168CM Slicica naslovne pored logoa

Horeca i Beowine 470x90px Caffe Montenegro

Kuvajmo zajedno: THAI CURRY

Damirove gastrolomije
Tajlandski kari je već par godina često na meniju u našoj kući. Nešto što na prvi pogled izgleda kao nedostižno azijsko jelo, u stvari je vrlo brzo i jednostavno jelo koje svi mogu napraviti u svom domu, uz samo 2 neobična sastojka: kari pasta (mix začina) i kokosovo mlijeko (koje možete napraviti i sami!). Osim toga, često kada pravim ovo jelo preskočim meso i uopšte ne osjećam da mi nedostaje, jer je jelo toliko puno aroma i ukusa da prosto ne primijetite da nedostaje meso. Ako koristim meso ili plodove mora, najčešće koristim piletinu ili gambore.
Često me, iako sam nekoliko puta na mom instagram profilu damirove_gastrolomije podijelio recept, ljudi pitaju za ovo jelo. Djelovalo mi je kao nešto što bi bilo sasvim prikladno da podijelim kao prvi recept koji pišem za časopis Caffe Montenegro. Kako sam više za kuvanje nego za pisanje, preći ću brzo na recept. Ali prije nego što počnemo, skrenuo bih pažnju na to da po principu ovog recepta praktično možete praviti i zeleni i crveni kari, sa jedinom razlikom u kupovnoj mješavini začina, koja je praktično glavni sastojak koji nosi arome i ukus ovog jela pravo do Tajlanda.

Tajlandska kari piletina 1 copy

THAI CURRY (za 4 osobe)
Sastojci:
• 150–180 g pilećih grudi, na kockice
• 1 kašika zelene kari paste (ima je kod nas u svim većim supermarketima ili prodavnicama koje imaju azijske proizvode)
• 100g patlidžana na kriške
• 100g tikvica na kriške
• 50g šargarepe na prutiće
• 500ml kokosovog mlijeka
• 10g bosiljka / tajlandskog bosiljka (opcionalno)
• 1 kašika šećera

IMG 6607 copy

Priprema:
1. Zagrijte kokosovo mlijeko pa dodajte kari pastu i dobro umutite da se začini ukuvaju
2. Dodajte meso i šargarepu (oni se najduže kuvaju) i kuvajte dok je skoro spremno, zatim začinite sa kašičicom šećera
3. Dodajte patlidžan i tikvicu i kuvajte još par minuta
4. Završite sa listovima bisiljka ukoliko ga koristite 

5. Poslužite sa skuvanom jasmin rižom ili drugom rižom dugog zrna, za azijska jela

Probajte da ocijenite količinu kari paste po vašem ukusu. Jedna kafena kašičica je obično dovoljna za početak da jelo bude dovoljno ljuto, ali po potrebi ili smanjite ili povećajte količinu. Recep je prilagođen lokalnim sastojcima, pa nisam ni navodio sastojke koje ne možemo naći u supermarketima.

Thai zeleni kariThai zeleni kariCrveni Thai curry sa gamborima copyCrveni Thai curry sa gamborima

BONUS:
kako napraviti kokosovo mlijeko kod kuće!
Kako je kokosovo mlijeko i dalje među novijim namirnicama kod nas, a samim tim spada u malo skuplju hranu, možete probati napraviti sopstveno mlijeko. Na način koji vam otkrivam nećete dobiti punomasno kokosovo mlijeko, ali za korišćenje u kariju i nekim drugim receptima koji ne zahtijevaju punomasno mlijeko, sasvim će lijepo poslužiti i sačuvati budžet.
Otkrio sam da je kokosovo brašno koje ne nalazi na običnim policama u marketima zapravo fino usitnjeni kokos, te da nije u potpunosti sasušen kao 100% kokosovo brašno. Samim tim u sebi i dalje sadrži mali procenat kokosovog ulja, što će nam poslužiti za pravljenje mlijeka. Sa razmjerom kokosovog brašna i vode se možete igrati dok ne otkrijete idealan recept za vas, ali počnite sa 1:3 odnosom. Uzmite 1 šolju kokosovog brašna i dodajte 3 šolje vode i prstohvat soli, zatim dobro izblendajte u blenderu. Ako želite da zasladite, predlažem 2-3 urme da se dodaju, ili zaslađivač po izboru. Dobro procijedite kroz gazu i imate mlijeko! Od pulpe koja ostane možete da dobijete kokosovo brašno, sušenjem u rerni na niskoj temperaturi.
Za malo masnije kokosovo mlijeko možete koristiti narendani kokos ili čips od kokosa koji se nekad može naći u probranim radnjama. 


Nadam se da će mnogi isprobati recept, a ukoliko ga budete pravili i želite podijeliti sa svijetom, lako ću vas naći ukoliko budete koristili #gastrolomije. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepta, možete me i direktno kontaktirati na instagram.com/damirove_gastrolomije, Damir Moškov.

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!