Caffe slicica naslovne pored logoa 204

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Zaleđena Lukavica - karamelizovana slanina 1:1

Montenegro outdoor and food tura. Podatak koji lomi srca svim zaljubljenicima u beskonačne bijele površine nažalost je koncipiran tako da su snježne padavine i dalje apstraktan pojam, prava zima i dalje spava –evo do februara već. No, sve vremenske uslove treba prigrliti i iskoristiti za ono najvažnije – punjenje baterija pred trista i kusur dana novih izazova, mogućnosti i pobjeda. Probudite se da vam poslije ne bi bilo Montenegro outdoor and food foto turažao – kažemo autoritativnim tonom!

LEDENA KRALJICA - LUKAVICA
Polazak prije svitanja neminovnost je ukoliko imate cilj da stignete i uhvatite svečani trenutak rađanja novog dana ukombinovan sa vanvremenskom ljepotom prirode. Baš ona ljepotica koja je pred ovu foto-gastro avanturu namignula ekipi Montenegro outdoor and food jeste planina Lukavica, vladarka Župe Nikšićke, princeza Moračkih planina. Smještena u centralnom dijelu Crne Gore između Kolašina i Nikšića, ima sve: nepregledna polja mirisne flore iz čijih ravnih linija ponosito štrče dva viteza – Veliki i Mali Žurim, čuvena jezera – Kapetanovo i Manito, brojne legende, predanja i priče koje su je opisale i oslikale bolje od bilo koje fotografije. Ukoliko se uputite u obilazak dočekaće vas putevi u odličnom i održavanom stanju, odlično markirane staze i beskrajna tišina uz svježi planinski vazduh, a do Lukavice se iz pravca Nikšića stiže za oko 60 minuta. Važno je pomenuti da ovo rastojanje zahvaljujući blagom terenu bez problema možete savladati i putničkim automobilom..

XH1A6265 copyRazdragani član svake avanture

NA GRANICI IZMEĐU LEGENDE I STVARNOSTI
Veliki Žurim sa svojih 2036 mnv kao ciljna tačka otpao je odmah po izlasku iz terenca – zaleđena Lukavica i nemilosrdni vjetar nisu pristajali na bilo kakvu saradnju, no sunčani dani na planini i bez obzira na nisku temperaturu ne bacaju se u vodu tako lako. Par kilometara probijanja terencem kroz manje sniježne nanose dovode do crkve Svetog Ilije, a odatle počinje i ledeni hajk ka Kapetanovom jezeru dug oko 5km i hitno isplaniran u posljednjem trenutku. Ovo ledničko jezero je smješteno na 1678 mnv, okruženo je blagim travnatim
pejzažem skrivenim u krečnječkim stijenama, pa kao takvo biva pogodno za kampovanje ljeti – privlačno i našim, a i inostranim turistima godinama unazad. Ono što može zimski pejzaž nestvarno je. Razdragani Lein trk, uz oštre smaragdne tonove vode po kojima je ovo jezero nadaleko čuveno, uz srebrnu izmaglicu koja mijenja oblike, uz vidljivi dah usled niske temperature... Sve komponente vizuelne delicije koja vodi u drugu dimenziju bivaju ostvarene. I kako da čovjek ne povjeruje u čuvenu legendu o nastanku jezera – i to baš onu u kojoj vile zaboravljaju da zatvore izvor na kojem se noći kupaju, pa poplave katun čuvenog nikšićkog kapetana Mušovića i tako nastane današnje Kapetanovo jezero. Ako vas vremenske prilike bolje posluže ili sačuvate temu ove avanture za ljetnje toplije dane – na sat vremena laganog hoda od Kapetanovog ušuškalo se i Manito jezero, vrijedno pomena, vrijedno posjete.

XH1A6591

UZ VATRU JE IPAK LAKŠE (I UKUSNIJE)

Kako je Lukavica sama po sebi prilično goluždrava, trebalo je pronaći drva za ognjište na drugom mjestu - kilometar ispod raskrsnice koja vodi ka Velikom i Malom Žurimu sakrila se malena šumska baza idealna za formiranje zimske kuhinje i kampa za predah. Smrznutim prstima potrebno je svega par plamičaka – i da im je dosta, dok su cvrčanje i miris pržene slanine osnažili neke druge apetite. Poruka naših omiljenih avanturista ne mijenja se – idite napolje, idite bilo gdje, a za dodatnu motivaciju provjerite i kakve sve prijedloge i savjete krije njihov novi You Tube kanal pod istim imenom.

 
XH1A6618

 

Sendvič sa karamelizovanom slaninom

Potrebno: slanina, šargarepa, kombinacija začina po ličnom ukusu, šećer, pomorandže, prilozi po izboru

Zašto jesti običnu slaninu – kada je jedan mali kulinarski manevar može učiniti savršenom, baš onom koja se topi u ustima? U suvi tiganj debelih ivica dodati šećer, pojačavati vatru od tihe ka najjačoj dok se potpuno ne istopi, a dodati i vode po potrebi kako se karamel ne bi stegao.

Dodati izrezanu slaninu, a zatim i krupno rezane kriške pomorandže za posebnu aromu i izbalansiran slatko-kiseli ukus. Ugrijati zemičke, a kao prilog uz slaninu poslužiti propržene prutiće šargarepe (u koju dodajete malo čilija – zahvalite nam se kasnije) i priloge po ukusu.

Prijatno!

 
TEKST: IRENA BAJČETA
FOTOGRAFIJE: MONTENEGRO OUTDOOR AND FOOD
 
 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!