Caffe slicica naslovne pored logoa 202

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Hoteli sa posebnom prošlošću

Nikad ne biste ni pomislili da su nekada bili zatvori /

Poznate su nam brojne rekonstrukcije različitih objekata, koji su kasnije postali hoteli. Ipak, nesvakidašnji primjeri su rekonstrukcije nekadašnjih zatvora u svjetske, luksuzne i otmene hotele, u kojima bi svako poželio da boravi. Izdvojili smo za vas neke od najljepših...

Četiri godišnja doba Sultanahmet: Istanbul, Turska

Za ovaj hotel biste teško mogli pomisliti da je 1918. godine bio zatvor, osim ukoliko se ozbiljno ne posvetite detaljima. Stara drvena vrata koja vode u predvorje su iz prvobitnog zatvora, a gravure zatvorenika iz 1938. godine sa detaljima imena bivših zatvorenika mogu se naći na mermernom stubu unutra. Osim toga, hotel nudi luksuzan boravak, pretvarajući nekadašnje dvorište za vježbanje u prelijepu trpezariju na otvorenom, a karaule u šahtove za liftove. Pored toga, nalazi se u blizini nekih od najboljih stanica za razgledanje u ovoj oblasti kao što su Muzej Aja Sofija i Palata Topkapi. 

sultanahmet


Nalazi se u blizini nekih od najboljih stanica za razgledanje u ovoj oblasti kao što su muzej Aja Sofija i palata Topkapi


sultanahmet za box

Lloid Hotel, Amsterdam, Holandija

Ovaj hotel ima dugu istoriju smještaja različitih tipova gostiju od kada je prvi put izgrađen 1921. Hotel Lloid je započeo rad kao luksuzni hotel za Evropljane koji dolaze iz Južne Amerike na kraljevskim holandskim brodovima. Hotel je bio prepoznat i zbog dobre lokacije jer se nalazi na istočnom pristaništu u Amsterdamu. Poslije bankrota 1935. godine, ruski Jevreji su se sklonili ovdje, ali su ga kasnije koristili Njemci tokom Drugog svjetskog rata za držanje zatvorenika. Nakon par godina zgrada je ponovo počela sa izdavanjem soba, ovog puta umjetnicima, kao radni prostor. 2004. godine ponovo je otvoren kao butik hotel i sada je jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti grada. Hotel Lloid je prvi u svijetu koji nudi sobe od jedne do pet zvjezdica za goste svih ekonomskih statusa. U sobama sa 5 zvjezdica koje sadrže posebna iznenađenja poput kade koja gleda na mjesec, mogućnost sviranja klavira, i brojne druge pogodnosti.

lloid2

lloid1

Hotel Lopov, Oslo, Norveška

U osamnaestom vijeku u Oslu, kriminalci su dovođeni pred lice pravde na malom ostrvu, kome je zloglasnost donijela ime "Ostrvo Lopova". Danas, Tjuvholmen - sada poluostrvo - je dom jednog od najuzbudljivijih urbanih skandinavskih projekata rekonstrukcije. Ne samo da je Tjuvholmen napredan urbani centar za biznis, umjetnost i noćni život, već je takođe postalo inovativno djelo savremene evropske arhitekture. U centru svega je The Thief, vrhunski hotel na obali, utočište od svakodnevnog života. 

hotel lopov3

The Thief ne bi postojao bez vizije strastvenog hotelskog magnata, Pettera A. Stordalena. Enterijer hotela odražava inovativan duh. Prostor je ispunjen brojnim originalnim umjetničkim djelima, a namještaj odražava moderan dizajn bez žrtvovanja udobnosti.

Hotel Liberti: Boston, Masačusets

Bostonski hotel Liberti je nekada bio zatvor u ulici Čarls, gdje su zatvorenici bili smješteni oko 140 godina prije nego što je renoviran u ultra-šik hotel. Spoljni izgled zatvora ostaje nepromijenjen sa svojim kultnim zidovima od cigle, ali unutra je moderan hotel koji ima elegantan dekor i moderan dizajn. Idite do Alibi bara, koji je nekada bio lokacija nekih zatvorskih ćelija, ili pogledajte restoran Clink gdje možete večerati u uglovima ostalih preostalih ćelija.

liberti1

Granitna struktura, koju je dizajnirao arhitekta Gridli Džejms Foks Brajant i istaknuti zagovornik reforme zatvora iz 19. vijeka Luis Dvajt, sada je nacionalna istorijska znamenitost.

liberti2

Het Arresthuis hotel, Roermond, Holandija

Het Arresthuis je bio poznat kao jedan od najstrašnijih zatvora nakon što je otvoren 1862. godine. Danas je 105 zatvorskih ćelija pretvoreno u oko 40 velikih soba. Hotel odiše nesvakidašnjim, modernism dizajnom, ali originalna vrata ćelija su ostala nepromijenjena, tako da se može naslutiti njegova nekadašnja namjena. Hotel nudi brojne mogućnosti, pa se možete se opustiti u hotelskoj sauna, vježbati u teretani, prošetati izvan njegovog dvorišta gdje se nalaze bašte sa začinskim biljem ili krenuti u obilazak samog hotela kako biste saznali više o njegovoj istoriji.

hotel lopov1

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!