Caffe slicica naslovne u zaglavlju sajta

DZT Banner GLC 470x90 EN

Ukusi sjevera putuju Evropom

U SELU ZENICA PAKUJU TONE PEČURAKA, SMRZNUTOG VOĆA I POVRĆA /

Na krajnjem sjeveru Crne Gore, tik uz magistralu Pljevlja – Žabljak, nalazi se porodična firma Mivex food koja je najveći izvoznik suvog vrganja na Balkanu, a koja osim crnogorskih hotela i restorana snadbjeva i evropsko i američko tržište.

DSC 3805

40ea6576a2c6fddd1a6dc9e2ca49cc15 big

Mivex food, preduzeće smješteno u selu Zenica na sedmom kilometru od Pljevalja, osnovano je 2003. godine, kao nasljednik otkupne stanice Smrčak i od tada se bavi otkupom, preradom, proizvodnjom i prometom svih onih proizvoda kojima se Crna Gora može pohvaliti. U ponudi su pečurke, šumski plodovi, smrznuto povrće, voće i ljekobilje.

Vlasnik ove firme, Miomir Vujanović, za Caffe Montenegro kaže da pokretanje privatnog biznisa uvijek počinje dobrom idejom.

“Privatni posao nam daje nezavisnost, fleksibilnost, nove prilike, bolje finansije, slobodu i ličnu satisfakciju. Mivex food je firma porodičnog karaktera, a svaki član je bitna karika i, može se reći, i osnivač. Broj radnika nije uvijek isti, zavisi od obima posla, sezone. Trenutno imamo 15 zaposlenih u pogonu”, priča Vujanović.

Mivex food u ponudi ima brendirana pakovanja, kao i HORECA program, kako bi kupci mogli sami da diktiraju količinu robe koju žele.


“Korona kriza je uzdrmala sve segmenta života lančano, pa i ovaj ekonomski, posebno manja i srednja preduzeća. S obzirom da je od nje zavisio rad ugostiteljskih objekata, koji su ujedno i naši kupci, došlo je do pada kupovine na našem tržištu, a takođe je smanjen izvoz zbog zatvaranja granica i uvođenja novih provjera i procedura”, kaže Vujanović.


8754d729d440e283cde1db5ee9297c20 big 1

20200401 204742

U ponudi i crni tartuf koji nađu psi tragači

Ova porodična firma kupcima od zamrznutog voća nudi drijenak, aroniju, malinu, kupinu, višnju, borovnicu domaću i šumsku, jagodu šumsku i domaću, brusnicu, ribizlu crnu i crvenu.

Pečurke su, reklo bi se, zaštitni znak ove firme. Mivex food u ponudi ima zamrznuti i suvi vrganj, lisičarku, smrčak i crnu trubu. Od nedavno, kaže Vujanović, imaju i crni tartuf, izuzetno traženu vrstu pečurki, koji u prirodi pronalaze obučeni psi tragači.

“Na tržištu je i povrće sa naših plantaža – zamrznuti grašak, kukuruz šećerac, zelena boranija i    zamrznuta šargarepa”, naglašava on.

Kada je sezona, Mivex food u ponudi ima i list lipe, gloga, korijen lincure, bobice kleke, plod divlje ruže – šipurak…

 20200401 204908

20210218 143146

Nježno zamrznuto voće i povrće u zip kesicama

Vujanović poručuje da su svi proizvodi koje imaju premium kvaliteta, u potpunosti prirodni, bez dodatka bilo kakvih aditiva, vještačkih boja, mirisa ili zaslađivača.

“Prije zamrzavanja ubacuju se u tunele za šokiranje ( -35 stepeni Celzijusa). Sami taj proces čuva voće i zaustavlja vrijeme njegovog propadanja. Na ovaj način plodovi su zamrznuti ne samo brzo, nježno i ravnomjerno, već i bez ikakvog oštećenja ili stvaranja grudvi, i sa minimalnim gubitkom težine. Ovo omogućava dobijanje pravog pojedinačno zamrznutog proizvoda najvišeg kvaliteta”, tvrdi on.

Mivex vodi računa i o ambalaži, pa su proizvodi spakovani u visokokvalitetne aluminijumske zip kesice, koje mogu samostalno da stoje, pa kupac nije primoran da potroši cijelu količinu odjednom.

“U procesu smo dobijanja IFS standarda, posjedujemo ISO 22000, kao i organski sertifikat kojim se u potpunosti prati put, na primjer šumske jagode od trenuka branja, pa do dolaska na vaš sto”, kaže Vujanović.

20200319 1911391

IMG 0e01da2bf59aa49204d02f910a1846ae V 


U planu otvaranje radnje i novi proizvodi

Tim Mivex food u narednom periodu planira da obogati ponudu novim proizvodima, ali i da otvori Premium radnju.

“S obzirom da je ovo kritična tačka za uspjeh preduzeća, potrebno je da targetiramo ciljne grupe, a ideja za novi proizvod je zaista mnogo. U planu je otvaranje naše Premium radnje, pridobijanje trzišta i usklađenost sa njegovim potrebama, rad na kvalitetu, motivaciji našeg tima, efikasnijoj prodaji na teritoriji zemlje i van njenih granica, bolji marketing…”, poručuje Vujanović.


Godišnji kapacitet nekoliko stotina tona

Prosječan godišnji kapacitet firme je 120 tona svježe pečurke (vrganj, smrčak, lisičarka), 20 tona suve, 40 tona zamrznute i 15 tona kuvane pečurke.

Godišnji otkup ljekobilja (bobica kleke, lipa) dostiže 100 tona.

“Što se tiče šumskog voća (borovnica, kupina, jagoda) varira od 30 do 40 tona”, pojašnjava Vujanović.

Mivex food ima sopstvene komore za održavanje i duboko zamrzavanje ukupnog kapaciteta 200 tona, sušaru, tunel za sokiranje, mašine za sječenje, kazane za kuvanje, kao i druge procesne opreme za sortiranje i prebiranje plodova.

IMG 9bd95163d251f697548a195ee940a015 V

IMG f11bf5a9106519b317caf707cec4258a V

Povrće, voće i pečurke ove firme u brendiranim pakovanjima mogu se kupiti u većim marketima – Voli, Aroma, Conto, pojedinim manjim prodavnicama. Vujanović kaže da u toku cijele godine isporučuju HORECA program restoranima u Nacionalnim parkovima, vodećim lancima hotela i restorana kao što su Dukley Gardens, Astoria Group, Cattaro, Porto Montenegro, PortoNovi…

Kada je riječ o distribuciji van granica zemlje, 95 odsto proizvoda izvoze u Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države. Mivex food se može kupiti u Kanadi, Švajcarskoj, Austriji, dok su najveći izvoznici suvog vrganja na Balkanu.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!