173CM Slicica naslovne pored logoa

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

Njemačka kulinarska tradicija - ukorijenjena u regionima

© Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. / Jens Wegener

Regionalni specijaliteti sa stogodišnjom tradicijom u velikoj mjeri doprinose raznolikosti Njemačke kao turističke destinacije, naročito kada su gurmani u pitanju. Turisti posebno autentično mogu doživjeti tipična jela ili pića u ambijentu rustičnih gostionica, tokom sezonskih festivala ili ukoliko se otisnu na putovanje prateći stanice neke od kulinarskih ruta. Turistička organizacija Njemačke 2018. godine predstavlja upravo ovu regionalnu raznolikost u okviru svoje međunarodne tematske kampanje „Kulinarska Njemačka“.


Zasebni kulturni predjeli njemačkih regiona usko su povezani sa kulinarskim specijalitetima


Jedinstveni pejzaži rađaju tipična jela
Zasebni kulturni predjeli njemačkih regiona usko su povezani sa kulinarskim specijalitetima. Tako, na primjer, padinama duž romantičnih rječnih dolina Mozela i Rajne dominiraju vinogradi, bogati pašnjaci Šlesvig-Holštajna čuveni su po izvrsnom mesu i izobilju različitih vrsta sireva, dok brežuljcima njemačkog Međugorja gospodare nepregledna prostranstva voćnjaka.
U kontekstu popularizacije globalnog trenda održivog razvoja nijesu slučajno u prvi plan stavljeni upravo regionalni specijaliteti, tradicionalne kulinarske navike i stari zanati: lokalna jela se, prije svega, baziraju na sezonskim sastojcima koji se proizvode na licu mjesta. U kombinaciji sa tradicionalnim načinom obrade oni podrazumijevaju svježinu, kvalitet i zaštitu resursa.
Ovog puta izdvajamo tri njemačke regije i njihove autentične specijalitete.

 

Berlin
Ulična hrana ima posebnu tradiciju u Berlinu. Stanovnici prijestonice naročito su ponosni na kobasicu sa karijem. Na kiosku Konopke u Šenhauzer aleji još od 1930. možete birati jedan od pet nivoa ljutine. Kultni berlinski specijalitet ima čak i svoj muzej.

Porajnje-Falačka
Porajnje-Falačka je najveći proizvođač vina u Njemačkoj. Mještani i turisti se sa kulturom pravljenja vina mogu upoznati, na primjer, u gostionicama samih vinarija, koje su otvorene uglavnom tokom ljetnjih mjeseci, kao i na festivalima vina, koji se održavaju od sredine avgusta do početka oktobra.

porajnje© Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

Saksonija
Omiljeni specijalitet u vrijeme Božića je drezdenski štolen. Nekadašnje srednjovekovno posno pecivo danas je bogat kolač od dizanog tijesta sa suvim voćem koji se po strogo tajnim domaćim receptima pravi u oko 130 pekara i poslastičarnica zaštićenih zvaničnim pečatom provjerenog kvaliteta. Za najpotpuniji užitak u štolenu najbolje je početkom decembra posjetiti Štolen festival ili drezdenski Božićni market tokom Adventa.

saksonija© Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. / Knut Pflaumer  

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: caffe.montenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!