo ljeto i njegova neumoljiva vrelina. Podgorička ravnica se poput starog kotla sprema za usijanje, pa su ideje o bjegovima na more ili planinu već žive u glavama mnogih stanovnika.

Za Podgoričane, pogled na brda sa sjeveroistočne strane oduvijek je donosio saznanje o vremenskim prilikama koje predstoje stanovnicima grada. Ljeti ta brda i planine gledani su sa velikom nadom da li će neki od visoko nagomilanih oblaka uspjeti da se otme planinama i rashladi grad. Ista brda koja i danas gledamo sa nadom i čežnjom zovu se Kuči. Oblast, ali i istoimeno pleme iz koje vode porijeklo brojni stanovnici Podgorice, oduvijek je bila od posebnog značaja za grad i važan strateški i svaki drugi dio istorije i života grada i zemlje. Istorija i baština Kuča živopisna je i uzbudljiva, prepuna priča i mitova, bitaka i junaštava, ali i poteškoća i razaranja...

TEKST: ANA ĐURKOVIĆ; FOTOGRAFIJE: TO PODGORICA


 Opširnije u štampanom izdanju

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!