Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Ana Roš dolazi u Kotor

Butik hotel Cattaro u Kotoru: gastronomski spektakl u najavi /

Restoran hotela Cattaro u Kotoru u svom autentičnom starokotorskom tradicionalnom ambijentu nastavlja serijal fantastičnih gastronomskih događaja “Chef’s night” koje organizuju već 3 godine, a prilikom kojih u ovom restoranu spremaju gostujući kuvari svjetskog renomea, iz restorana sa Mišlen (Michelin) zvjezdicama… Najavljujemo jedno zaista veliko, reprezentativno i svjetski poznato i zvučno ime: ANA ROŠ posredstvom Ambasade Slovenije u Crnoj Gori dolazi u Cattaro, u Kotor, 19. oktobra! Ana je 2017. godine proglašena za najboljeg ženskog kuvara na svijetu na čuvenom takmičenju The World's 50 Best Restaurants.

c393449c bbea 11e8 94b2 17176fbf93f5

Restoran Cattaro kroz koncpet “Chef’s night” pruža priliku da u Crnoj Gori uživate u delikatesima sa jelovnika restorana širom svijeta u kojima se zbog njihovog renomea i kvalitata mjesecima unaprijed rezervišu mjesta… Osim čuvenih večera koje organizuju sa gostujućim kuvarima svjetskim zvijezdama iz regiona organizuju se master class radionice na kojima zainteresovani mogu učiti od njih -  najboljih u ovom poslu.

Ovogodišnju sezonu Chef’s night-a restoran Cattaro započinje gostovanjem Ane Roš, slovenačke kuvarice koja je 2017. godine proglašena najboljim ženskim kuvarom na svijetu, a 2020. je zauzela 18. mjesto na ukupnoj ljestvici najboljih kuvara svijeta. Njen restoran “Hiša Franko”, koji vodi zajedno sa suprugom Valterom, koji je profesionalni sommelier je uvršten u 50 najboljih restorana svijeta.


Hrana će biti uparena sa vinima vinarije Jakončić, Goriška brda, Slovenija.


Restoran “Hiša Franko” je prošle godine dobio dvije Mišlen zvjezdice i postao prvi restoran sa prostora bivše Jugoslavije sa ovim odličjem! Interesantno je da Mišlen dodjeljuje jednu po jednu zvjezdicu gradirajući i prateći kvaliet restorana, a Anin restoran je dobio dvije Mišelin zvjezdice iz prve, a to je ujedno i prvi presedan u istoriji Mišelina da nekom restoranu startno dodijeli dvije zvjezdice.

Mnogo toga je još interesantno u vezi ove harizmatične i fantastične kuvarice.

Ana Roš, najbolja kuvarica na svijetu je bila talentovana slovenačka skijašica (do osamnaeste godine bila je u reprezentaciji SFRJ), govori tečno 5 jezika, završila je Fakultet – međunarodni odnosi, imala je ponudu za rad u diplomatiji u Briselu… ali se ipak opredijelila za kuvarski poziv. Pri tom,  zamislite, najbolja kuvarica na svijetu je samouka!  Koliko trebaš voljeti kuvanje i biti genijalan, predan i radan da dostigneš sam svjetski vrh na kome se guraju veliki genijalci Šefovi kuhinja cijele planete? Mnogo! Ana je discipline koju sport nosi sa sobom, takmičarski duh i konstatnu želju da bude bolja primijenila i u kulinarstvu u kom konstantno pomjera granice i stalno teži ka perfekciji.

SPH 5699

Restoran koji drži sa suprugom somelijerom „Hiša Franko” nalazi se u neposrednoj blizini rijeke Soče, u podnožju visokogorkih pašnjaka, a filozofija kuhinje restorana i Aninog kuvanja zasniva se na postulatima koje prvenstveno čine kako je i Ana sama isticala za medije “simbioza tri elementa: područja, godišnjeg doba i mašte kuvara” i snažno utemeljenje u prirodi. Ana do krajnosti izvodi ideju o upotrebi lokalnih sastojaka u gastronomiji.

Program boravka Ane Roš u Catarro restoranu

Ana sa svojim timom (3 pomoćna kuvara i PR ) dolazi u Kotor 19.oktobra. Tokom boravka dogovoren je sljedeći program:

  1. oktobar: Master class u hotelu Cattaro sa temom: Connecting the local community through gastronomy – master class je namijenjen prvenstveno kuvarima i ljudima iz ugostiteljstva. Kotizacija je 200€.
  2. i 23.oktobar: Ana Roš će obje večeri pripremati večeru sa minimum 5 slijedova.

Večere počinju u 20.00h, a kapacitet restorana je 50 mjesta.

Cijena večere sa vinima je 100€ po osobi.

ana ros najava

Napomena: “Chef’s night” concept podrazumijeva da se jela koja spremaju gostujući kuvari pažljivo i znalački od strane somelijera uparuju sa svakim sljedom. Tako je i ovog puta: hrana će biti uparena sa vinima vinarije Jakončić, Goriška brda, Slovenija. Sommelier Hiše Franko, zajedno sa vlasnikom vinarije Aljošom Jakončićem će upariti odgovarajuća vina, sa svakim sljedom pojedinačno.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!